Felgi + zimówki do nowego Golfa MK7,5 czy tylko kapcie?

15 Kwi 2018, 11:12

Chciałbym Was poprosić o pomoc w podjęciu decyzji czy warto kupować komplet felg pod "zimowy zestaw"? A może nie przejmować się tylko kupić same kapcie i jeździć na oryginalnych felgach 16" Toronto? Mam Golfa MK7,5 Comfortline w kolorze srebrno-złotym Tungsten i wstępnie wybrałem takie felgi:

- [link do Oponeo wygasł] - myślicie, że będą pasowały do koloru lakieru?

jest też wersja całkiem srebrna:
- [link do Oponeo wygasł]

Lub gunmetal:

Które wg Was będą najbardziej pasować? Będę wdzięczny za wszelkie sugestie innych modeli :) Nigdy nie wybierałem felg i nie mam jeszcze wyrobionego zmysłu estetycznego w tym temacie. Rozmiar myślę, że tak samo jak fabryczne alusy czyli "16.

Te felgi wrzuciłbym na lato a oryginalne byłyby na zimę.

Myślę jeszcze na tańszymy felgami stalowymi, które nawywane są również hybrydowymi:

Oryginalne zostałyby na lato.

Co do opon zimowych to pewnie tak samo jak letnie Hankooki: 205/55 (chyba, że inną szerokość i profil wybrać?), wstępnie wybrałem:
- Nokian WR D3
- Kleber HP3
- FULDA Kristall Control HP2
- Hankook WINTER I-CEPT RS2 W452
- Dębica Frigo HP2

Przy czym najbardziej kuszą Nokiany ale nie wiem co się najlepiej spiszę w zimie w mieście? W góry raczej zimą nie jeżdżę, choć kto wie - może mi się odmieni ;)

Zastanawiam się też czy nie olać zimówek i w zamian kupić całoroczne bo do jeżdżenia po mieście powinny wystarczyć:
- Nokian WeatherProof 205/55 R16
- Michelin CrossClimate+, lub nawet
- Kleber Quadraxer 2

Wtedy odpadłby problem zakupu felg...
ichris
Początkujący

Auto: VW Golf MK7,5

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Bezpieczniej w czystym samochodzie
    Świeżo umyty samochód nie tylko lepiej się prezentuje – czyste szyby, lusterka i światła to warunek bezpiecznej jazdy. Kierowca powinien zadbać o to zwłaszcza przed wyjazdem w dłuższą trasę. Jednym z podstawowych ...