Felicia 1.3 mpi - czy warto kupic

18 Sie 2010, 20:25

[link do oferty na Allegro wygasł]

czy warto? jak spisuje się ten silnik? to chyba nie jest silnik VW tylko skoda a więc podajcie wszystko co wiecie - spalanie gazu, awarie , dostepnosc czesci , tolerancja na lpg , dynamika - to ma być moje 1 autko
murarz24
Nowicjusz

Miejscowość: Suwałki

18 Sie 2010, 20:50

Tak to jest silnik skody na łańcuchu rozrządu . Sprzedający podaje moc silnika 75 KM , ale chyba mija sie daleko z prawdą . Będzie mniej . Wiedz że Felicja ogólnie gnije - tylna klapa , tylnie nadkola . Mimo że na fotkach to wygląda fajnie , to przy oględzinach na żywo należałoby zwrócić uwage czy aby coś nie było poprawiane na sprzedaż :mrgreen: Miałem kiedyś takie autko , nie na gazie , jeżdziło się przyzwoicie. Spalanie PB na poziomie 6,5 l. Jak Ci pasuje to zwróć uwage że poza wspomaganiem to jest golec . Nie ma poduszek , elektryki szyb ............. nie doczytałem czy ma chociaż centralny zamek
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

18 Sie 2010, 21:15

no ma jedynie wspomaganie ale chodzi mi o silnik - to jest skoda nie VW więc nie wiem jak sie ten silnik sprawuje. golas ale co zrobić - do 5tyś trudno znaleść FAJNE łADNE autko w git stanie a taka skodzina całkiem z wyglądu mi podchodzi- dla mnie ładniejsza od lanosa sedana no ale spokojnie narazie tylko obserwuje bo i tak rozglądam sie za dieslem najpierw a potem benzyniaki

[ Dodano: 19 Sierpień 2010, 20:55 ]
hej jak spalanie w tym aucie? bo obejrzałem je dzisiaj i bardzo ładne jest , zadbane, środek ładny a z zew. też dobra jak za taką kase - 4600 . napiszcie czy warto
murarz24
Nowicjusz

Miejscowość: Suwałki

01 Wrz 2010, 18:41

mozesz brac, silniki skody lepsze niz vw, wiem bo ja mam ten szit 1.6 :S przy 1.3 sprawdz czy bierze olej, jak juz to skromnie powinien... znaczy przygazuj ja i zobacz czy chmurka z tylu zostaje ;] przebieg watpie zeby byl oryginalny, ja na tym roczniku mam juz 240tys... a auto z salonu. tak wiec sprawdz wycieraczki i moze kierownice czy nie przetarte. moc to 68km albo 60... ale chyba 68. nie 75. co do spalania to w ksiazce pisza o spalaniu na tranie okolo 5.4litra - chodzi o moj silnik, 1.3 ma podobnie. i jestem sklonny powiedziec ze tyle pewnie spali, oczywsicie przy jezdzie 90km/h a nie 120... wtedy spali juz okolo 10 litrow :) no ale v max to ~160 wiec czego wymagac :) jak na pierwsze autko to polecam :) jedyna wada tych samochodow to elektrya... ale tym nie ma co sie przejmowac, ja juz kilka lat jezdze na "zepsutych" lampkach konytrolnnych od swiatel czy tam takie bzdury. samochod elegancki jest wiec smialo mozesz wziac :)
objechani na 1/4 by ja+felka
Scorpio2.9i24V 207KM
A3 1.8 125KM
Vectra a/b1.8 90/125KM
Felka1.3+90KM
diabl0001
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: mrozy i okolice
Auto: Celica VI 1.8

05 Gru 2010, 16:17

Co do samej Felici, jak będziesz dbał to Ci posłuży ;)

Mam Felke 1,3MPI [68KM] po ojcu, rocznik 2001. Dostałem ją z przebiegiem ok. 33tyś, niedawno założyłem gaz i obecnie mam 40tyś. Gaz II gen. kosztował mnie 2100zł (jakaś lepsza instalacja). Spala mi na trasie między ok. 7l, ale w taką pogodę jak teraz to więcej niestety. Dochodzi nawet do 9,10 litrów... Na benzynie przy takiej samej jeździe (ekonomicznej i zarazem dynamicznej) spaliło mi tak 6.5 litra. Generalnie poniżej 6 jest bardzo ciężko zejść. Nie jest to wymarzony samochód, ale jako pierwszy myślę, że nadaje się idealnie :)

Plusy:
-łatwa i tania w naprawie
-jeździ :) :) heheh

Minusy:
-mięciutkie zawieszenie..
-słaba dynamika i nie adekwatne spalanie (jeśli jedziesz sam to jeszcze jakoś, ale załadowany nie bardzo chce jechać) ;)
-brak wyposażenia (w środku raczej goło jest)
-mało miejsca dla pasażerów z tyłu

Wypisałem może więcej minusów, ale to nie znaczy że autko niegodne polecenia, wręcz przeciwnie. Nie wiem czy za te pieniądze znajdziesz coś lepszego z czego będziesz zadowolony i nie będziesz musiał dwa razy tyle wpakować ;)
damyan90
Nowicjusz

Miejscowość: Jastrzębie Zdrój

22 Gru 2010, 13:55

Jak buda (tzn karoseria) zdrowa to ok warto :)
Ja jezdze takim autem od 2007 roku. W wakacje wstawilem gaz sekwencyjny za 2100 zl i nie ma problemow z instalacja LPG.
Generalnie do MPi powinno sie wstawiac sie instalacje 4 generacji.

A gnijąca tylna klapa to fabryczna wada. Ja u siebie musialem wymienic klapę i nadkola.

Po prostu po kupnie zakonserwuj auta, zwlaszcza tylna klape.

Pzdr
LOSMARCELOS
Początkujący

Miejscowość: 127.0.0.1
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Pierwszy airbag chroniący kolana kierowcy
    Pierwszy airbag chroniący kolana kierowcy – Toyota Avensis (T250) –marzec 2003. Pierwsze poduszki powietrzne (airbagi) montowano jako opcję w samochodach koncernu GM już we wczesnych latach 70. System stał się ...

22 Gru 2010, 14:27

Mój teść jeździ Skodą Felicją 1,3 MPi. Kupił ją w 1999 r.
Jeździ nią cały czas i nic póki co się nie psuje. Jedyny problem jaki był to z centralnym zamkiem - nie otwierały się drzwi kierowcy z pilota. Ale po wymianie siłownika wszystko ok. Rdzy nie widać nigdzie - nie ma jej też na klapie ani nadkolach.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

01 Mar 2011, 12:02

Witam wszystkich forumowiczów, polecam ten model, mieszkam w woj. dolnośląskim mam 6 letnią skodę i jeśli chodzi o jakiekolwiek części zamienne do mojego auta jeżdżę do czech, taniej i szybciej. Polecam naprawdę swietne autka
Ostatnio edytowany przez matiberat, 02 Mar 2011, 00:02, edytowano w sumie 1 raz
matiberat
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

31 Mar 2011, 16:12

Ale z was marudy.Ja jeżdżę taką felcią od 1996 roku.Mam ją z salonu.Nigdy mnie nie zawiodła.Klapa bagażnika oczywiście rdzewieje ale co za problem.Dobry lakiernik zrobi ją za dwie stówki i znowu jest jak nowa :wink:Robiłem tak już dwa razy.Autko tanie w eksploatacji,spalanie,części ok.Jeżdżę nią codziennie i nie mam zamiaru nikomu jej sprzedać :grin:
jacekan
jacekan
Nowicjusz

Miejscowość: Bydgoszcz

31 Mar 2011, 21:08

co mogę ci powiedzieć mam favoritkę i też taki sam silnik 1.3 i ma on 58KM za dużo to to nie jest. Ale autko się toczy, no szału tym nie zrobisz moje przyspiesza 0-100km/h w 12s. a spalanie oceniam na ok 10l,/100km - na gazie , na benzynie dawno nie jeździłem ale będzie ok 7-8l/100km.Jeśli chciałbyś mieć to autko do miasta to w sam raz polecam, bardzo tanie w naprawie , nieawaryjne-moje ma ponad 300tys km i nic takiego porządnego sie nie zepsuło, wiadomo takie jak klocki, przeguby czy rozrząd to trzeba wymienić.Jak dla mnie to polecam ci takie autko z takim silnikiem:)
mihau179
Nowicjusz

Miejscowość: Kęty

18 Cze 2011, 19:59

Ja mam 1.6 combi. Bardzo dobrze mi się nią jeździ. Łatwa w obsłudze, tanie naprawy. Faktycznie problemem jest tylna klapa i nadkola. Poza tym super auto.
Alu-dys
Nowicjusz

Miejscowość: POLSKA