Feroza wymiana sprzęgła

19 Lut 2020, 08:31

Witam wszystich , będę wymieniał sprzęgło na najazdach z przodu :o , planuję wykorzystać wyciągarkę łańcuchową i dumam żeby ją zahaczyć o kołnierz skrzyni przy silniku ( po zdemontowaniu maski ) i tak ją opuścić a także od strony kabiny chcę podwiązać się w okolicy krzyżaka żeby i tędy ją opuścić , i jeszcze pytanie czy istnieje opcja odkręcenia lewarków. Nie wiem czy dobrze kombinuję ? Nie bardzo też wiem jak wygląda sprawa odkręcenia półosi. Bardzo proszę o odpowiedz osoby które przerabiały temat. Za porady typu jedz do mechanika z góry dziękuję :ok:
...ten kto pyta jest glupcem przez piec minut , kto nie pyta jest glupcem cale zycie...
mleki
Początkujący

Zdjęcia: 6
Miejscowość: lubuskie/anglia

19 Lut 2020, 12:46

No ale silnik masz zwdłużnie więc nie ma możliwości wyciągnięcia jej przez komorę silnika, musisz wyciągać ją pod autem!!! Czasami duzo szybciej jest wyjąć cały zespół napędowy ze skrzynią silnikiem i zawieszeniem niż bawić się oddzielnie ale do tego potrzeujesz podnośnik aby wysoko podnieść auto.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

21 Lut 2020, 08:48

Dzięki Kao , ale nie zrozumieliśmy się :no: :)
Pisałem o opuszczeniu dołem , i takie mam przemyślenia iż zbuduję najazd pod przód , zastanawiam się także nad podniesieniem tyłu , dlaczego ? , dlatego że planuję użyć jako podnośnik i opuszczacz :roll: skrzyni podnośnik motocyklowy , taki nieduży posiadam 25 x 40cm , chciałbym odkręcić lewarki biegów ( mam nadzieję że po prostu wyjdą po odkręceniu pokryw ) , następnie po odłączeniu wałów i odkręceniu śrub mocujących do silnika chcę odsunąć skrzynię i w razie potrzeby także ją opuścić. W teorii proste , zobaczymy w praktyce. Ktoś jeszcze coś podpowie , bo pod autem to już nie będę miał czasu na czytanie forum :D :P
...ten kto pyta jest glupcem przez piec minut , kto nie pyta jest glupcem cale zycie...
mleki
Początkujący

21 Lut 2020, 10:00

Faktycznie nie zrozumieliśmy się :wink: tak czy tak nie masz na tyle miejsca aby skrzynie złapać od góry. Nie panikuj, zrób stelaż pod skrzynie i podloż lewarek i tyle w temacie. Ogólnie wszystko wychodzi w praniu, każde auto to inaczej idzie robota, nie ma określonego jednego sposobu na daną czynność. Zbuduj lub kup najazdy pod koła, napewno Ci się przyda na później jak sam grzebiesz przy autach. Najlepiej podnieść go po całości, będzie się łatwiej pracowało tylko pamiętaj o bezpieczeństwie, nie cegiełki lub drewniane klocki jak to widziałem u niektórych bo można sobie tylko biedy narobić.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

21 Lut 2020, 12:44

Jasne Kao, BHP przede wszystkim, mam aluminiowe 4m trapy z których wykonam najazd a potem postaram się podnieść tył. Jeśli nie zmarzne zbytnio w palce to porobie fotki, może komuś się przyda.
Ale dzisiaj mam pytanie, autko mam w pracy więc chcę sobie jak najwięcej przygotować do wymiany, odkrecilem 4 śruby z pokrywy lewarka zmiany biegów, I w sumie nic mi to nie dało, żeby pozbyć się " wajhy " muszę chyba wyciągnąć najpierw pierścień Segera I chyba tą drogą? Bo inaczej to musiałbym pozbyć się ścięgna/ rurki idącej od lewarka?
mleki
Początkujący

21 Lut 2020, 15:55

Wydaje mi się że lewarek wyjdzie Ci razem ze skrzynia.

PS pierwsza swoją skrzynie wymieniałem z kolegą na trawniku w mojej alfie przez 3 dni
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Piski, luzy i stuki w zawieszeniu
    Zły stan techniczny pojazdów jest co roku przyczyną wielu wypadków drogowych. Jesienią warto sprawdzić stan zawieszenia swojego samochodu i przygotować go do bezpiecznej jazdy w trudnych warunkach zimowych. ...

21 Lut 2020, 18:25

Lewarek powinien się zmieścić ale muszę wziąć poprawkę na mój motocyklowy podnośnik oraz płytę z kółkami którą chcę podłożyć pod podnośnik aby odjechać ze skrzynią.
Ja szykuję się mentalnie na jeden dzień :ok:
Chyba że zaskoczy mnie jakaś zerwana śruba lub jakaś nietypowa i tu rodzi się pytanie ; śruby same standardy chyba mam nadzieję ?
mleki
Początkujący

21 Lut 2020, 19:28

mleki napisał(a):śruby same standardy chyba mam nadzieję ?
teortycznie w autach japońskich występują śruby inne niż u wszystkich czyli 11,12,14,18, to takie standardy. W kilka godzin pownieneś wytargac
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

21 Lut 2020, 21:37

Obawiam się jedynie , jakichś gwiazdek itp. ale nie sądzę. Jeśli wszystko co zamówiłem dojdzie na czas i pogoda pozwoli to za tydzień działam :ok:
mleki
Początkujący

20 Mar 2020, 09:14

Witam zainteresowanych , wymiana poszła praktycznie bez problemów , nawet nie ma potrzeby opisywania jej przebiegu , jedynie co mogę zalecić to dobry , szeroki podnośnik aby zapobiec obrotowi skrzyni wokół własnej osi bo reduktor będzie przeważał na jedną stronę i to chyba tyle , reszta to typowe problemiki łatwe do ogarnięcia.
mleki
Początkujący