Fiat 126 - problem z odpaleniem

28 Wrz 2007, 18:33

A mianowicie nie mogę go odpalić rozrusznik kręci ale na tym się kończy. Ostatnio gdy nim jechałem dziwnie sie silnik ksztusił jak by jeden cylinder sie na chwile wyłączał. A teraz wcale nie może odpalić. Przewody były nie dawno wymieniane świece też. Jak ktoś ma pomysł jak to uruchomić to będę wdzięczny .
lestateee
Nowicjusz

• 28 Wrz 2007, 19:56

:D Należałoby może zatankować? :wink:
    ...czy wypada tak napadać...?
    kardio
    Początkujący

Miejscowość: Chrobrego.

28 Wrz 2007, 20:07

no właśnie podobne objawy jak by sie paliwo skończyło ale jeszcze nawet rezerwa nie świeci a nie przypuszczam aby wskaźnik sie zepsuł. Może to coś z gaźnikiem no nie wiem rzucajcie propozycje.
    lestateee
    Nowicjusz

28 Wrz 2007, 21:55

ja bym sprawdził pompe paliwa.zdejmij węzyk ten co idzie do gaznika i zakręc rozrusznikiem.zobacz czy paliwo leci.powinno leciec dośc mocno pulsującym rytmem.jesli masz przezroczyste przewody to zerknij czy nie leca przez nie pęcherzyki powietrza.mozesz tez miec wode w gazniku.sprawdz tez iskre ale jesli mówisz ze sie ksztusi to raczej chodzi o zasilanie paliwem.

a co do sprawdzenia czy jest paliwo to odkręc korek i pomachaj bolidem energicznie na boki trzymając za krawedz daachu.powinno być coś słychac w baku :D
    chicken19
    Zaawansowany

28 Wrz 2007, 22:38

Sprawdź przerywacz i przerwę ,zmierz ciśnienie na cylindrach.
    andrzej_124
    Stały forumowicz

01 Paź 2007, 10:22

sprawdzałem pompę i okazuje sie ze pracuje dobrze paliwo dostaje sie do gaźnika tak jak należy (autko dalej stoi w bezruchu) ale nie wiem jak sie zabrać za gaźnik i w jaki sposób ewentualnie to ciśnienie sprawdzić . A i nie bardzo orientuje sie co to ten przerywacz. POzdrawiam
    lestateee
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mitsubishi Mirage
      Mitsubishi Mirage jest produkowany od marca 2012 roku w nowej fabryce Mitsubishi w "Laem Chabang Industrial Estate " w prowincji Chonburi w Tajlandii – trzecim zakładzie firmy MMC w tym strategicznym państwie – ...
      Kia Niro Hybrid - test spalania
      Ten kompaktowy crossover jest jedynym w tym zestawieniu reprezentantem innego kraju niż Japonia. Oferowany od 2016 roku przez koncern Kia model Niro jest pierwszym crossoverem tej marki z napędem hybrydowym. W 2019 roku poddano ...

01 Paź 2007, 14:52

:D Może masz po prostu źle ustawiony zapłon? W maluchu masz kolejność 1 - 2, przy czym jedynką jest cylinder "z przodu" - stojąc przed otwartą pokrywą silnika. Aby było dobrze, trzeba ustawić znaki na kole pasowym - takie nacięcie - względem odlewu/strzałki na pokrywie rozrządu; dalej zdjąć kopułkę i palec rozdzielacza powinien być skierowany lekko pod kątem w dół. Kable włożone: dla 1-go cylindra w gniazdo w kopułce oznaczone "1"; podobnie z 2-ką. Przerwa na przerywaczu: 0,45mm. Dalsza regulacja dla wprawionych: poluźniasz nakrętkę mocującą aparat i delikatnie i wolno obracasz, do siebie lub "w głąb" komory silnika. Będziesz miał zmianę pracy silnika - gdy zapłon będzie przyspieszał - obroty będą wzarastać i odwrotnie. Wszystko, co pamiętam... :wink:
    ...czy wypada tak napadać...?
    kardio
    Początkujący

Miejscowość: Chrobrego.

01 Paź 2007, 20:05

A iskra jest?No i czy w odpowiednim momencie?
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000