Fiat 126p elx

01 Wrz 2010, 08:58

Witam prubowałem zlikwidowac luzy w przekładni kierowniczej i teraz cięzko bardzo chodzi powiedzcie mi co mogę teraz zrobic zeby ją poluznic. Następną żeczą to są zwrotnice jak je naprawic poprostu przednie koła gonią gura dół są takie luzy i czy wystarczy jakis tam systemik naprawczy kupic czy to pomoze czy trzeba nową zwrotniczke ??
miedziakb
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków

01 Wrz 2010, 14:33

a w jaki sposob kasowales luzy na przekladni?

a co do zwrotnic to nie wiem czy jest sens kupowac zestaw naprawczy i meczyc sie z tym caly dzien jak mozna kupic regenerowane a stare oddac spowrotem za kaucja
wujekk87
Początkujący

Miejscowość: Sosnowiec

02 Wrz 2010, 16:11

Jak pamiętam to w przekładni jest śruba do kasowania luzów jak za mocno dokręcisz to ciężej kiera chodzi..a co do zwrotnic to zestaw naprawczy to koszt 50 zł tylko trza rozwiertakiem rozwiercać tulejki i pasować.. i to wszystko.. i będzie jak nowe.
rafi195
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: małopolska

02 Wrz 2010, 22:54

rafi195 napisał(a):a co do zwrotnic to zestaw naprawczy to koszt 50 zł tylko trza rozwiertakiem rozwiercać tulejki i pasować..

Nie trzeba nic rozwiercac.Są kpl gotowe bez rozwiercania i tańsze jak piszesz... :!:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

02 Wrz 2010, 23:12

Migi60 napisał(a):
rafi195 napisał(a):a co do zwrotnic to zestaw naprawczy to koszt 50 zł tylko trza rozwiertakiem rozwiercać tulejki i pasować..

Nie trzeba nic rozwiercac.Są kpl gotowe bez rozwiercania i tańsze jak piszesz... :!:

tylko żywotność nie taka sama
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

03 Wrz 2010, 07:40

pocieszny napisał(a):tylko żywotność nie taka sama

Nie ma nic wiecznego.... :mrgreen:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2014
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

[2018] Toyota Auris III
    Toyota zaprezentowała nowego Aurisa. Z wyglądu wg mnie jest progres nie tylko w porównaniu z poprzednikiem ale też z poprzednikiem poprzednika Kolejnym znakiem czasu jest to, że nie będzie w ofercie diesli. Coraz więcej ...

03 Wrz 2010, 11:04

Migi60 napisał(a): Nie trzeba nic rozwiercac.Są kpl gotowe bez rozwiercania i tańsze jak piszesz... :!:

Dość dawno nie robiłem zwrotnic . Pamiętam że te komplety użyłem pare razy i zrezygnowałem z nich . W niektóre zwrotnice wchodziły zbyt ciasno , spęczały się , trzeba było mieć dobrze dopasowany trzpień do wciskania. Rozwiertakiem i tak się poprawiało . Gdzie indziej wpadały lużno . Przy tulejkach do rozwiercania używałem specjalnego rozwiertaka , stałego z prowadzeniem górnym i dolnym . Jego użycie dawało mi gwarancję współosiowości otworów obydwóch tulejek , co przy użyciu zwykłego rozwiertaka było trudne do osiągnięcia .Inny problem to dobranie grubości podkładki dystansowej , tej dolnej . Na szczęście były dostępne o różnym wymiarze. Jeszcze inny kłopot to wybicie starego sworznia w bardzo zastanych zwrotnicach . Trafiały się takie że małym młotkiem w imadle dało się wybić , a niektórym spora prasa nie dawała rady.Dopiero młot taki z dziesięć kilo pomagał :mrgreen:
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi

03 Wrz 2010, 20:02

Dokładnie te gotowe to są dobre na tydzień jazdy...przerabiałem to wielokrotnie.. specjalny długi rozwiertak i było miodzio jak się zrobiło...
rafi195
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: małopolska

03 Wrz 2010, 20:36

rafi195 napisał(a): specjalny długi rozwiertak i było miodzio jak się zrobiło...

A chce kto odkupić ode mnie taki rozwiertak ?
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi