Fiat 126p - OC i odsetki

04 Mar 2010, 23:52

Witam wszystkich,mam takie pytanie.Otóż wciągnęły mnie te śmieszne samochodziki i zamierzam w nich jakiś dłuższy czas posiedzieć.Mam do kupienia maluszka 99r. w idealnym stanie,ale jest jeden problem.W aucie skończyło się OC w pazdzierniku,jest ubezpieczone w PZU i na dzień dzisiejszy chciałbym się dowiedzieć jak duże są odsetki.Ważne jest to dla mnie,ponieważ gość chce za autko 500zł pomijając to,że nie ma oc. Dla mnie to nie jest pieniądz pod warunkiem,że OC nie wyniesie drugie tyle,jak będę chciał ubezpieczyć pojazd.Bo jeśli OC wyniesie powyżej 300zł,to mi się nie opłaca autka brać,ponieważ mogę kupić ten sam rocznik w również dobrym stanie z OC i przeglądem za 400zł,tylko,że z bielsko-białej,a wolałbym ten,bo mam po niego bliżej,tylko nie mam pojęcia ile by wyniosło to OC,jak duże zrobiły się odsetki od pazdziernika i ile by mi wyniosło opłacenie go wliczając w to,że nie mam żadnych zniżek i skończonych 25lat?
PIORUN ZBG
zbgpiorun3
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa-Wawer

05 Mar 2010, 00:01

to że minął termin zapłaty, to nie znaczy ze samochód nie ma OC,
idź do swojego ubezpieczyciela i zapytaj jak to załatwić najlepiej, ale ogólnie
kupujesz auto i tego samego dnia kupujesz OC na siebie (oczywiście wymawiając poprzednią umowę) to co jest przed zakupem auta Ciebie mało interesuje, umowa poprzedniego właściciela została automatycznie przedłużona, więc obowiązuje to że jej nie opłacił to jego problem nie twój,
aczkolwiek podejdź do ubezpieczalni żebyś później nie miał problemów (dawniej obciążenia spłąty zaległego OC niektóre ubezpieczalnie chciały przerzucać na nowych włąścicieli, było kilka procesów o to, raczej nie powinno być problemu)
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

05 Mar 2010, 00:53

Dzięki wielkie :grin:

[ Dodano: Pią Mar 05, 2010 00:56 ]
Tak też właśnie myślałem,żeby kupując ten pojazd napisać wypowiedzenie OC i od razu opłacić samemu,tulko powie mi ktos jeszcze ile mam czasu na ubezpieczenie pojazdu po wypowiedzeniu poprzedniego OC?
PIORUN ZBG
zbgpiorun3
Nowicjusz

08 Mar 2010, 18:18

Cze! Zgodnie z prawem odpowiedzialność zbywcy (sprzedającego) i nabywcy (kupującego) jest solidarna, tzn. obydwoje odpowiadają w takim samym stopniu za brak ubezpieczenia. Gdyby coś się stało (był wypadek lub kontrola drogowa) to Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny może obciążyć grzywną Was obydwu.
Odnośnie wykupienia nowego OC należy to zrobić najpóźniej w dniu rejestracji (zgodnie z prawem).
pozdro
EdLikwidator
Nowicjusz

Miejscowość: Sosnowiec

08 Mar 2010, 19:08

EdLikwidator - skąd ty coś takiego wytrzasnąłeś? Jaka solidarność? Coś ci się chyba pomyliło. Jest tak jak pisze Pocieszny. Kupujący nie ponosi żadnej odpowiedzialności za brak OC przed kupnem samochodu. to raz. Dwa, jeżeli samochód nie został wyrejestrowany ( zzłomowany), a tak raczej nie jest, to OC automatycznie przechodzi na następny okres. Autko jest więc ubezpieczone tak czy inaczej. A czy obecny właściciel opłacił w październiku składkę, to już jego problem. Ubezpieczalna po swojemu ściągnie sobie od niego swoją należność.
Ty spisujesz umowę kupna-sprzedży, płacisz za autko i tyle. Sprzedający powinien też dać ci OC z tamtego okresu, jeżeli nie ma z tego opłaconej składki. Po kupnie idziesz do WK, rejestrujesz autko na siebie, idziesz do ubezpieczalni i mowisz jak jest - że poprzedni właściciel nie opłacił składki od października, a ty chcesz spisać aneks. Oni poszukają w swoim systemie, spiszą aneks do polisy i to wszystko. A przy okazji wyda się, że poprzednik nie zapłacił składki. ale ty nie masz na to wpływu. Chyba, że nie chcesz być u tego ubezpieczyciela, to musisz w ciągu 30 dni od daty zakupu złożyć i tego ubezpieczyciela wypowiedzenie umowy i zawrzeć ja w tym samym dniu z innym.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

08 Mar 2010, 21:16

skąd wziąłem?
hm, z ustawy z dnia 22 maja 2003 r. o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych

Art. 29.
1. Posiadacz pojazdu jest obowiązany zawrzeć umowę ubezpieczenia OC posiadaczy
pojazdów mechanicznych:
1) najpóźniej w dniu rejestracji pojazdu mechanicznego, z wyjątkiem pojazdów
historycznych;
Art. 31.
1. W razie zbycia pojazdu mechanicznego, którego posiadacz zawarł umowę ubezpieczenia
OC posiadaczy pojazdów mechanicznych, na nabywcę pojazdu przechodzą
prawa i obowiązki zbywcy wynikające z tej umowy.
Art. 32.
3. Zbywca pojazdu mechanicznego ponosi wraz z nabywcą odpowiedzialność solidarną
wobec zakładu ubezpieczeń za zapłatę składki ubezpieczeniowej należnej zakładowi
ubezpieczeń za okres do dnia powiadomienia zakładu ubezpieczeń o okolicznościach,
o których mowa w ust. 1.
EdLikwidator
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ile pali hybrydowy SUV?
    Za przykład weźmy SUV-y wyposażone w napęd hybrydowy. Auta tego typu są większe niż popularne hatchbacki, a ich masa zdecydowanie przekracza 1,5 tony. Dla wielu mogłoby to zabrzmieć jak recepta na wysokie spalanie i słabe ...

09 Mar 2010, 08:53

Taaak, ale to chodzi o to, że jak pan A sprzedaje pojazd panu B, to pan A ma obowiązek przekazać polisę OC panu B. Pan B z kolei ma obowiązek spisać aneks do umowy w ciągu 30 dni od daty zakupu albo wypowiedzieć umowę i zawrzeć z innym ubezpieczycielem. Ale w żadnym przypadku pan B nie odpowiada za to, że pan A nie opłacił składki, gdy był jeszcze właścicielem pojazdu.
Oprócz tego, pan A ma obowiązek powiadomić WK oraz ubezpieczyciela o pozbyciu się pojazdu. A pan B ma obowiązek pojazd w ciągu 30 dni przerejestrować oraz jak pisałem wyżej ubezpieczyć, czyli spisać aneks do umowy.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

10 Mar 2010, 16:54

MotoAlbercik, wszystko o czym piszesz to prawda poza jedną rzeczą - zakład ubezpieczeń ma takie samo prawo windykować pana A (zbywcę), jak i pana B (nabywcę) o zapłatę zaległej składkido czasu powiadomienia o zmianie właściciela. Taki jest zapis ustawy (art. 32) i nic na to nie poradzisz. Jeżeli zbywca nie będzie chciał zapłacić, to będzie ścigany nabywca - a o ty zdaje się pyta zbgpiorun3... Takie jest prawo w tym kraju.
EdLikwidator
Nowicjusz

25 Mar 2010, 16:57

Troszkę źle to interpretujesz - w tym zapisie chodzi o to, że zbywca ma obowiązek oplacić ubezpieczenie do dnia powiadomienia zakładu ubezpieczeń o zbyciu pojazdu, a nabywca ma obowiązek opłacić ubezpieczenie od dnia nabycia pojazdu aż do jego zbycia. Oprócz tego chodzi też o to, że jeżeli zbywca ma ubezpieczenie np. na dwie raty i nabywca kupi ten samochód przed końcem pierwszej raty, to jeżeli nabywca zostanie w tym zakładzie ubezpieczeń ( w ciągu 30 dni nie wypowie umowy) to ma obowiązek zapłacić tą drugą ratę, ze względu na to, że w czasie, gdy przyszedł termin zapłacenia tej drugiej raty, nabywca jest już właścicielem.
Bo nie może być przecież tak, że jak zbywca nie opłacał OC przez np. ostatnie pół roku, to ZU będzie żądał zapłaty składki za ten okres od nabywcy, jeżeli zbywca nie będzie chciał tej opłaty uiścić. Jakby tak było, to każdy, kto wie, że będzie sprzedawał samochód, nie opłacałby od tego momentu OC, bo po co, jak powie, że nie zapłaci składki i ZU będzie żądał opłaty tej składki od nabywcy... Nikt, kto kupilby samochód, wiedząc, że np za 2, 3 lata go sprzeda nie oplacałby składki, bo będzie musiał opłacić ją nabywca. A nabywca też nie będzie opłacał przez kolejne 3 lata, bo wie, że za te 3 lata sprzeda samochód, więc niech opłaci tą skłądkę nowy nabywca. A nowy nabywca też wie, że sprzeda samochód i nie będzie opłacał itd, itd.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

25 Mar 2010, 21:15

Panowie,to jest jakieś pogięte,z tego co zrozumiałem to przy zakupie samochodu z nie ważnym OC ja czyli kupujący np. chcę zmienić ubezpieczyciela np. z PZU na Link4 i nie mogę napisać wymówienia,bo sprzedający musi to zrobić,ale z tego co wiem wymówienie pisze się tydz. przed końcem OC. I teraz żeby kupić samochód od sprzedającego i zmienić ubezpieczyciela,trzeba napisać wymówienie i tutaj się pogubiłem,bo nie wiem już kto i w jakim czasie musi napisać wymówienie żeby kupujący,czyli ja mógł opłacić samochód np. w LINK4
PIORUN ZBG
zbgpiorun3
Nowicjusz

25 Mar 2010, 21:35

Rozsądnym rozwiązaniem , tak na wszelki wypadek , jest aby sprzedający do końca uregulował swoje zobowiązanie wobec FU . Jak nie to odstąpić od zakupu takiego aut.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

28 Mar 2010, 13:04

Witam
Ja proponowałbym po prostu zadzwonić do ubezpieczyciela i powiedzieć że planujemy zakup takiego samochodu. Raczej nam powiedzą co i jak z ubezpieczeniem.
Adamo1977
Nowicjusz

Miejscowość: Kalisz