Fiat brava 1.4 12V '97 termostat.

17 Sty 2009, 22:09

Od miesiąca jestem posiadaczem fiacika. Na początku okazało się, że nie działa mi wskaźnik temperatury oraz ogrzewanie. Podejrzewałem, że termostat się zawiesił. Chwilowo zastawiłem chłodnicę kartonem i wszystko było ok. Dziś wymieniłem termostat oraz płyn w chłodnicy i odpowietrzyłem cały układ. Po rozgrzaniu silnika temperatura nagle zaczęła piąć się ku górze dochodząc do maksymalnej granicy. Okazało się, że termostat się nie otwiera. Co może być tego powodem??
adi2511
Nowicjusz

17 Sty 2009, 22:45

a w dobra strone załozyłes termostat?
mlody861
Zaawansowany

Miejscowość: ok Warszawy

18 Sty 2009, 09:02

Na 1000% w dobrą stronę. Słyszałem, że czasami nowe termostaty potrafią się nie otwierać. Dziś założę stary termostat i zobaczę co się będzie działo..
Dziwne jest jeszcze w tym wszystkim to, że przy wysokiej temperaturze wentylator się nie włączył. Dodam jeszcze, że przy starym termostacie wentylator działał. Jakie zadania spełnia czujnik termostatu? Co powoduje, że termostat się otwiera i zamyka?
adi2511
Nowicjusz

18 Sty 2009, 09:14

Moim zdaniem jest nie do końca odpowietrzony układ i dlatego tak jest
premier00
Początkujący

18 Sty 2009, 09:39

Spróbuję jeszcze raz odpowietrzyć cały układ. Jeśli to nie pomoże to wrócę do starego termostatu. Przy okazji sprawdzę ten nowy termostat. Prosiłbym o dokładną instrukcję sprawdzenia i napisanie czy podczas sprawdzania czujnik ma być wykręcony z termostatu.
adi2511
Nowicjusz

18 Sty 2009, 10:07

a jaki dokładnie miałes problem silnik sie nie nagrzewał czy nie leciało ciepłe powietrze w kabinie pytam bo napisałes ze na starym termostacie załączał sie wiatrak który załacza sie tylko wtedy gdy płyn w chłodnicy zaczyna przekraczac dozwoloną temp.
mlody861
Zaawansowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Instalacje gazowe I generacji
    Jest to najstarszy i zarazem najprostszy typ instalacji LPG, z powodzeniem stosowany w samochodach z silnikami o zasilaniu gaźnikowym, nieposiadającymi katalizatora i sondy lambda. Instalacja gazowa I generacji pozbawiona ...

18 Sty 2009, 10:44

Przy starym termostacie wentylator działał jak najbardziej poprawnie. Chodzi o to, że przy nowym termostacie wentylator się nie załączył, mimo że temperatura dochodziła do maksa..
adi2511
Nowicjusz

18 Sty 2009, 10:48

przeczytaj dokładnie to co napisałem wczesniej i odpowiedz. wentylator sie nie włacza bo termostat sie nie otwiera
mlody861
Zaawansowany

18 Sty 2009, 10:49

A ogrzewanie nie działa bo termostat jest zamknięty i nie ma obiegu.
adi2511
Nowicjusz

18 Sty 2009, 10:53

TO co mam zrobić z tym termostatem żeby się w końcu otworzył?
adi2511
Nowicjusz

18 Sty 2009, 10:55

chyba nie bardzo masz pojecie o samochodach. w samochodzie sa dwa obiegi płynu chłodzącego tzw. mały obieg w którego skład wchodzi silnik i nagrzewnica i duzy obieg silnik nagrzewnica i chłodnica, termostat jest zaworem otwierającym i zamykającym przepływ miedzy tymi dwoma obiegami, wiec nagrzewnica jest zasilana cały czas nie zalerznie od tego czy termostat jest otwarty czy zamkniety
mlody861
Zaawansowany

18 Sty 2009, 10:57

w jaki sposób odpowietrzeałes układ?
mlody861
Zaawansowany

18 Sty 2009, 10:59

Chyba nie zrozumieliśmy się. Wiem co to jest duży i mały obieg tylko nie wiem dlaczego termostat się nie chce otworzyć. Wydaje mi się że Ty tez tego nie wiesz..
adi2511
Nowicjusz

18 Sty 2009, 11:03

Przed wlaniem płynu odkręciłem wszystkie odpowietrzniki. Później wlewałem płyn i po kolei zakręcałem odpowietrzniki jak tylko zaczął lecieć płyn. Później rozgrzałem samochód uzupełniłem płyn i jeszcze raz odpowietrzyłem. I znowu uzupełniłem płyn.
adi2511
Nowicjusz

18 Sty 2009, 11:17

nie rozumiemy, wymieniłes termostat na uszkodzony termostat skoro mowisz ze załozyłes go dobrze i odpowietrzyłes z tego co piszesz tez dobrze ale ja sie pytzm o przyczyne wymiany mowisz ze stary termostat nie domykał sie a w jaki sposób to zaobserwowałes temp. silnika nie wzrastała czy nie było ogrzewania w samochodzie.
mlody861
Zaawansowany