Fiat Brava 1.4 12V rok 1998

27 Sty 2011, 20:23

Witam.

Mam problem z fiatem brava 1.4 12V rok 1998 z instalacją gazową. A mianowicie, po uruchomieniu silnika, zimny czy ciepły, gaz czy benzyna obojętnie (choć na bezynie rzadziej) ale zdarza się że gaśnie zaraz po uruchomieniu. Gdy popracuje dłużej zapala się kontrolka wtrysku, i jest efekt chwilowego braku prądu tak jakby na chwile przygasł i chwile znowu pracuje ok. Podczas jazdy przy mocniejszym wciśnięciu pedału gazu tak jakby się dusił, i znowu kontrolka z wtrysku.

Co może być przyczyną??

Pragnę nadmienić iż zostało wymienione: kable zapłonowe, sprawdzona iska, świece. Wymieniono Sterownik, wtrysk, silnik krokowy, przepustnice, impulsator na skrzyni biegów i usterka nie ustąpiła.

Czekam na odpowiedzi? może coś poradzicie?
Mam już dość tych pseudo fachowców.
Może to przepływomierz, czujnik ECM jak myślicie?\

Pozdrawiam
Pradzik
Nowicjusz

Miejscowość: Lubliniec
1

01 Lut 2011, 20:16

Sprawdz czujnik MAPa,przewody.Sprawdz ustawienie rozrządu.W gorszym przypadku może to być również uszkodzenie uszczelki pod głowicą,przedmuchy międzytulejowe.Te zbędnie wymienione części oddaj na warsztacie,za co płacisz jeżeli nic nie naprawiono?
życie jest zbyt krótkie żeby jezdzić przepisowo lub dieslem...
Leopard
Początkujący

Miejscowość: zachodniopomorskie
1

01 Lut 2011, 22:18

a dawno wymieniales ten wtrysk na nowy czy uzywany????
Kochaj i szanuj swoje auto a wzamian sie odwdzieczy:)
kamilszczak00
Początkujący

Miejscowość: Biała Podlaska
0

01 Lut 2011, 22:22

Wymieniłem po tym jak zaczęło szwankować i świecić się kontrolka wtrysku . Wymieniony na używany, z małym przebiegiem użytkowany na benzynie.

Wymieniłem wtrysk w zeszłym tygodniu, pojemność silnika ta sama. przebieg wtryski 55 000 km. Prace silnika po wymianie określę jako troche lepszą.
Ostatnio edytowany przez Pradzik, 01 Lut 2011, 22:52, edytowano w sumie 1 raz
Pradzik
Nowicjusz

0

01 Lut 2011, 22:36

ja pytalem czy dawno ile miesiac temu wiecej, mniej??? skad ja moge wiedziec kiedy Ci to zaczelo szwankowac a moze ten wtrysk jest z innego silnika chodzi mi o pojemnosc???? a ze z mniejszym przebiegiem nie znaczy ze lepszy a po wymianie nie zauwazyles zadnej roznicy????
Kochaj i szanuj swoje auto a wzamian sie odwdzieczy:)
kamilszczak00
Początkujący

Miejscowość: Biała Podlaska
0

04 Lut 2011, 18:22

Usterką okazał się czujnik położenia wału.

Temat zamknięty
Pradzik
Nowicjusz

0