Fiat Brava 1.4Kat - Wspomaganie kierownicy

21 Lip 2008, 12:51

Witam.. Interesuje mnie wspomaganie do kierownicy do Fiata Brava 1.4KAT.. Obecnie w moim samochodzie nie mam wspomagania ale chcialabym je założyc.. Interesuje mnie cena takiego wspomagania i koszty montażu.. Z góry dziekuje za odpowiedzi.. Pozdrawiam
asty
Nowicjusz

22 Lip 2008, 08:12

To zależy od tego,który to rok tego Fiata.Do 1999 roku wspomagania były hydrauliczne,a od 1999 Fiat zaczął montować wspomagania elektryczne(EPS).Jest ono o wiele oszczędniejsze,gdyż nie ma ani pompy,ani zbiorniczka ani płynu.No i przy wspomaganiu hydraulicznym pompa pracuje cały czas(jest napędzana kołem pasowym),a przy elektrycznym,jak koła są skierowane do jazdy na wprost,to silniczek nie pracuje i nie pobiera energii z silnika.
Do wspomagania hydraulicznego potrzebna będzie ci maglownica,pompa płynu i zbiorniczek płynu.Plus oczywiście przewody hydrauliczne,pasek,uchwyt na pompę.Części tych szukaj na allegro.Dowiesz sie też ile kosztują :) .Na allegro można też kupić wspomaganie elektryczne.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

22 Lip 2008, 08:38

Dziekuje bardzo za informacje.. Auto jest z 98roku wiec bede szukac czesci ktore mi wypisales.. A wogole czy jest to oplacalne?? Pozdrawiam
asty
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Droga hamowania vs droga zatrzymania
    Droga hamowania to odległość przebyta przez samochód od momentu uruchomienia hamulca do całkowitego zatrzymania auta. Natomiast aby poznać drogę zatrzymania, trzeba doliczyć odcinek, który przejedzie samochód ...