Fiat Brava 1.4Kat - Wspomaganie kierownicy

21 Lip 2008, 12:51

Witam.. Interesuje mnie wspomaganie do kierownicy do Fiata Brava 1.4KAT.. Obecnie w moim samochodzie nie mam wspomagania ale chcialabym je założyc.. Interesuje mnie cena takiego wspomagania i koszty montażu.. Z góry dziekuje za odpowiedzi.. Pozdrawiam
asty
Nowicjusz

22 Lip 2008, 08:12

To zależy od tego,który to rok tego Fiata.Do 1999 roku wspomagania były hydrauliczne,a od 1999 Fiat zaczął montować wspomagania elektryczne(EPS).Jest ono o wiele oszczędniejsze,gdyż nie ma ani pompy,ani zbiorniczka ani płynu.No i przy wspomaganiu hydraulicznym pompa pracuje cały czas(jest napędzana kołem pasowym),a przy elektrycznym,jak koła są skierowane do jazdy na wprost,to silniczek nie pracuje i nie pobiera energii z silnika.
Do wspomagania hydraulicznego potrzebna będzie ci maglownica,pompa płynu i zbiorniczek płynu.Plus oczywiście przewody hydrauliczne,pasek,uchwyt na pompę.Części tych szukaj na allegro.Dowiesz sie też ile kosztują :) .Na allegro można też kupić wspomaganie elektryczne.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

22 Lip 2008, 08:38

Dziekuje bardzo za informacje.. Auto jest z 98roku wiec bede szukac czesci ktore mi wypisales.. A wogole czy jest to oplacalne?? Pozdrawiam
asty
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Renault Kangoo Z.E. - 10tyś. sprzedanych egzemplarzy
    Sieć Renault świętuje dziesięciotysięczną rejestrację modelu Kangoo Z.E. – w 100% elektrycznego samochodu dostawczego, europejskiego lidera w segmencie vanów. Klucze do samochodu wręczono panu Gerhardowi Dechowi, ...
    Kalkulator porównania rozmiarów opon
    Jak sprawdzić czy rozmiar zamiennika opony względem oryginalnego rozmiaru będzie prawidłowo dobrany? W tym przypadku należy porównać średnicę zewnętrzną opony wzorcowej z oponą sugerowaną jako zamiennik. Jest zasada ...