Fiat Brava 1.6 16 v 90 KM - problem z zapłonem

20 Sty 2013, 21:52

Witam,
posiadam samochód j.w. z instalacją gazową, samochód sprawdzał się bardzo dobrze aż w końcu wieczorem zaparkowałem, a rano na mrozie -6 samochód już nie odpalił. Dodam że na pewno nie brakuje ani LPG ani benzyny, samochód za 1 razem próbowałem odpalić na "na klemy" ale niestety auto kręciło kręciło ale nie zapalił, po 2 dniach których mnie nie było znów starałem się odpalić samochód "na klemy" gdyż temperatura była koło 0 st. ale co się okazało po podłączeniu kabli samochód zachowywał się nadal jak by akumulator był rozładowany, po 4 - 5 min na podłączonych kablach sytuacja się nie zmieniła tak jak by kabli w ogóle nie było. Dodam że problem na pewno nie leży po stronie kabli, styki też nie są zaśniedziałe bądź brudne by mogły nie przewodzić prądu.
gdzie może leżeć problem?
pciszewski
Nowicjusz

Prawo jazdy: 09 09 2007
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Fiat Brava
Silnik: 1.6 16 V 90 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1996

20 Sty 2013, 22:05

Może bateria jest już skrajnie zużyta? bądź gdzieś powstają jakieś spięcia? Sprawdzałeś to? Brałeś to pod uwagę?
Xyoz
Początkujący

Prawo jazdy: 22 12 2011
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Seat Toledo
Silnik: 1.6 101km
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2001

20 Sty 2013, 22:16

jaka bateria ? jak sprawdzić spięcia? - auto jeździło bez przerwy i nic mu nie było wszystko zaczęło się od minusowych temperatur. Jeżeli moje pytania wydały się głupie proszę o wyrozumiałość jestem laikiem jeśli chodzi o silnik :)
pciszewski
Nowicjusz

20 Sty 2013, 22:24

Dodam że akumulator nie jest całkowicie padnięty, działa centralka, jak włączy się radio czy światła krótkie lub długie też wszystko świeci powiedział bym że tak jak zawsze.
pciszewski
Nowicjusz

20 Sty 2013, 23:13

Akumulator trzeba naładować najlepiej w ciepłym pomieszczeniu.
Świece wykręcić zobaczyć jak wyglądają i jaka jest iskra.
Sprawdzić czy dochodzi ciśnienie paliwa na listwę.
andrzej_124
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Co warto wiedzieć na temat leasingu niemieckich samochodów?
    Pojazdy niemieckich producentów cieszą się dużą popularnością na całym świecie, także w Polsce. Są uznawane za solidne, trwałe i doskonale wyposażone. Jeśli chcesz zasiąść za kierownicą takiego auta, ale nie dysponujesz ...