Fiat Brava 1.9 tdi?? co sadzicie o nim spalanie itd

01 Wrz 2009, 09:03

Fiat Brava 1.9 tdi?? co sadzicie o nim spalanie itd jak z czesciami prosze wypowiedz
Pozdrawiam Przemek
nitrolon
Nowicjusz

Miejscowość: Kostrzyn

01 Wrz 2009, 10:02

Spalanie to zależy od jazdy. Myślę że nie powinno przekroczyć 8l po mieście i z włączoną klimą. Spokojna jazda bez klimy to 5-6l. Co do części to te silniki stają się coraz bardziej popularne więc nie są drogie i z dostępnością też nie ma problemu:-P
Kamilp
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 2001

01 Wrz 2009, 11:06

Kamilp napisał(a):Spalanie to zależy od jazdy. Myślę że nie powinno przekroczyć 8l po mieście i z włączoną klimą. Spokojna jazda bez klimy to 5-6l. Co do części to te silniki stają się coraz bardziej popularne więc nie są drogie i z dostępnością też nie ma problemu:-P

8l?!!! Kolego w żadnym wypadku!

ja mam punto z takim samym silniku.

Pali z klimą w cyklu mieszanym z ciężką nogą max 5.5

Na trasie z klimą 4.5!

A części:

Wtryski - drogie
Turbina - droga

PS
Fiat ma silniki JTD
superges
Początkujący

Miejscowość: Śląsk

01 Wrz 2009, 23:36

No Alfa jest trochę cięższa od Punto. I w Punto masz pewnie jedną ze słabszych wersji 80-90km. Wtrysków i turbiny jeszcze na szczęście nie musiałem wymieniać. Teraz będę kupował rozrząd i jak patrzyłem to SKF jest w granicach 600zł razem z pompą wody. Dostępny jest od ręki.
Kamilp
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 2001

02 Wrz 2009, 06:21

Kamilp napisał(a):

No Alfa jest trochę cięższa od Punto. I w Punto masz pewnie jedną ze słabszych wersji 80-90km. Wtrysków i turbiny jeszcze na szczęście nie musiałem wymieniać. Teraz będę kupował rozrząd i jak patrzyłem to SKF jest w granicach 600zł razem z pompą wody. Dostępny jest od ręki.

No pewno tak, nie spojrzałem na Twój profil jak pisałem wiadomość, że masz alfe, myślałem, że to kolejny tdikowiec psioczący na jtd ale nawet ciężka alfa z dużym motorem nie powinna aż pod 8 podchodzić bo to bardzo dużo...

Ja jak szukałem z ciekawości ile kosztują, po necie nowych wtrysków to znalazłem notkę na jakimś forum, że jeden wtrysk to 1500 PLN a są ich bodajże 4 albo 5 a turbo ok 3300 :oops:
Oby nigdy nie zaszła konieczność naprawy tych drogich części :roll:
superges
Początkujący

02 Wrz 2009, 06:34

W Fiacie Brava sa dwa rodzaje silników td i jtd ktory polecacie?JTD1.9 ma 105 km a Td 1.9 sa dwa jeden ma 101 a druga wersja ma 75 i te silniki tez maja turbiny
Pozdrawiam Przemek
nitrolon
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

SKODA Citigo - nr 1 w segmencie aut mini!
    SKODA Citigo zajęła 1. miejsce pod względem sprzedaży w segmencie A na polskim rynku w styczniu 2013 roku. Model Citigo od momentu wprowadzenia na rynek cały czas zajmował bardzo wysokie pozycje, jednak pierwszy raz udało ...
    Toyota Prius Plug-in Hybrid kontra Chevrolet Volt
    Amerykańskie media motoryzacyjne pilnie śledziły pod koniec roku walkę o pierwsze miejsce w segmencie hybryd plug-in. Od 2010 roku najpopularniejszą hybrydą ładowaną z gniazdka w USA był Chevrolet Volt, ale to się zmieniło ...

02 Wrz 2009, 10:58

JTD to po prostu nowsza konstrukcja. Silnik common rail.
Ma lepsze parametry od TD.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

02 Wrz 2009, 11:02

Dishman napisał(a):JTD to po prostu nowsza konstrukcja. Silnik common rail.
Ma lepsze parametry od TD.

Dokładnie, a potem wszedł MultiJet - druga generacja common raila.

Chyba lepiej jak weźniesz jtd
superges
Początkujący

02 Wrz 2009, 12:49

a jak ze spalaniem w silnikach jtd??
Pozdrawiam Przemek
nitrolon
Nowicjusz

02 Wrz 2009, 12:52

Ja tak jak pisałem powyżej, w punto:

z klimą w cyklu mieszanym z ciężką nogą max 5.5

Na trasie z klimą 4.5!

Ale ja mam 85km i też 1.9jtd
superges
Początkujący

02 Wrz 2009, 19:24

chce kupic takiego fita brave w niemczech to dobry pomysł ile gdzies zapłace za przejerstrowanie na polskie??
Pozdrawiam Przemek
nitrolon
Nowicjusz

02 Wrz 2009, 20:01

super pomysł.....dziwia mnie niektore pytaniakoszt rejestracji zamyka sie w1,5tys zl przynajmniej tak bylo jakis czas temu
rustin
Aktywny

Auto: Mondeo MK3