Fiat Brava 2001 r. zacinający się zamek stacyjki

12 Wrz 2014, 08:43

W moim Fiacie podczas uruchamiania czasami zacina się stacyjka - po dwóch skokach kluczyka i zapaleniu się wszystkich kontrolek kluczyk nie chce przejśc dalej, żeby odpalic silnik. Muszę dopiero pokręcic kierownicą i przekręcic kluczyk od nowa i wtedy za którymś razem z rzędu kluczyk 'wchodzi' na trzeci skok. Nie zauważyłem, żeby ten problem zależał od czegokolwiek (pogody, częstotliwości odpalania silnika), nie wiem też, dlaczego dopiero pokręcenie kierownicą odblokowuje trzeci skok (może to nie ma znaczenia, znajomy powiedział mi, żebym tak robił). Stacyjka jest oryginalna, kluczyk też, silnik 1.9 JTD 74kW. Podejrzewam, że to problem mechaniczny - jak go usunąc?
marcin78
Nowicjusz

Prawo jazdy: 20 01 2012
Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: Fiat Brava
Silnik: 1.9 JTD 105 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

18 Wrz 2014, 10:08

marcin78 napisał(a):Podejrzewam, że to problem mechaniczny - jak go usunąc?

Może to być problem mechaniczny czasem zacinanie się kluczyka w stacyjce może powodować jego delikatne zużycie. Miałem podobny problem z Cinquecento (bardzo dawno temu :)) gdzie polecono wymianę całej stacyjki jednak pierwsze co zrobiłem dorobiłem nowy kluczyk jako zamiennik i okazało się że problem ustąpił i stacyjka przestała się zacinać.

Jak masz dwa kluczyki to spróbuj zadziałać drugim który będzie pewnie w lepszym stanie i sprawdź rezultat.
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016