Fiat Brava 96r. Włochy Problem z szybami

02 Sty 2009, 19:44

Witam, mam samochód prawie od roku. I mam z nim jeden, jedyny problem. Parują mu szyby. W lato to idealnie, czysta przednia szyba, jak również pozostałe. Lecz w zimę to już tragedia. Ustawiłem ogrzewanie na szybę, i po drodze dopiero po jakiejś godzince jazdy dopiero zaczyna robić się taka normalna (czysta). Na tylnej szybie skrapla mi się woda od wewn. Boczne szyby to przecieram ręką, lecz to nie na dłuższą rękę.
Co mam robić w takim razie, żeby było inaczej niż jest teraz.

P.S Szwagier miał Opla z Włoch i również miał taki problem z szybami.
Fiat Brava 1.4 12v
Goucio
Nowicjusz

• 02 Sty 2009, 19:52

wymien albo wyjmij filtr pyłkowy
    mlody861
    Zaawansowany

Miejscowość: ok Warszawy

02 Sty 2009, 20:00

Jesli nie pomoze wymiana filtru to kup specyjalny płyn ktory zapobiega parowaniu szyb i umyj szyby od srodka .
    jablonski89
    Nowicjusz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie

03 Sty 2009, 10:47

Witam
    Mam ten sam problem tylko w Palio i to nie jest włoch. jest w nim peknieta uszczelka w drzwiach przednich czy to moze byc przyczyną??
    predek
    Nowicjusz

Miejscowość: Lipowa k/Żywca

03 Sty 2009, 10:53

nie wiem czy bravie jest coś takiego jak przełącznik powietrza na obieg wewnętrzny ale jeśli jest to trzeba sprawdzić w jakim jest położeniu. Jeśli jest położeniu na obieg wewnętrzny (recyrkulacja powietrza zamiast dopływ świeżego z zewnątrz) to na 100% jest to winowajca. Dodatkowo możesz włączyć klimę jesli posiadasz, klima natychmiast odparowuje szyby. Jeśli faktycznie jest tam filtr przeciwpyłkowy, to wyciągnij go i zobacz czy dalej parują szyby.
    karlone
    Zaawansowany

Miejscowość: Śląsk

03 Sty 2009, 10:56

predek napisał(a):Witam
    Mam ten sam problem tylko w Palio i to nie jest włoch. jest w nim peknieta uszczelka w drzwiach przednich czy to moze byc przyczyną??

Tak jak przypadek wyżej. Szyby parują dlatego, że brak jest dopływu świeżego powietrza z zewnątrz. Na 100% nie jest to uszczelka. Trzeba sprawdzić dlaczego powietrze nie dopływa.
    karlone
    Zaawansowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
      Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
      Lexus RX 450h - duży luksusowy SUV
      RX 450h to duży luksusowy SUV o długości 4,89 m z napędem hybrydowym o mocy 313 KM, który przyspiesza do setki w 7,7 s. Zużycie paliwa wg WLTP wynosi od 7,6 l/100 KM. Testerzy Consumer Reports uzyskali średni wynik ...

03 Sty 2009, 12:22

Miałem podobny problem i okazało się,że z układu ogrzewania dostawał się do środka auta płyn który parując osadzał się na szybie. zobacz czy nie masz wycieku pod deską rozdzielczą.
    zgibi
    Nowicjusz
    Awatar użytkownika

03 Sty 2009, 14:26

Przed chwila odpowietrzyłem samochód i szyby są czyściutkie. Włączyłem ogrzewanie i jest tak gorąco jak w domciu :). Szyby przeczyściłem, i narazie jest luksio.
    Zobaczymy jak to sprawdzi się na trasie. Dziś ma kawałek do pokonania, więc dam opinie na wieczór.
    Fiat Brava 1.4 12v
    Goucio
    Nowicjusz

03 Sty 2009, 21:40

Nie stety, ale nadal parują :/
    Fiat Brava 1.4 12v
    Goucio
    Nowicjusz

03 Sty 2009, 21:49

Dziwne... a czy czujesz w kabinie zapach płynu chłodniczego??? Czy ci go ubywa?

A jak jest z powietrzem w nawiewach? Ładnie dmucha czy ledwo co?
    karlone
    Zaawansowany

06 Sty 2009, 19:23

Wszystko ładnie dmucha, cacy pachnie :P
    Nic nie śmierdzi
    Fiat Brava 1.4 12v
    Goucio
    Nowicjusz

16 Lut 2010, 19:34

Wymień filtr pyłkowy, ustaw dopływ powietrza na zewnętrzny i powinno dziargać. Jak będą nadal parować to zobacz w bagażniku zaraz po prawej stronie czy nie masz wilgoci. Odkręć plastikową obudowę i tam jest wylot powietrza...zobacz czy nie wlatuje tamtędy woda. Jak będzie wlatywać to musisz odkręcić zderzak tylni i tam będą takie gumowe klapki które otwierają się na zewnątrz, wyjmij je wraz z obudową, tam będzie uszczelka, która może być zniszczona, uszczelń wszystko dookoła silikonem tak żeby gumowe klapki mogły się nadal otwierać (bo tamtędy wilgoć wychodzi), nałóż na uszczelkę silikon i włóż to wszystko na miejsce. Sprawdź otwory w klapie tylnej czy nie są zapchane. Powinno już nie parować...chyba, że myłeś tapicerkę i nie jest odpowiednio wysuszona...bo przez to też paruje:P
    wojtak_99
    Nowicjusz

Miejscowość: Radom