Fiat Brava-drobny problem z przełączeniem z benzyny na gaz

10 Cze 2008, 20:43

Witam! Mam taki mały problem, który objawia sie następująco: Przy zimnym silniku nie bardzo chce przełączyć automatycznie i ręcznie na gaz. Po rozgrzaniu silnika problemy zanikają i działa OK. Było cos sprawdzane, rozkręcany parownik, kręcone obroty, sprawdzanie i poprawianie szczelności. Wszystko OK. Co to może byc?
premier00
Początkujący

11 Cze 2008, 08:20

Jeżeli instalacja jest wykonana prawidłowo,to jest wszystko w porządku - na zimnym silniku nie powinno się dać przełączyć zasilania na LPG.Przełaczenie powinno nastąpić dopiero po nagrzaniu się cieczy chłodzącej do około 20 stopni.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

11 Cze 2008, 10:31

Wiem, wiem, ale....do tej pory nawet w zimie po odpaleniu i uzyskaniu wyzszych obrotów gładziutko przełączał na gaz. Wymieniałem rozrząd. Podczas wymiany mechanicy zlali plyn chłodzący i już po zamontowaniu nowego zespołu rozrządowego i przy podłączaniu układu chłodzenia zapowietrzyli go. Pożniej trochę się zeszło zanim zassał. Od tamtej pory tak jest. Instalacja jest sprawna bo sprawdzałem w warsztacie montującym gaz
premier00
Początkujący

11 Cze 2008, 16:41

Sprawdz,kiedy zasilanie da się przłączyć na LPG - jeżeli po rozgrzaniu silnika do temp. około 20-30 stopni i obrotach około 25 tyś,to wszystko jest w porządku - tego silnika nie powinno przełączać się na LPG jak jest nierozgrzany.Być może wcześniej,poprostu wypadł przewód z czujnika temp cieczy chłodzącej(do LPG jest osobny zazwyczaj) i dotykał masy - wówczas komputer odczytywał temp. max i dało się zimny silnik przełączyć na LPG.A podczas naprawy,mechanik kabelek ten podłązył i wszystko gra.A jeżeli nawet tak nie było,to radzę to tak zostawić.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

11 Cze 2008, 18:36

Dzięki wielkie za pomoc. Pozdrawiam
premier00
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mitsubishi Colt LPG - instalacja gazowa firmy STAG
    W odpowiedzi na rosnące ceny paliw i duże zainteresowanie klientów w salonach Mitsubishi pojawił się model Colt LPG z wysokiej jakości instalacją gazową firmy STAG. Jednocześnie w ofercie jest już dostępny Colt 2012 ...
    Pięć zasad kiedy nie powinniśmy wrzucać na luz?
    Wokół prawidłowego stosowania sprzęgła narosło kilka mitów, które są popularne wśród wielu kierowców. Podpowiadamy oraz wyjaśniamy, kiedy i w jaki sposób używać pedału sprzęgła. Zwalniając, ...