Fiat Brava-drobny problem z przełączeniem z benzyny na gaz

10 Cze 2008, 21:43

Witam! Mam taki mały problem, który objawia sie następująco: Przy zimnym silniku nie bardzo chce przełączyć automatycznie i ręcznie na gaz. Po rozgrzaniu silnika problemy zanikają i działa OK. Było cos sprawdzane, rozkręcany parownik, kręcone obroty, sprawdzanie i poprawianie szczelności. Wszystko OK. Co to może byc?
premier00
Początkujący

11 Cze 2008, 09:20

Jeżeli instalacja jest wykonana prawidłowo,to jest wszystko w porządku - na zimnym silniku nie powinno się dać przełączyć zasilania na LPG.Przełaczenie powinno nastąpić dopiero po nagrzaniu się cieczy chłodzącej do około 20 stopni.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

11 Cze 2008, 11:31

Wiem, wiem, ale....do tej pory nawet w zimie po odpaleniu i uzyskaniu wyzszych obrotów gładziutko przełączał na gaz. Wymieniałem rozrząd. Podczas wymiany mechanicy zlali plyn chłodzący i już po zamontowaniu nowego zespołu rozrządowego i przy podłączaniu układu chłodzenia zapowietrzyli go. Pożniej trochę się zeszło zanim zassał. Od tamtej pory tak jest. Instalacja jest sprawna bo sprawdzałem w warsztacie montującym gaz
premier00
Początkujący

11 Cze 2008, 17:41

Sprawdz,kiedy zasilanie da się przłączyć na LPG - jeżeli po rozgrzaniu silnika do temp. około 20-30 stopni i obrotach około 25 tyś,to wszystko jest w porządku - tego silnika nie powinno przełączać się na LPG jak jest nierozgrzany.Być może wcześniej,poprostu wypadł przewód z czujnika temp cieczy chłodzącej(do LPG jest osobny zazwyczaj) i dotykał masy - wówczas komputer odczytywał temp. max i dało się zimny silnik przełączyć na LPG.A podczas naprawy,mechanik kabelek ten podłązył i wszystko gra.A jeżeli nawet tak nie było,to radzę to tak zostawić.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

11 Cze 2008, 19:36

Dzięki wielkie za pomoc. Pozdrawiam
premier00
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak można zmniejszyć wydatki na paliwo?
    Dużo kierowców każdego dnia korzysta z samochodu, a koszty paliwa rzędu kilkuset złotych miesięcznie nie zaskakują. Często dla kierowcy wydatek na paliwo jest dosyć sporym miesięcznym obciążeniem. Niestety gwałtowny ...