Na początku przywitam się z Wami, gdyż jest to mój pierwszy post.
Za niedługo (środki już są, tylko czekam na cieplejsze dni) zamierzam kupić samochód.
Ogólnie dużo osób mi odradza brania fiata, ale podoba mi się to autko, szczególnie, że 1.9jtd jest dosyć niezawodnym silnikiem, o nie najgorszych parametrach.
Na samochód mam do przeznaczenia około 6tysięcy złotych, więc pewnie starczy na wersję GT, nawet w dość dobrym stanie.
Do tego mam pieniążki na ubezpieczenie - OC wyniesie mnie pewnie około 1 tys. (mam zniżki w
PZU 30% na OC, gdyż mam motorek ubezpieczony od kilku lat - zniżki przechodzą, rozmawiałem z agentem), i na podstawowe części eksploatacyjne = na szczęście części do fiata są łatwo dostępne i dość tanie. Na pierwszy ogień pójdzie zmiana rozrządu - podobno w każdym dieslu po kupnie taki zabieg należy zrobić, do tego klocki hamulcowe+szczęki, ew. tarcze, no i zawieszenie, które w tym aucie jest dość nietrwałe - wahacze należy zmieniać co około 40-50 tys. km.
Mam do Was pytania: Czy opłaca się to auto kupować? Jak jest z blachami podwozia i nadwozia? Jak z trwałością silników? Co jeszcze należy dopisać do wydatków związanych z kupnem?
Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję za odpowiedzi.
Jeszcze jedno: Auto zamierzam kupić za pośrednictwem otomoto, allegro lub na giełdzie w sośnicy - mam 12km do Gliwic.