Fiat bravo 1.4 90 km czy też fiat bravo 1.4 120 km

22 Gru 2010, 22:00

Poważnie rozważam zakup nowego fiata bravo dynamic 1.4 benzyna. Nie wiem tylko który z silników wybrać: 90 km czy 120 km. Silnik 90 km jest dość ekonomiczny choć w opinii użytkowników za słaby jak na masę tego auta. Z kolei 120 km daje dobre przyśpieszenie i frajdę z jazdy, ale dzieje się to kosztem o wiele większego spalania. Czy ktoś z forumowiczów miał okazję jeździć samochodem z tymi silnikami i może podzielić się swoimi wrażeniami?

Drugie pytanie dotyczy zniżek w zakupie nowego samochodu u dilera. Czy ktoś orientuje się czy Fiat daje upusty z uwagi na wykonywany zawód a jeżeli tak to ile przeciętnie one wynoszą. Co można dodatkowo wynegocjować u dealera? Kiedy najlepiej kupować nowe auto, bezpośrednio po nowym roku czy też zaczekać np. do końca marca?
visigoth
Nowicjusz

Miejscowość: Łódź
0

22 Gru 2010, 22:13

Jak już musi być nowe i Fiat... to ja bym brał 120km, wcale dużo więcej nie spali, a 1.4 90km to porażka w tych latach jak na tą klasę aut. Imo najlepiej kupić na początku roku, najpóźniej w lutym, postawić twarde warunki i powiedzieć, że bierzesz od ręki, dilerzy miękną jak widzą zdecydowanego klienta, o ile nie postwisz warunków z kosmosu...
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW
2

23 Gru 2010, 08:49

Zdecydowanie 120KM. Wcale więcej nie spali a z 90KM będziesz się męczył...
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013
0

23 Gru 2010, 09:57

Też uważam że lepiej 120 KM
james00796
Początkujący

Miejscowość: Prokowo
0

23 Gru 2010, 20:27

Przekonaliście mnie do silnika 1.4 120 km.

Oprócz nowego fiata bravo rozważam kupno również nowego hyundai i 30 1.4 109 km w wersji comfort. Zaznaczam, iż nie miałem okazji jeździć ani fiatem bravo ani hyundai i30. Który z tych samochodów moglibyście polecić. Jako podstawowe kryteria proszę wziąć: bezawaryjność, koszty serwisu i ewentualnych napraw (samochód zamierzam użytkować długo co najmniej 6 lat), koszty paliwa i komfort jazdy. Nie bez znaczenia są również rówżnego rodzaju upusty i zniżki np. dla grup zawodowych, a także koszt ubezpieczenia.
visigoth
Nowicjusz

2

23 Gru 2010, 21:22

W internecie pisze że i30 powinien spalić troche mniej , biorąc pod uwagę silnik 1.6 126km . Myśle że w tym wypadku powinieneś brać auto które Ci się bardziej podoba , i najlepiej jakbyś przejechał się nimi . Mi osobiście dużo bardziej podoba się Bravo , nie jechałem tym autem , ale miałem okazję "posiedzieć" , i całkiem mi się podobało .
Miloszek
Początkujący

Miejscowość: Łask
0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kopiowanie samochodów
    Policyjne źródła donoszą,że w ostatnim czasie bardzo wzrosła ilość kradzionych samochodów.A właściwie nie kradzionych,ale kopiowanych.Polega to na tym,że kradzione sa dokumenty samochodu i na ich podstawie jest ...
    Renault EZ-ULTIMO to samochód autonomiczny
    Warszawa posłużyła jako sceneria do dla filmu promocyjnego oraz realizacji sesji zdjęciowej najnowszego samochodu autonomicznego Renault EZ-ULTIMO, oficjalnie pokazanego po raz pierwszy na Salonie Samochodowym w Paryżu. W ...

23 Gru 2010, 23:40

Ja bym wybrał z tych, które podajesz, Hyundaia I30 z silnkiem 1.6. Będzie większy w środku, raczej bardziej bezawaryjny, ma lepsze warunki gwarancji (chociaż to chwyt marketingowy aby dłużej płacić za przeglądy w ASO). No i ten 1.6 na pewno nie spali więcej od 1.4 z turbo. Jeżeli byś chciał ciut dołożyć to Octavia II jest lepsza od obu.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

1

23 Gru 2010, 23:48

jiGsaw, o jakie ciut więcej trzeba dołozyć do octavi II i jaka to będzie wersja wyposażenia.

Ogólnie na nowy samochód nie chcę wydać więcej niż 50 tys złotych. Wiem, iż np. fiat bravo dynamic 1.4 120 km kosztuje obecnie 52 tys. złotych, ale myslę, że udałoby mi się utargować sporo poniżej tej kwoty. Jeżeli ktoś widzi jakąś inną rozsądną propozycję w tych granicach cenowych to śmiało niech podaje.
visigoth
Nowicjusz

0

24 Gru 2010, 08:32

Octavia II jest lepsza? w czym? moim zdaniem nie warto dokładać, gama silnikowa w Twoim przedziale cenowym jest bardzo mało ciekawa bo do wyboru masz 1.4 albo 1.6 których miejsce jest raczej w muzeum niż na salonach, prowadzenie jest takie sobie a jakość wnętrza na poziomie Hyundaia od Fiata już odstaje na minus, ma wielowahacz ale raz, że to nie robi jakiejś różnicy a dwa, że i30 też go ma no chyba, że ktoś potrzebuje dużego bagażnika, wtedy Octavia liftback jest niepokonana bo w wersjach kombi konkurencja wcale nie odstaje.
Ja brałbym Bravo, ta jednostka napędowa jest świetna a sam samochód przyjemny w jeżdzie. Choć przyznam, że zadecydowałby głównie względy estetyczne, i30 to też udany samochód ale jego silnik może konkurować z Bravo tylko na papierze.
Polecam lekturę:
[link do AutoGaleria wygasł] odnośnie Bravo
[link do AutoGaleria wygasł] odnośnie 1.4 T-Jet
i i30 1.6
[link do AutoGaleria wygasł].
Widać wyraźnie, że Fiat wypada jednak lepiej aczkolwiek na korzyść Hyundaia przemawia niższa utrata wartości:
http://www.samar.pl/__/__la/pl/__ac/sec ... alnej.html
choć oba tracą mało na wartości, może nie tak malo jak japończyki czy francuzy ale mniej niż niemieckie konstrukcje .
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
2

24 Gru 2010, 10:17

witam jezeli myslisz o i30 to zobacz oferte kii ceed mysle ze do 50 tys. wybral bys cos ciekawego.znajomy kupil jakies 8 miesiecy temu co prawda pro ceeda i jest zadowolony przejechal niecale 20 tys km bezawaryjnie a wydal na autko 43czy 44 tys.z wyposazenia 6 poduszek, manualna klima, abs,centr.zamek,elekrtyka szyb i luster,klimat.schowek cos tam jeszcze nie pamietam dokladnie ,alufelgi.silnik co prawda 1.4 ale do 1.6 nie bylo duzej doplaty.ekonomiczny samochodzik.7 lat gwarancji jakby nie było.
najlepszy zestaw dla mojej krysi!!!
mizer78
Nowicjusz

Miejscowość: żory
0

24 Gru 2010, 11:59

Jasiek90 napisał(a):Octavia II jest lepsza? w czym? moim zdaniem nie warto dokładać, gama silnikowa w Twoim przedziale cenowym jest bardzo mało ciekawa bo do wyboru masz 1.4 albo 1.6 których miejsce jest raczej w muzeum niż na salonach, prowadzenie jest takie sobie a jakość wnętrza na poziomie Hyundaia od Fiata już odstaje na minus, ma wielowahacz ale raz, że to nie robi jakiejś różnicy a dwa, że i30 też go ma no chyba, że ktoś potrzebuje dużego bagażnika, wtedy Octavia liftback jest niepokonana bo w wersjach kombi konkurencja wcale nie odstaje.
Ja brałbym Bravo, ta jednostka napędowa jest świetna a sam samochód przyjemny w jeżdzie. Choć przyznam, że zadecydowałby głównie względy estetyczne, i30 to też udany samochód ale jego silnik może konkurować z Bravo tylko na papierze.
Polecam lekturę:
[link do AutoGaleria wygasł] odnośnie Bravo
[link do AutoGaleria wygasł] odnośnie 1.4 T-Jet
i i30 1.6
[link do AutoGaleria wygasł].
Widać wyraźnie, że Fiat wypada jednak lepiej aczkolwiek na korzyść Hyundaia przemawia niższa utrata wartości:
http://www.samar.pl/__/__la/pl/__ac/sec ... alnej.html
choć oba tracą mało na wartości, może nie tak malo jak japończyki czy francuzy ale mniej niż niemieckie konstrukcje .

Tak się składa, że jakiś czas temu testowałem właśnie modele Ovtavia II, I30 i Fiat Bravo. No i Octavia jest lepsza pod względem miejsca (w środku podobnie jak I30, ale bagażnik większy, Bravo wypada najgorzej), wykończenie wnętrza (pomacaj sobie tandetę w Hyundaiu, a potem plastiki w Skodzie, Bravo źle nie wypada też). Octavia również jest na prowadzeniu jeżeli chodzi o silniki (spalanie/osiągi). Oparta jest też o technologię VW, więc raczej będzie trwalsza od pozostałych. Także jak dla mnie Octavia jest po prostu lepsza i stąd różnica w cenie. Faktycznie do 50tys nie kupisz sensownej nowej Octavii, dla mnie minimum przyzwoitości to 1.4TSI i wersja Ambiente, a tutaj ciężko zejść poniżej 60k zł. Ogólnie za 50k to autor kupi b. dobre autko używane, wyższej klasy. Dlaczego musi być koniecznie nowe?
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

0

24 Gru 2010, 12:12

Kia ceed i skoda octavia to fajne i mało awaryjne wozy, ale niezbyt podoba mi się ich design szczególnie skody tour, która wygląda identycznie od wielu lat. Przy tych autach fiat bravo prezentuje się o niebo ładniej.

Najbardzie z kompaktów podoba mi się Mazda 3, ale upusty na nią są praktycznie minimalne i nie ma szns nawet na najtańszą wersję poniżej 60.000 złotych. Obecnie Seat wyprzedaje model Leon w wersji Referance 1.2 benzyna za 57.000 złotych. Samochód bardzo fajny, ale raczej nie uda mi się stargować go do 50.000 złotych. Podobnie jest z Toyotą Corollą.

Czy ktoś z was ma ewentualnie namiary na jakiś fajny multisalon, gdzie oferowane są auta nowe bądź najwyżej 3-letnie z dobrymi rabatami i które cieszą się dobrą opinią ?
visigoth
Nowicjusz

0

24 Gru 2010, 12:46

A nie zainteresujesz sie jakimś używanym autem ? Do 50.000 na allegro są już VW Golfy VI dwuletnie . Za tą kase albo taniej można też mieć w miarę świeżego Peugeota 407 . Jeśli wziął byś pod uwagę auta używane to mógłbyś znaleźć auto sporo fajniejsze od tych co wymieniłeś , i wcale nie musiałyby mieć przejechane dużo . I będą tak jak chcesz najwyżej 3 letnie .
Miloszek
Początkujący

0

24 Gru 2010, 13:08

Oczywiście, że również interesują mnie auta używane max 2-3 letnie, choć przyznam, iż raczej nie myslałem o golfie VI, gdyż w mojej ocenie jego stosunek ceny do jakości i wyglądu jest gorszy niż np. w hondzie civic, mazdzie 3 czy też seacie leon (choć technologicznie to golf, ale wizualnie zdecydowanie ładniejszy). Peugeota 407 odrzucam, gdyż w przeciwieństwie do 308 zbiera słabe opinie w zakresie niezawodności, poza tym jest chyba trochę za duży jak na moje potrzeby
visigoth
Nowicjusz

0

24 Gru 2010, 13:31

Mazda 3 jest bardzo fajnym stylistycznie autem i trwałym . Za 50.000 można szukać nowego modelu , albo ten starszy w b.dobrym stanie .
Miloszek
Początkujący

0