Fiat Bravo 1.6 16v problem ze światłami mijania

30 Maj 2009, 23:51

Witam. Mam pewien problem i nie wiem co dokładnie się dzieje a więc do rzeczy od paru dni (zauważylem to podczas jazdy w nocy) kiedy odpalam samochód i wł światła mijania wbijam bieg i wtedy one gasną śawiecą się tylko postojówki po przejechaniu ok. 1km światła normalnie się wł. Kiedy odpale i wł światła mam wrażenie że to pokrętełko od zmiany świateł po prostu gdzieś nie łączy ale pózniej wszystko wraca do normy i zauważyłem także że słabiej mi światła świecą ale może mi sie tylko wydaje. PROSZE o pomoc co to takiego może być. Z góry wielkie dzięki.
konik890
Nowicjusz

Miejscowość: Myszków
  • 31 Maj 2009, 11:13

Sprawdż pokrętełko ,nic innego raczej być nie moze.
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
    Miejscowość: Z prawdy :)

31 Maj 2009, 11:54

a jak sie do tego zabrać bo nie mam pojęcia?jak je odkręcić czy coś?
    konik890
    Nowicjusz

31 Maj 2009, 12:50

A w jaki sposób w tym autku się włączają światełka mijania - można je włączyć przy wyłączonej stacyjce,czy tylko przy włączonej?
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

31 Maj 2009, 13:14

światła mijania można wł tylko przy wł stacyjce.
    nie wiem czy mam to jakoś rozebrać czy rozkręcić bo po prostu nie wiem jak sie zabrać za to a nie moge nigdzie teraz dalej wyruszyć bo światełek mijania nie mam:(
    konik890
    Nowicjusz

31 Maj 2009, 15:11

Witam. Miałem ten sam problem w fiacie brava o tym samym silniku. Problem rozwiązała wizyta u elektryka, który zrobił to na poczekaniu. Wymienił jakąś kostke pod kierownicą i problem zniknął. Koszt wymiany 10 zł wiec odradzałbym próbowania naprawy samemu zwłaszcza że koszt nie jest zawrotną sumą. Pozdrawiam
    walkeros
    Nowicjusz

Miejscowość: Kraków
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
      Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...

31 Maj 2009, 15:26

Dzięki bardzo.
    konik890
    Nowicjusz

31 Maj 2009, 16:52

A czy ta kostka to nie czasami przekaźnik zapłonu z alarmu?
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

31 Maj 2009, 17:47

nie posiadam alarmu jeśli o to chodzi a więc nie wiem.
    konik890
    Nowicjusz

31 Maj 2009, 22:10

Sprawdz w takim razie przekaźnik świateł mijania.Być może są już nadpalone styki lub jest coś luźne.Najlepiej go zamień z innym przekaźnikiem,np. od ogrzewania tylnej szyby.
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

31 Maj 2009, 22:52

jutro podjade do mechanika i zobaczymy co bedzie . a czy ten przekaźnik jak go zamienie to bedzie działał na ogrzewaniu tylnej szyby?
    a mam jeszcze pytanko da sie jakoś wyregulować światła żeby świeciły troche dalej tzn mam na myśli to żeby były ustawione bardziej na prosto oczywiście żeby nie oślepiały innych kierowców bo wydaje mi się że za słabo świecą bo świecą bardziej w ziemie niż przed siebie i nic nie daje regulacja automatyczna.
    konik890
    Nowicjusz

31 Maj 2009, 23:05

Jezeli przekaznik uszkodzony i go zamienisz to nie bedzie dzialal na ogrzewaniu tylnej szyby, mozesz to zrobic tylko aby sprawdzic jak wszystko bedzie dobrze kupisz nowy przekaznik i bedzie ok. A co do ustawienia swiatel to musisz jechac do warsztatu i sa specjalne przyrzady do ustawiania swiatel i ci ustawia tak ze bedzie dobrze.
    W Krwi benzyna, zamiast Serca turbina
    dawidbn
    Zaawansowany

Miejscowość: Koszalin

01 Cze 2009, 16:42

bylem w warsztatach i kazdy mówił coś innego że jakaś kostka jakieś przewody upalone że całe manetki do wymiany a jeden wcale nie chciał sie tego podjąć i nie wiem do którego sie teraz wybrać i co jest wkońcu grane jutro bede musiał gdzieś auto zostawić ale teraz nie wiem gdzie.
    konik890
    Nowicjusz

01 Cze 2009, 17:21

W mojej cliówce w podobnym przypadku po prostu zrobiłem sobie włączenie świateł na osobny przycisk,fabryczne pokrętło przy kierownicy niech sobie śpi! Działa tylko na swiatła długie,drogowe nie.Co zrobiłem?!Znalazlem pod maska kabelek biegnący do cewki zapłonowej na którym pojawia się prąd po przekręceniu kluczykiem w stacyjce,do niego podłączyłem kabelek o średnicy kilku mm(by się nie przegrzewał)z własnym bezpiecznikiem,ten kabelek przeciągnąlem do kabinu,zamontowałem włącznik sobie przy lewarku zmiany biegów ,od niego puściłem kabelek do obydwu lamp(odgałezienie),wpiąłem się w kabelki świateł drogowych i mam po problemie,działa bez pudła w Mercedesie też przerobiłem już sobie nawiewy ,nawet stacyjkę wyrzuciłem(siadła),nie mam żadnych problemów z elektryką od wielu lat.Możesz użyć kabelka bez osobnego włącznika ale wtedy będziesz zapalał samochód na włączonych światłach ,gdyż zapalac się będą same automatycznie po przekręceniu kluczykiem.
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
    Miejscowość: Z prawdy :)

01 Cze 2009, 18:34

Tylko że długie tak samo nie działają a pozatym nie znam się na tym jak to by można zrobić:(wiem super to opisałeś ale ja jestem zielony w tych sprawach. A jeszcze myślałem czy by sie nie dało jakoś wykręcić tego pokrętełka i tam coś pokombinować? a musze to szybko zrobić i jak najlepiej jak najtańszym kosztem bo jest mi strasznie auto potrzebne.
    konik890
    Nowicjusz