Fiat bravo 1,9D-2001 r. zgrzyt przy hamowaniu

26 Gru 2008, 14:05

Mam taki problem, kiedy hamuje słyszę bardzo głośny zgrzyt z przodu-tak jakby w okolicach kół. Najbardziej się to nasila przy zatrzymaniu na górce-wzniesieniu, natomiast przy hamowaniu na prostej drodze zgrzyta ciszej. Wiem na pewno, że amortyzatory są zużyte czy to mogą one zgrzytać? Czy problem tkwi raczej w czymś innym?
JusWie
Nowicjusz

• 26 Gru 2008, 19:47

JusWie napisał(a):Mam taki problem, kiedy hamuje słyszę bardzo głośny zgrzyt z przodu-tak jakby w okolicach kół. Najbardziej się to nasila przy zatrzymaniu na górce-wzniesieniu, natomiast przy hamowaniu na prostej drodze zgrzyta ciszej. Wiem na pewno, że amortyzatory są zużyte czy to mogą one zgrzytać? Czy problem tkwi raczej w czymś innym?

a sprawdzałeś stan klocków bo one jak są zjechane to mogą dziwnie hałasować
    bols
    Nowicjusz

26 Gru 2008, 20:03

To raczej nie klocki, jakiś czas temu były sprawdzane bo piszczały, a ten zgrzyt już wtedy był. Zresztą to nie zgrzyta jak hamuje, tylko wtedy kiedy auto się całkowicie zatrzymuje. I ten zgrzyt jest przerażający:/ Gdy hamuje przy małej prędkości to zgrzyta ciszej ale jak zahamuje gwałtownie albo przy podjeździe pod górkę to wtedy głośno. to zgrzyta jakby coś tam pordzewiało ale nie mam pojęcia co to jest i z czego to się wzięło.
    JusWie
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Zimno, ciemno, niebezpiecznie - trudne warunki drogowe
      Jesienią i zimą dni są krótkie i wcześniej zapada zmrok. To także oznacza, że częściej zdarza nam się jeździć samochodem, gdy jest ciemno. Złe warunki atmosferyczne w połączeniu ze zmierzchem mogą być bardzo niebezpieczne. ...
      Toyota Century 1967 rok
      Pierwsza Toyota Century miała za zadanie zdobyć japoński rynek aut luksusowych. Auto powstało w setną rocznicę urodzin Sakichi Toyody, założyciela Toyota Industries, i temu zawdzięcza swoją nazwę. Samochód jest flagowym ...