Fiat bravo czy brava ( budżet do 5tyś)

27 Lip 2012, 15:24

Witam, stoję przed wyborem autka, bardzo podobają mi się auta typu hatchback i w tej cenie bym polował właśnie na taki typ. Mam do wydania maksymalnie 5tyś powiedzmy że szukam autka za maks 4tyś reszta na naprawy.
Interesuję się modelami
Fiat Bravo
Fiat Brava
Lanos
Seat Ibiza

Najbardziej podchodzą pod mój gust Fiaty, i teraz co jest tańsze w utrzymaniu? Czy części są w podobnej cenie? I ten i ten mi się podoba więc teraz kwestia utrzymania, który wypada lepiej. No i jaki silnik brać, bo czytałem też iż jeden model silnika nie spisuje się dobrze nie pamiętam jaki to był 1.2 czy 1.4
Podkreślę nie chcę czekać na jakąś okazję typu Punto II za 4.5tyś które może być teraz lub za miesiąc auto potrzebuję za 2tygodnie maks.
przemi06
Początkujący

Miejscowość: Bydgoszcz

27 Lip 2012, 16:16

Pośpiech jest wskazany przy łapaniu pcheł. 2 tygodnie to nie za wiele na zakup auta, ale jak już masz te dwa tygodnie to staraj się jak jak najlepiej wykorzystać, zamiast kupić pierwsze lepsze auto, które ci się jakoś tam spodoba.

Jak szukałem pierwszego auta dla siebie to też zwracałem uwagę na Bravo, które mi się podobało i kosztowało rozsądne pieniądze. Ja najbardziej patrzyłem jednak na 1.9 JTD, chociaż wydaje mi się, że Fiaty z natury nie są najoszczędniejsze. Z tego, co kojarzę jednak to należy unikać silnika 1.4 12V.

Powodzenia w szukaniu.
Los_Dawidos
Aktywny

Prawo jazdy: 05 08 2010
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Opel Astra
Paliwo: Diesel

27 Lip 2012, 17:30

Ja już szukam od ponad miesiąca i z tygodnia na tydzień mam innych kandydatów. Już sam nie wiem co kupić... Fiata już miałem nie kupować, no ale te mają w miarę zadziorną(sportową) stylistykę.
przemi06
Początkujący

28 Lip 2012, 06:25

No troche racji w tym jest,silnik 1.6 w Fiacie jest troche paliwożerny,1.4 najgorszy montowany tam silnik (częste awarie paska rozrządu),jest jeszcze 1.2 który jest dobry jak i 1.9JTD (jeden z lepszych diesli).
Lanos też jest ok ale również silniki lubią swoje wypić ale za to dobrze znoszą ewentualny gaz.
Ibiza to jest praktycznie to samo co VW tylko inne opakowanie.
A co do cen części to moim zdaniem wszystkie te auta mają je na podobnym poziomie.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

28 Lip 2012, 08:05

Będę szukał jednak 1.9JTD, mają ładne spalanie i to się chwali ale czy znów za cenę blisko 6-8tyś warto bravo/brava kupować?
przemi06
Początkujący

28 Lip 2012, 08:15

No i dobry wybór.
Ja bym wolał takiego Fiata niż zajechane Audi czy coś innego wiekowego.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Co może zamarznąć w naszym samochodzie?
    Co w samochodzie jest szczególnie wrażliwe na niską temperaturę? Jak sobie poradzić z typowo zimowymi problemami? Poniżej prezentuję kilka odpowiedzi które mogą okazać się przydatne wielu kierowcom. Głównym ...

28 Lip 2012, 14:32

Bierz Fiata,ojciec miał takiego przez 10lat (Brava 1.2,kupiona w salonie w 2001r) jak sprzedawał auto miało ponad 240tys.km i silnik był jak dzwon naprawde :!: Zero problemów przez ten czas,jeżdziliśmy nim nawet poza naszą granice.
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

28 Lip 2012, 14:41

Łatwo powiedzieć jest tyle ofert z takim rozciągnięciem cenowym jeśli chodzi o JTD, że głowa mała.
Może doradzicie jakiś z pierwszych oględzin zdjęciowych w obszarze kuj-pom lub jak nic nie ma to reszta polski?
przemi06
Początkujący

28 Lip 2012, 23:58

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Barol
Awatar użytkownika