Fiat Bravo ... dobry samochód. ?

22 Sty 2009, 14:57

Jakies opinie na temat Fiata Bravo ?
Dejwid
Początkujący

Miejscowość: Zator

22 Sty 2009, 16:18

Od strony warsztatowca powiem tak - podobno jeździ się nim fajnie(to opinie klientów).Mało co się w nim psuje,ale jak się popsuje,to przerąbane(to moja ocena jako warsztatowca).Fiaty niestety są ciężkimi samochodami do diagnostyki i nie ma programu dla urządzenia diagnostycznego,które wprost wskazałby,co jest nawalone w np. układzie sterowania silnika.Nie wiem,czy wszystkie warsztaty,ale ja jakoś nie lubię Fiatów naprawiać,bo zajmuje to bardzo dużo czasu.Słyszałem też,że nawet w serwisach mają problemy z naprawą.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

22 Sty 2009, 17:58

Mam z takim egzemplarzem do czynienia od początku roku. to co mogę powiedzieć po 3 tygodniach to w sumie niewiele. Silnik 1.4 12v - uchodzi ponoć za najbardziej nieudaną konstrukcję Fiata. Na pewno dużo pali. W mieście gwarantowane 10 litrów, w trasie nie wiem czy da się zejść poniżej 7 litrów, a ani motor nie ma dużej mocy (80 KM), ani nie ma Bravo dużej budy.

Wymienione dotąd był termostat i amortyzator. Fajnie wchodzą biegi i leciutko kręci się kierownicą. Złą tego stroną jest niepewność przy większych prędkościach, ale w mieście to cud-miód i orzeszki 8)
Testu max prędkości jeszcze nie miał, ale przy 140 km/h jest mu bardzo ciężko, choć do 120 km/h radzi sobie przyzwoicie. Być może trzeba jeszcze wymienić świece... .

Generalnie autko przyjemne, jak na takie typu auto które ma już ponad 10 lat w środku wygląda bardzo dobrze.
Właściwie nie wiem dla kogo to jest auto. Nie słynie z bezawaryjności, ale naprawy są w miarę proste i tanie, części dużo, zamienników też, łatwo dostać w szrotach za śmieszne pieniądze.

Chyba jeżeli kupować to w dieslu - 1.9 JTD super silnik, nie jest zbyt głośny i mocny - 105 KM.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

22 Sty 2009, 19:46

a ile mi spali taki 1.9 JTD. ?
Dejwid
Początkujący

Miejscowość: Zator

22 Sty 2009, 21:28

Trasa z 5 litrów, miasto 7. Zimą - wiadomo troszku więcej.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

PODSUMOWANIE i SPIS MODELI - Koszty utrzymania
    Na tej stronie znajdziesz spis ponad 350 modeli samochodów w około 90 zestawieniach. Abarth: Grande Punto 1,4 T-Jet Alfa Romeo: 147 2,0 TS 147 3,2 GTA 156 1,9 JTD 159 1,8 159 1,9 JTDm 166 3,0 Audi: A2 1,6 FSI A3 8L ...