Fiat Bravo I (1995-2001) czy Alfa Romeo 147?

18 Lut 2014, 07:17

Jak na fiata to miały dobre blachy, ale do ideału sporo brakuje...

Ogólnie blachy to najmniejszy problem w tych autach. Ja bym sobie odpuścił, a silnik 1.2 za słaby i sporo pali jak na taką pojemność.

1.6 z kolei będzie palił >10 w mieście... :?
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

18 Lut 2014, 07:19

No paliwożerny jest owszem ale na gazie liczy sie ekonomia.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

18 Lut 2014, 09:00

Chcesz mieć problemy kupuj alfę... czym się kierowałeś przy tym wyborze? Bo ładne i tanie? Alfa to największe g...o motoryzacyjne. Co do bravo... to nadal włoski samochód więc trzeba uważać.
Jeżeli mimo wszystko chcesz alfę to podjedź do pierwszego lepszego mechanika, pogadaj z jakimś handlarzem albo uruchom wyrocznie google :ok: :mrgreen:
Ktoś już proponował roverka 25 co jest super rozwiązaniem w tej kwocie. Są tanie, niesłychanie bezawaryjne i wyróżniają się na drodze. Dodam jeszcze od siebie mg zr ( taki usportowiony rover) idealny dla młodego człowieka.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł]
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1995

18 Lut 2014, 09:09

Alfa w tym budżecie to będą same kłopoty, w dodatku pali 11-13L w mieście więc chyba nie o to chodzi autorowi (pomijam problemy z panewkami i zawieszeniem).

Rover 25 w benzynie ma problemy z uszczelką pod głowicą w silnikach benzynowych (K), więc nie wiem czy to robi z nich takie bezawaryjne... Jest to dosyć częsty problem, który lubi wracać a z uwagi na konstrukcję silnika nie każdy mechanik chce się tego podjąć.
alonzoo2
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 07 2009
Auto: Nie mam

18 Lut 2014, 09:39

Zanim padnie uszczelka pod głowicą w roverku to koszty ciągłych napraw alfy przewyższą już dawno wartość samochodu. Każdy kto nie ma pojęcia o angielskich samochodach powiela informację o tej nieszczęsnej uszczelce bo to chyba jedyna przypadłość rovera, której niby można się przyczepić. Mimo wszystko jest to sporadyczna przypadłość a naprawa kosztuję niewiele nawet wliczając planowanie głowicy. Po czym spokojnie silnik pokula się kolejne wiele, wiele lat.

Dlaczego nie każdy mechanik chce się podjąć naprawy? Szkoda, że nie słyszysz jak się teraz śmieję :mrgreen:

I na koniec jeszcze zapytam. Iloma roverami jeździłeś, ile naprawiałeś, ile razy trafiła Ci się wyżej opisana usterka?
Odpowiedzi mogę się domyślać więc przestań powielać informacje wyczytane na autocentrum.
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1995

18 Lut 2014, 10:01

alonzoo2 napisał(a):Rover 25 w benzynie ma problemy z uszczelką pod głowicą w silnikach benzynowych (K), więc nie wiem czy to robi z nich takie bezawaryjne... Jest to dosyć częsty problem, który lubi wracać a z uwagi na konstrukcję silnika nie każdy mechanik chce się tego podjąć.

Mam generalnie w poważaniu roverki ale jak słysze ten stały tekst o tej uszczelce to ulewa mi się...
Jakie to ma znaczenie??? Czy ta uszczelka to jakaś technologia z kosmosu??? Zwykły temat do zrobienia przez mechaniora w ciągu kilku godziń+planowanie głowy...
W alfie przy takiej usterce jak uszczelka właściciel kopie się pietami po tyłko że dzisiaj tylko to do naprawy...
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...

18 Lut 2014, 10:45

Osobiście nie jeździłem Roverem, za to mój dobry kolega miał Rovera 200 i dobrze pamiętam jak jeździł po Lublinie szukając kto się tego podejmie.
alonzoo2
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 07 2009
Auto: Nie mam

18 Lut 2014, 11:01

A za ile go kupił?
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

18 Lut 2014, 11:32

alonzoo2 napisał(a):Osobiście nie jeździłem Roverem, za to mój dobry kolega miał Rovera 200 i dobrze pamiętam jak jeździł po Lublinie szukając kto się tego podejmie.

I co pewnie najbliżej w Zamościu ktoś się znalazł???
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

18 Lut 2014, 11:33

Dobre pytanie, bo ceny Rovera się niesamowicie wahają..

+ jak wygląda sprawa jeśli chodzi o eksploatację

bo części do fiata można praktycznie za grosze kupić.
Bercyk
Nowicjusz

Prawo jazdy: 17 01 2013
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiat CC
Silnik: 0.9
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1993

18 Lut 2014, 14:42

Ja jedyną styczność jaką miałem z Roverem to 214 z silnikiem Hondy i co najdziwniejsze przy niecałych 100tys. coś z zaworami siadło mimo, że silnik japoński (kolega nie wiedział jak mi to wytłumaczyć więc nie wiem ale zapłacił 1500zł). Doszło parę usterek i opylił za 2,5tys. zł na części gościowi co miał drugiego bez numerów wybitych na karoserii aby je przespawać.
Jego ojciec kupił go jako dwulatka do napraw blacharskich ale fajnie się to zbierało :mrgreen:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010

18 Lut 2014, 15:43

W gruncie rzeczy ten Rover całkiem przyjemny, ładnie wygląda itd.

Wie ktoś jak tam u niego z właściwościami jezdnymi?
Bercyk
Nowicjusz

19 Lut 2014, 22:02

Buszując w internecie znalazłem taki oto artykuł odnośnie Rovera 25

http://www.magazynauto.pl/uzywane/opini ... nId,931704

Jeśli chodzi o Fiata Bravo I jakoś nigdzie nie mogę znaleźć, byłbym wdzięczny jak ktoś by coś takiego tutaj podrzucił

+ co sądzicie o tym modelu:

Bercyk
Nowicjusz

19 Lut 2014, 22:18

Połowa auta ma inny odcień lakieru :wink:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Rok produkcji: 2012

19 Lut 2014, 22:21