Musisz się udać do WK z umową KS, ważnym OC z dowodem zapłaty składki, DR, KP ( jeżeli była wydana ),
tablice rejestracyjne , dowód osobisty swój i ojca. Tam dostaniesz wniosek o rejestrację i musisz go wypełnić. Potem dostaniesz druczek i musisz dokonać opłaty komunikacyjnej i ewidencujnej. Z tą opłatą wracasz do okienka. Musisz się też udać do US celem zapłacenia podatku, oraz do ubezpieczyciela celem rekalkulacji składki OC oraz zmiany danych właściciela jak i tablic rejestracyjnych.
kintaro napisał(a): Mam jeszcze jedno pytanie - znajoma osoba mówiła mi, że jeżeli auto jest na tablicach z województwa opolskiego, to nie muszę wymieniać blach na nowe, tylko zapłacę za homologację
Znajoma jest troszkę niedoinformowana - żeby nie zmieniać tablic, musi być nie tylko to samo województwo, ale też ten sam powiat.
kintaro napisał(a):z racji mojego miejsca zamieszkania powinienem mieć blachy ONY , a auto stoi na OGL.
ONY to woj, opolskie powiat Nysa, a OGL to opolskie, powiat Głubczyce. Jeżeli jesteś z powiatu nyskiego, a więc mieszkasz w :
gminy wiejskie: Kamiennik, Łambinowice, Pakosławice, Skoroszyce
gminy miejsko-wiejskie: Głuchołazy, Korfantów, Nysa, Otmuchów, Paczków
miasta: Głuchołazy, Korfantów, Nysa, Otmuchów, Paczków
to musisz zmienić tablice rejestracyjne. Opłata za wszystko to coś około 180 zł.
Musisz też pamiętać, że jak się skończy OC, to zgodnie z nowym prawem dotyczącym ubezpieczeń komunikacyjnych, musisz sam zadbać o zawarcie nowej umowy ubezpieczenia, bo ta co jest, jak się skończy wygasa. Nie przechodzi automatycznie na nowy okres jak to było kiedyś.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...