Fiat Cinquecento 0,7 kat Bardzo wysokie spalanie.

15 Kwi 2008, 16:59

Mam problem, po ostatnim tankowaniu okazalo sie, ze maly pierdzioch pali 13l/100km. W czym moze tkwic problem i co moge sprawdzic metoda "domowa"?
Chrz
Nowicjusz

• 16 Kwi 2008, 09:05

Na początek trzeba sprawdzić,czy całkowicie wyłącza się ssanie.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

12 Lut 2009, 18:46

Może to też być oznaka popsutej sondy lambda. Jeśia auto gaśnie na biegu jalowym to napewno.
    kuba_1993
    Nowicjusz

11 Mar 2010, 14:34

witam
    tez miałem taki wysokie spalanie i okazało sie ze silnik chodził na jednym cylindrze
    mozesz to sprawdzic np. jesli sie silnik bez ssania rozgrzeje na temperature 60stopni w casie około 5 minut bez gazowania
    ja w zime ssanie wyłączam po minucie pracy silnika na biegu jałowym i chodzi i sie ładnie rozgrzewa i jade
    Pozdrawiam

[ Dodano: Czw Mar 11, 2010 14:38 ]
    jeszcze jedno na dwoch cylindrach powinien chodzić ala silnik disla
    seba123456789-1
    Aktywny

Miejscowość: bydgoszcz

11 Mar 2010, 18:03

seba123456789-1 napisał(a):witam
    tez miałem taki wysokie spalanie i okazało sie ze silnik chodził na jednym cylindrze
    mozesz to sprawdzic np. jesli sie silnik bez ssania rozgrzeje na temperature 60stopni w casie około 5 minut bez gazowania
    ja w zime ssanie wyłączam po minucie pracy silnika na biegu jałowym i chodzi i sie ładnie rozgrzewa i jade
    Pozdrawiam

człowieku widzę że nie masz zielonego pojęcia o czym piszesz, po za tym są lepsze metody na sprawdzenie czy silnik chodzi na jeden gar
    Serce bije w tempie obrotów maszyny
    bodziokardasz
    Zaawansowany

Miejscowość: Czarna Ziemia

26 Gru 2010, 21:40

Witam.
    Ja ostatnio wymieniałem silnik razem z gaźnikiem Webera. Trochę dowiedziałem się od maniaka cc 700 brata teścia który wszystkie pieniądze jakie miał ładował w to auto jak wyregulować gaźnik. Zrobiłem tak jak on powiedział i faktycznie bardzo pomogło. Teraz auto odpala bez ssania w mrozy nawet do -15 jak jest i bez gazu. Jestem z tego zadowolony bo autko wcześniej nie miało umiarkowanych obrotów w cale. Nawet odważę się napisać że nie miało wolnych obrotów i spalanie zimą gdzie warunki drogowe są fatalne w mojej małej miejscowości i na drodze która pokonuję sięga tylko 8l/100 km to raczej nie jest kosmicznie. Co prawda Moja astra 1.4 pali też w tych granicach ale mimo że tamto auto jest wygodniejsze wolę jeździć cintkiem
    svizer
    Nowicjusz

Miejscowość: olkusz
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ośmiokołowiec, bo cztery koła to za mało!
      Czy to nie przesada? Aktualne samochody koncepcyjne zasilane energią elektryczną mają po cztery koła. Eliica bo tak nazywa się ten pojazd ośmiokołowy różni się od nich diametralnie – jest duża ma 5100 mm długości, ...
      Koncepcyjny crossover Lexus LF-NX
      Na tegorocznym Frankfurckim Salonie Motoryzacyjnym miała miejsce światowa premiera nowego modelu koncepcyjnego Lexusa – średniej wielkości crossovera LF-NX. Wraz z tym modelem marka Lexus sonduje możliwość wejścia ze ...

28 Gru 2010, 15:04

seba123456789-1 napisał(a):witam
    Pozdrawiam

dzisses..... jak na tym forum będą takie komentarze to naprawdę daleko chłopaki nie zajedziecie ... pozdrawiam szerokości
    Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców - Colin McRae
    adam-and1
    Aktywny

Miejscowość: Katowice
    Przebieg/rok: 15tys. km
    Auto: szukam igły ;-)
    Paliwo: Benzyna