Fiat cinquecento 700 na firme jedno osobowa

30 Paź 2012, 23:06

Witam wszystkich jestem nowy na forum i powiem szczerze wydaje mi się że to forum jest ostatnia deska ratunku bo gdzie nie byłem żadnej sensownej odpowiedzi nie dostałem .
Zacznę od początku :

We wrześniu tego roku kupiłem Fiata cinquecento 700 poj. prod. 1993, a że prowadzę działalność gospodarczą
jednoosobową stwierdziłem spoko ( sprawdziłem u siebie w Urzędzie Skarbowym czy przy firmie jednoosobowej jest sens kupować takie auto Pani powiedziała że nie ma problemu ma mieć w dowodzie rejestracyjnym wbite vat 1 i ma pisać samochód ciężarowy) auto kupiłem przerejestrowałem ,zrobiłem przegląd wszystko spoko fajnie. W dowodzie rejestracyjnym wbite jest VAT 1 , samochód ciężarowy , karty pojazdu nie wydano (tyle jeżeli chodzi o informacje takie ważniejsze , reszta normalny dowód rejestracyjny ) dostałem dowód tymczasowy po 2 tyg. dostałem normalny dałem księgowej do skserowania , a ona mi się pyta czy mam dokument
potwierdzający że od tego auta można odliczać vat tankując go ? Ja mówię że jest wbite VAT 1 więc to ma wystarczyć , a ona nie koniecznie bo jak przyjdzie kontrola z US to mogą zażądać tego dokumentu , no to udałem się do fiata po wyciąg ze świadectwa homologacji (żeby uzyskać informacje że auto jest ciężarowe i póżniej uzyskać to zaświadczenie na stacji diagnostycznej które kosztuje podobno 50 zł ), a fiat mi na to że auto było osobowe według VIN który podałem oni inaczej tego nie widzą , nie wiem co z tym fantem zrobić proszę o pomoc jak zrobić żeby mieć ten dokument i mieć to już z głowy czy może mnie moja księgowa jest tępa i nie wie co mówi ?
felix1984
Obserwowany

Prawo jazdy: 14 11 2001
Auto: mercedes-benz 190 2.0 benzyna

07 Gru 2012, 20:46

Zmartwię cię, kilka lat temu u mojego wuja była taka sytuacja, nie otrzymał wtedy od seata. Skończyło się tym, że VAT nie jest odliczany z paliwa niestety.
Marek99
Początkujący

03 Sty 2013, 10:21

Jeżeli dochodząc po numerze vin Fiat deklaruje,że jest to samochód osobowy bez prawa homologacji,to niestety w tym przypadku nie da się zbyt wiele zrobić. Księgowa ma racje i lepiej po prostu uniknąć potem przykrości w przypadku kontroli US.
Savro
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Auto: BMW M3
Paliwo: Benzyna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Saab 96 V4 Rally
    Saab 96 V4 Rally z początku lat siedemdziesiątych, jest oryginalnym pojazdem rajdowym zakupionym przypuszczalnie przez prywatny zespół rajdowy lub prywatnego kierowcę rajdowego. Samochód ten posiadał czarne ...
    Złe nawyki kierowcy - nawet nie wiesz, że robisz to źle
    Wraz z rosnącym doświadczeniem, kierowcy wykonują wiele czynności w samochodzie automatycznie. Spora część z nabytych przez nich przyzwyczajeń ma negatywny wpływ na trwałość podzespołów auta. Ekspert sieci Q Service ...