Witam wszystkich jestem nowy na forum i powiem szczerze wydaje mi się że to forum jest ostatnia deska ratunku bo gdzie nie byłem żadnej sensownej odpowiedzi nie dostałem .
Zacznę od początku :
We wrześniu tego roku kupiłem Fiata cinquecento 700 poj. prod. 1993, a że prowadzę działalność gospodarczą
jednoosobową stwierdziłem spoko ( sprawdziłem u siebie w Urzędzie Skarbowym czy przy firmie jednoosobowej jest sens kupować takie auto Pani powiedziała że nie ma problemu ma mieć w dowodzie rejestracyjnym wbite vat 1 i ma pisać samochód ciężarowy) auto kupiłem przerejestrowałem ,zrobiłem przegląd wszystko spoko fajnie. W dowodzie rejestracyjnym wbite jest VAT 1 , samochód ciężarowy , karty pojazdu nie wydano (tyle jeżeli chodzi o informacje takie ważniejsze , reszta normalny dowód rejestracyjny ) dostałem dowód tymczasowy po 2 tyg. dostałem normalny dałem księgowej do skserowania , a ona mi się pyta czy mam dokument
potwierdzający że od tego auta można odliczać vat tankując go ? Ja mówię że jest wbite VAT 1 więc to ma wystarczyć , a ona nie koniecznie bo jak przyjdzie kontrola z US to mogą zażądać tego dokumentu , no to udałem się do fiata po wyciąg ze świadectwa homologacji (żeby uzyskać informacje że auto jest ciężarowe i póżniej uzyskać to zaświadczenie na stacji diagnostycznej które kosztuje podobno 50 zł ), a fiat mi na to że auto było osobowe według
VIN który podałem oni inaczej tego nie widzą , nie wiem co z tym fantem zrobić proszę o pomoc jak zrobić żeby mieć ten dokument i mieć to już z głowy czy może mnie moja księgowa jest tępa i nie wie co mówi ?