Fiat Cinquecento - dla studenta

Czy opłaca się kupić Fiata Cinquecento 700

Tak
4
36%
Nie
7
64%
Razem głosów : 11

06 Lis 2009, 10:36

Witam wszystkich użytkowników forum

Chcę kupić samochód za cenę nieprzekraczającą 2500 zł, czyli zdecydowanie mało - ale przecież jestem tylko biednym studentem. Kiedyś mówiłem że kupie sobie Malucha ale już tak nie myślę bo nie jest to samochód którym mógłbym dojechać obwodnica na uczelnie a gdybym chciał pojechać na jakąś wycieczkę to pewnie bym pakował bagaż na tylne siedzenia.
- skupiłem się dlatego na Fiacie Cinquecento ponieważ Fiat Seicento nie mieści się w moje granicy cenowej. Zastanawiałem się też na Tico ale brat mi odradził. Fiat Cinquecento który bym wybrał miał by zapewne pojemność silnika 704 copozwala mu osiągnąć prędkość max 127 km/h. Modele z mocniejszym silnikiem 900 i 1100 są droższe a co za tym idzie taki w cenie do 2500 złotych jest w złym jak nie w opłakanym stanie.

DO CZEGO GO POTRZEBUJE:
- przemieszczania się na uczelnie która znajduje się w miejscowości oddalonej 20 km do której prowadzi obwodnica.
- w weekend zawoził bym pewnie mamę do babci która mieszka jakieś 45 km od domu
- jeździł bym nim po mieście
- przydało by się też trzy razy na rok pojechać do Szczecina, który jest oddalony o jakieś 230 km jak pojadę inną drogą to nawet 300

- dodam że jeżdżę powoli czyli zgodnie z przepisami i nie dociskam pedału gazu do deski
- zależy mi również na niewielkich kosztach eksploatacji
- chciałbym aby samochód nie psuł się zanadto a ewentualne usterki mógłbym usunąć gdybym miał odpowiednie narzędzia i części samodzielnie

Chciałbym zapytać czy wy mieliście ten model Fiata Cinquecento a jeżeli tak to jak się wam sprawował i czy jest dobrym samochodem dla początkującego kierowcy?

Pozdrawiam i czekam na odpowiedź
User
Nowicjusz

Miejscowość: Zielona Góra

06 Lis 2009, 11:16

Przy ograniczonych mocno funduszach na auto i przy twoich niewygórowanych wymaganiach cienias będzie bardzo dobrym wyborem. Mimo że to autko jest małe to kierowca ma dość sporo miejsca. Nie jest też zbytnio awaryjne więc nie powinno zrujnować studenckiego budżetu.
Ja jednak bym Ci polecił Poloneza z LPG na pewno będzie to o wiele wygodniejszy samochód i też mało awaryjny z tym ze OC jeśli nie masz zniżek to będzie sporo wyższe .
BMW- Biała Może Więcej
zbychu57
Aktywny

Miejscowość: Białystok

06 Lis 2009, 11:36

Zdecydowanie Tico. CC 700... Aż ciężko o nim pisać. To muł bagienny. Do tego wcale mało nie pali. Silnik od Malucha. Nie sądzę, żeby się rozpędził do tych 127 km/h a jak już to z dużej góry (z przepaści? :twisted: ). No i ciasno będzie z tyłu ;)
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

06 Lis 2009, 11:56

Posiadam takową machine - jak na twoje wymagania jest dobrym wyborem, sam dojeżdżam nim czasem do szkoły (~15km przez miasto). Czasem bo głównie jeżdżę drugim autem - brata. Co do usterek - jeśli nie przeszkadzają ci drobne skrzypienia, stukania itp to ok, jeśli chodzi o większe usterki to po pół roku użytkowania (ok 105tys przejechane było) wymieniałem skrzynie biegów, koszt ~450zł i od tamtego czasu leje tylko benzynę.

pojemność silnika 704 copozwala mu osiągnąć prędkość max 127 km/h.

Książka - ja swoim cieniasem jechałem 140km/h przez autostradę - uszczelka pod głowica nadal ta sama : P

Cienias jest mało cywilizowanym autem aczkolwiek dla ludzi potrzebujących samochodu na krótkie trasy i tanim kosztem jest bardzo dobrym wyborem bo tak na prawdę tam się nie ma co zepsuć :P
adelon
Początkujący

06 Lis 2009, 12:31

Zgadzam się z Kubuchem. Tylko Tico. Duuużo lepszy i mocniejszy silnik (produkcji SUZUKI).
Samochód nieporównywalnie dynamiczniejszy, szybszy (bez problemu przekracza 150km/h) i oszczędniejszy. Niedawno stałem przed podobnym wyborem. Testowałm CC 700 od kolegi przez parę dni, później (przypadkowo) wpadł mi w ręce Tico.
Napiszę krótko - niebo a ziemia na korzyść tico! I wbrew pozorom Tico ma sporo większy bagażnik!
mesiash
mesiash
Nowicjusz

Miejscowość: Łódź

06 Lis 2009, 12:49

Ja tico bym nigdy nie kupił :D niby silnik na prawde spoko fajnie chodzi i nawet się zbiera :D To jest robiony z tektury :P i w razie wypadku kierownice masz wbitą w klatkę piersiową bo czegoś tam nie zastosowali nie pamiętam czego ale nawet w maluchu to było już :P Ja bym wybrał CC ale nie w żadnym wypadku 700ccm bo to nie jedzie PL i jest niemiłosiernie awaryjne :P Wujek miał to już tak bluźnił na niego i w końcu go sprzedał :P Ogólnie to jak CC to albo 900 albo 1.1 ;) Za 2500zł to kupisz w spoko stanie... ostatnio kolega kupował właśnie CC 900 to wyrwaliśmy go za 2300zł od pierwszego właściciela rocznik 1996 i nawet elektryczne szyby miał :P kolega zainwestował tylko w wymianę oleju i klosze lamp bo niestety nie świeciły jak powinny ...
JEST:
- Renault Scenic II ph2 1.6 16V LPG 115KM 2008r
- Fiat Panda 1.2 8V LPG 60KM 2003r
- Ford Galaxy 1.9 TDI 115KM 2000r
- ZIPP VZ-2 125cm3 2015r
Luke16
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: KNZ
Prawo jazdy: 12 03 2008
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Scenic II ph2/Panda II/Galaxy
Silnik: 1.6/1.2/1.9
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2008
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...

06 Lis 2009, 13:13

Szanse przeżycia wypadku w Tico i CC są zbliżone (b. niewielkie ;) )
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

06 Lis 2009, 13:31

Kubuch, ale jednak w CC ciut większe :D Wiesz jak cię TIR by przykasował to w żadnym autko nie masz szans na przeżycie czy to audi, fiat, ford, vw itd...
JEST:
- Renault Scenic II ph2 1.6 16V LPG 115KM 2008r
- Fiat Panda 1.2 8V LPG 60KM 2003r
- Ford Galaxy 1.9 TDI 115KM 2000r
- ZIPP VZ-2 125cm3 2015r
Luke16
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: KNZ
Prawo jazdy: 12 03 2008
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Scenic II ph2/Panda II/Galaxy
Silnik: 1.6/1.2/1.9
Rok produkcji: 2008

06 Lis 2009, 15:58

Ja od początku myślałem o Tico ale mój brat powiedział że ten silnik jest niepewny, później kuzyn że blacha wgniata się przy każdym puknięciu. Cinquecento jest tyle moim zdaniem fajniejsze że jest fiatem a tam części będzie łatwo znaleźć i z reperacją nie było by też ciężko chociaż zastanowię się jeszcze nad tym Tico.

ja swoim cieniasem jechałem 140km/h przez autostradę

Mój kolega ostatnio z czterema osobami Maluchem osiągną prędkość 130 km/h ale w momencie osiągnięcia tej prędkości coś mu odpadło od silnika. I samochód siadł na środku drogi :) W polsce maksymalna prędkość jaką można osiągnąć na drogach publicznych jest 130 km/h i nie zamierzam tego przekraczać ale jak by po wciśnięciu pedału do deski jechał te 120 km/h byłbym zadowolony tak by w razie czego móc przycisnąć celem wyprzedzenia jakiegoś Malucha bo pewnie tylko tyle mógłbym ewentualnie zrobić :)

Szanse przeżycia wypadku w Tico i CC są zbliżone (b. niewielkie )

A no niewielkie ale każdy mały samochodzik przy spotkaniu z większym kuzynem doznaje dezintegracji jakiego silnika by nie miał.

Mam jeszcze jedno pytanie do obecnych bądź byłych użytkowników Cinquecento 700, słyszałem bowiem że jest w nim strasznie głośno czy to prawda. Wiem że ten silnik to zmodyfikowany zespół z Fiata 126 BIS, którego kiedyś miał mój Tata ale niestety nie pamiętam czy tam było głośno.
- A co do poloneza to zdecydowanie nie chce mieć do czynienia z tym pojazdem mam uraz z dzieciństwa i jakoś mnie nie kręci jego wygląd a wygoda nie jest mia jakoś potrzebna ważne tylko żeby można było czasami przewieźć te cztery osoby bo jak mniemam tylko tyle może przemieszczać się nim we względnej wygodzie :)

[ Dodano: Pią Lis 06, 2009 16:01 ]
A i polecam obejrzeć :)

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=zNd92xURcY4[/youtube]
Ostatnio edytowany przez User, 09 Lis 2009, 22:52, edytowano w sumie 1 raz
User
Nowicjusz

06 Lis 2009, 16:35

Żeby zdecydować się na CC 700,to musiałbyś znalezć egzemplarz w ...idealnym stanie..! W przeciwnym razie nie ma to sensu,bo koszty utrzymania zaniedbanej 700-tki będą takie same jak 900-tki ,a porównywanie jazdy tymi dwoma odmianami jest nie na miejscu. Moim zdaniem CC 900 jest wygodniejsze w środku od Tico,które za to ma lepszy i ekonomiczniejszy silnik.
Na Twoim miejscu szukałbym CC 900 lub (albo przede wszystkim) Uno 1,0 Fire,który ma zalety Normalnego samochodu a utrzymanie go kosztuje tyle samo co CC.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM

06 Lis 2009, 18:04

User napisał(a):Ja od początku myślałem o Tico ale mój brat powiedział że ten silnik jest niepewny, później kuzyn że blacha wgniata się przy każdym puknięciu. Cinquecento jest tyle moim zdaniem fajniejsze że jest fiatem a tam części będzie łatwo znaleźć i z reperacją nie było by też ciężko chociaż zastanowię się jeszcze nad tym Tico.

Silnik Tico to o wiele pewniejsza jednostka niż Fiatowska 700. Blachy fakt kiepskie ale za to w środku więcej miejsca. Części (oryginalne) tanie jak barszcz a konstrukcja prosta jak budowa cepa - naprawi to każdy i wszędzie. Tico na pewno mniej spali. Wiem co mówię bo 2 lata śmigałem tiktakiem a CC (co prawda 900) śmigam do dziś.
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

09 Lis 2009, 06:30

Ostatecznie zdecydowałem sie na Fiata Cinquecento z silnikiem 900 cm3, Jest dosyć zadbany ale najpierw pojadę go obejrzeć, a jak nie będzie z nim problemów to chyba się zdecyduję.

Poczytałem ogólnie o Tico i doszedłem do wniosku że opini jest tyle co użytkowników z resztą podobnie do CC jednak trzeba dobrze się wcztać i odżucić tych którzy kupując te samochody na starcie zakładali że są złe i nie da się nimi jeździć. Wdety dowiaduję się że Tico nie jest jednak takim dobrym samochodem chyba że ktoś ceni w pojeździe za taką cenę więcej miejsca na nogi niż w CC a także tylne drzwi, jednak jak widzę że był produkowany w Korei Południowej, Rumuni i oczywiście Polsce - co do trzeciego sie oczywiście nie czepam. A te pierwsze dwa to jakaś masakra zwłaszcza w latach w których trwała prdukcja. A jakoś nie chce mi się szukać takiego co produkowny był w Polsce bo szkoda czasu. jest z nim podobnie jak z Laptopami Acer - nigdy nie waidomo na kogo się trafi...

Fiat to jednak fiat, może i rdza go pochłania i jest w nim mało miejśca. To jednak ma silnik dobrze znany a nie trzy cylindrowy jak w Tico(jak to powiedział mój brat - ten silnik jest dziwny) może i jest mniej miejsca ale mam większe przekonanie do tego wyboru. Jak wreszcie uda mi sie go kupić to zamieszcze tu kilka info o CC 900 a także zdjęcie żeby ktoś inny mógł sobie to przeczytać w razie gdy sam będzie go szukał.

[ Dodano: Pon Lis 09, 2009 06:31 ]
A i jeszcze jedno:

Pozdrawiam i bardzo dziękuję za pomoc, na tym forum można uzyskać wiele interesujących informacji :wink:
User
Nowicjusz

09 Lis 2009, 07:31

User napisał(a):Fiat to jednak fiat, może i rdza go pochłania i jest w nim mało miejśca. To jednak ma silnik dobrze znany a nie trzy cylindrowy jak w Tico(jak to powiedział mój brat - ten silnik jest dziwny

Jak kupisz niebite CC z94r wzwyż,to o rdzę się nie musisz martwić,bo jest tam "ocynk" !!! Miom zdaniem w CC jest więcej miejsca z przodu niż w Tico i na pewno jest szerzej. W Tico kierowca i pasażer dotykają się ramionami... :wink: Co do silnika ...to 900 ma 4 cylindry i wystarcza do napędzania CC ale silnik nie jest najnowszą konstrukcją..! Za to silnik Tico jest jednak o wiele lepszą jednostką napędową.Mimo że ma tylko 3 cylindry,to spod świateł wymiecie niejeden kompakt z 1,4...Przy tym spokojnie spala od CC 900 jakieś 1,5- 2 litry mniej benzyny (przy normalnej jezdzie)..! Bardzo dobrze spisuje się tutaj elektroniczny gaznik. Niestety blacha jest w Tico kiepska...Przebieg CC900 do kapitalnego remontu silnika ,to jakieś 200tys.km z hakiem,a Tico spokojnie ponad 300tys.
Kupując CC900 zwróć uwagę na pojemność silnika w dowodzie rejestracyjnym,bo są dwie 903 i 899. 903 to gaznik i 41 KM,a 899 to wtrysk jednopunktowy i 39KM. Musisz też wiedzieć ,że silniki CC 903 były produkowane zarówno we Włoszech jaki w...byłej Jugosławii.
Udanych zakupów ! :wink:
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM

09 Lis 2009, 08:41

User napisał(a):Fiat (...) ma silnik dobrze znany a nie trzy cylindrowy jak w Tico(jak to powiedział mój brat - ten silnik jest dziwny)

Dziwne to są opinie Twojego brata, który pewnie na oczy tego silnika nie widział o jeżdżeniu z nim nie wspominając. Owszem fiatowski silnik jest dobrze znany - ze słabych osiągów i wysokiego spalania. No ale to Twój wybór - zadowolenia z auta życzę ;)
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika