Fiat coupe 2.0 16v Instalacja wyłączyła się na amen

31 Paź 2007, 23:13

Mam problem z instalacją gazową (instalacja sekwencyjna, komp sirocco ssw zj-200) - Ostatnio z rana po odpaleniu auta zauważyłem że nie zapaliły się kontrolki od gazu. Nie pomogło wciskanie przycisku.. Wcześniej z instalacją nie było żadnych problemów (została zamontowana w 2005roku). Zauważyłem jedynie że gdy silnik jest już ciepły to przy co drugim wciśnięciu przycisku słychać z bagażnika odgłos od zaworu na butli( taki jak zwykle jak przełączał się na gaz po rozgrzaniu silnika). Napięcie na kompa przychodzi, bezpiecznik jest dobry.. Nie mam nawet jak podjechać do jakiegoś warsztatu bo na święta pozamykane :? ma ktoś jakiś pomysł co do przyczyny tego stanu rzeczy? Będę wdzięczny za wszelakie sugestie.

Dzięki za zainteresowanie
Pozdrawiam
Grigori
Nowicjusz

Miejscowość: Starachowice/krk

01 Lis 2007, 13:13

Sprawdz,czy nie ma czasamo drugiego bezpiecznika.Bardzo często gazownicy zakładają dwa - jeden chroni centralkę,a drugi elektrozawory i komputerek gazowy.
Jeżeli nie bedzie drugiego,to pozostaje ci komputer lub centralka.Ale to już robota dla gazownika niestety.
Dla pewności,sprawdz jeszcze wszystkie kostki i przewody elektryczne od gazy.być może coś jest gdzieś luźne.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

01 Lis 2007, 22:25

Drugiego bezpiecznika nigdzie nie widzę. Jedyny jaki znalazłem jest pod maską na wiązce kabli w okolicach kompa. Ma bodajże 15A i jest cały.
W sumie to nie widzę też żeby kable były gdzieś uszkodzone. Na kompa napięcie przychodzi. Martwi mnie to że jest on mocowany tylko na jedną śrubę i był trochę luźny.. elektrozawory też były sprawdzane. Nie świecą się żadne diody na przełączniku, nawet ta która migała zawsze po włączeniu zapłonu. Samego przełącznika nie da się chyba rozebrać, złączek w jego okolicy też żadnych nie ma żeby się podpiąć i zobaczyć czy zasilanie na niego przychodzi. Kończą mi się pomysły i wygląda na to że nie obejdzie się bez wyprawy do warsztatu :?
Grigori
Nowicjusz

03 Lis 2007, 13:23

Wygląda na to, że wszystko działa jak trzeba z wyjątkiem tych nieszczęsnych kontrolek. Pojechałem na stacje, zatankowałem do pełna, odpaliłem dziada i po zapachu spalin doszedłem, że chodzi na gazie. Wydaje się, że przełącznik jest uszkodzony albo jakieś kable od niego. Ostatnio wyczytałem też, że jak się kończy gaz to z głośniczka pod przełącznikiem powinien dobiegać sygnał dźwiękowy.. przez ponad rok jeżdżenia tym samochodem ani razu nie dał o sobie znać wiec dochodzi kolejna sprawa do sprawdzenia :P
Grigori
Nowicjusz

04 Lis 2007, 15:54

Skoro silnik pracuje normalnie na gazie,to wystarczy pewnie albo naprawić albo wymienić to urządzonko z diodami.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

04 Lis 2007, 22:05

Ciekawe czy cała zabawa ma związek z tym, że ostatnio spalił mi się bezpiecznik 20A zabezpieczający np lewe światło. Możliwe że stało się to w tym samym czasie.. tylko że niedziałające światło odkryłem dwa dni po historii z kontrolka mi od gazu
Grigori
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy nowy Lexus CT zyska napęd elektryczny?
    Brytyjski magazyn Auto Express analizuje przyszłość popularnego w Europie Lexusa CT 200h przewidując, że nowa generacja samochodu, oparta na platformie TNGA pojawi się w 2020 roku i – w przeciwieństwie do aktualnego ...
    Maserati GranTurismo - opinia i wrażenia z jazdy
    Miałem okazję trochę pojeździć i jako że nie ma opini na temat tego auta więc się podziele wrażeniami. Maserati GranTurismo Silnik 4.2 V8 405 KM Skrzynia aut. 6 Biegowy Rok prod. 2010 Całokształt Uważam że to bardzo fajne ...

05 Lis 2007, 12:51

bezpieczniki instalacji gazowej nie są połączone z pozostałymi bezpiecznikami.to oddzielny układ więc nic nie ma wspólnego z przepalonym bezpiecznikiem świateł
chicken19
Zaawansowany

07 Lip 2009, 00:22

Odgrzewam temat bo nie napisałem jak skończyła się cała sprawa a może komuś się to przyda. Pomogła wymiana przełącznika, koszt jakieś 70 zł. W obwodzie jednego ze świateł było zwarcie przez co palił się bezpiecznik, może przełącznik był wrażliwy na skoki napięcia a może nie miało to związku

Pozdrawiam
Grigori
Nowicjusz