Fiat Coupe a benzyna E10 - czy można bezpiecznie tankować ?

28 Sty 2024, 13:59

Witam. Myślę, że temat ostatnimi czasy dość gorący i popularny. Pytanie jak w tytule wątku - czy benzyna E10 może być tankowana to Fiata Coupe ? Czy to bezpieczne połączenie ? Czytałem, że ta nowa benzyna E10 to mieszanka 10 % etanolu, a reszta to normalna benzyna. W internecie różnie to ludzie komentują. Piszą między innymi coś takiego, że ten etanol sam w sobie nie jest szkodliwy dla auta, a nawet pozytywnie wpływa na osiągi, bo podnosi liczbę oktanową. Jednak jednocześnie zaznaczają, że choć etanol sam w sobie nie jest szkodliwy dla auta to jednak ma też właściwości silnie higroskopijne i przez to wchłania wodę do paliwa, a to już wiadomo - oznacza kłopoty, m.in. korozja baku i przewodów paliwowych, a nawet uszkodzenia niektórych elementów plastikowych. Z ciekawości sprawdziłem czy bak paliwa Fiata Coupe jest metalowy czy plastikowy i wynika z tego, że chyba plastikowy podobnie jak i przewody paliwowe. Na dowód link do archiwalnej aukcji z allegro gdzie są zdjęcia baku do Fiata Coupe i chyba jakichś przewodów paliwowych.

[link do oferty na Allegro wygasł]

A zresztą dla pewności w razie jakby usunęli tę archiwalną stronę z tą aukcją to wysyłam linki bezpośrednio do zdjęć tego baku z tej archiwalnej aukcji. Link poniżej

https://www.mediafire.com/view/h97ccip0 ... e.jpg/file

https://www.mediafire.com/view/o6nyxcuj ... 2.jpg/file

https://www.mediafire.com/view/gpc4xx7h ... 3.jpg/file

Poza tym czytałem też, że Fiat wydał oficjalny komunikat w tej sprawie, a konkretnie, że wszystkie samochody Fiata od roku modelowego zaczynającego się od 2000 roku i spełniające normę Euro 3 mogą być tankowane benzyną E10.

No i teraz pytanie, bo Coupe było produkowane w latach 1993-2000 więc jeśli Fiat wydał komunikat, że auta produkowane od 2000 roku mogą jeździć na E10 to Coupe z 2000 roku teoretycznie może być tankowane benzyną E10. A co jeśli ktoś ma tak jak ja np. Coupe z 1999 roku ? To co, już nie możę lać E10 ? Czy Coupe z 2000 roku czymś się różni od Coupe z 1999 roku poza tym, że jest rok młodsze ? Gama silników do Coupe z tego co wiem była taka sama zarówno w 1999 jak i w 2000 roku. Poniżej link do angielskiej wikipedii na dowód, że Coupe w 2000 roku także było produkowane - wprawdzie tylko 2357 egzemplarzy Coupe wyprodukowano w 2000 roku, ale jednak.

https://en.wikipedia.org/wiki/Fiat_Coup%C3%A9

Natomiast jeśli chodzi o normę Euro to Coupe spełnia normę Euro 2, a Fiat mówił o normie Euro 3 w kontekście możliwości tankowania E10 więc jednak E10 w przypadku Coupe odpada ? Na dowód, że Coupe spełnia normę Euro 2 link poniżej z innej aukcji gdzie właśnie mowa o normie Euro 2 w kontekście katalizatora do Coupe.

[link do oferty na Allegro wygasł]

To jak to w końcu jest - można czy nie można tankować E10 do Coupe ? Chciałbym poznać Wasze zdanie na ten temat. Ja mam wersję 2.0 20V VIS 154 KM z 1999 roku i nie ukrywam, że trapi mnie ta zagwozdka.

Za wszelkie podpowiedzi z góry dziękuję.
MaroX885
Nowicjusz

28 Sty 2024, 18:26

Kolejny..... lać i nie pytać, nie wpływa na kondycję silnika, może nieznacznie więcej spalić, tyle
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

28 Sty 2024, 20:20

@Kao A co z przewodami paliwowymi, uszczelkami, itd. ? Nie skorodują ?
MaroX885
Nowicjusz

28 Sty 2024, 20:35

Kao napisał(a):Kolejny..... lać i nie pytać, nie wpływa na kondycję silnika, może nieznacznie więcej spalić, tyle

Trzeba chyba utworzyć osobny wątek i tam wszystkich kierować.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

29 Sty 2024, 07:49

MaroX885 napisał(a):Kao A co z przewodami paliwowymi, uszczelkami, itd. ? Nie skorodują ?
plastik nie koroduje a nawet jakby były metalowe to i tak za małe stężenie żeby korodowało.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

29 Sty 2024, 07:51

yeti65 napisał(a):Trzeba chyba utworzyć osobny wątek i tam wszystkich kierować.
pomyślimy o tym
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    Jak podłączyć kable rozruchowe do akumulatora?
    Zima to najtrudniejsza pora roku dla naszego samochodu szczególnie jeżeli trzymamy go pod tzw. chmurką. Co zrobić jeżeli nie uda nam się uruchomić auta przy pomocy własnego źródła prądu jakim jest akumulator? ...

29 Sty 2024, 08:55

@yeti65 To jaki tytuł tego nowego wątku ? Utworzony już ? To gdzie mam dalej pytać ? A Ty co sądzisz jeśli chodzi o połączenie Fiata Coupe i benzyny E10 ? Nie chciałbym uszkodzić samochodziku, bo fajny zabytek i cieszy oczy swoim nieprzeciętnym wyglądem, a dostać teraz takie auto w dobrym stanie coraz trudniej - zwłaszcza żeby było w dobrej cenie (bo jak za kilkadziesiąt tys. to jasne wiem, że są), z dobrym w miarę bezawaryjnym silnikiem (2.0 16V i 2.0 16VT lecą panewki, 1.8 16V pada wariator, tylko 5-cylindrowe silniki 2.0 20V, 2.0 20V VIS oraz 2.0 20VT są w miarę godne zaufania, no może nie uwzględniając tylko ryzyka padnięcia turbosprężarki w 2.0 20VT). Mój Fiat Coupe przez większość roku stoi sobie spokojnie w garażu - tylko na wiosnę i na lato i może trochę jesienią lubię się nim czasem przewieźć po okolicy, w zimę to wiadomo, że sól na drogach i szkoda podwozia.
MaroX885
Nowicjusz

29 Sty 2024, 11:15

To nie rozumiem po co Twoje pytania? lej 98 i masz spokojną głowę.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

29 Sty 2024, 12:35

@Kao Po pierwsze 98 jest sporo droższa, a po drugie co będzie jak za chwilę zaczną wprowadzać E15, potem E20, następnie E25, itd, - aż prawdopodobnie finalnie do E85 lub nawet E100 ? A może istnieje coś w rodzaju jakiejś instalacji flexifuel do Fiata Coupe tak żeby auto samo dostrajało się do danego paliwa ? Uważam, że jest się czego obawiać, bo w USA już od dosyć dawna tankują E15, Niemcy już szykują się do E20, Brazylię i E25 pomijam, bo auta na tamtejszy rynek są celowo dostosowane pod taki rodzaj paliwa. Podobnie chyba z rynkiem szwedzkim i tamtejszym paliwem E70 czy E75, już nie pamiętam. Przecież jak ta ekorewolucja dalej będzie w takim tempie postępować to za chwilę tej E5 nawet nie dostanę nigdzie w wersji premium za gruby hajs ! A jeżdżę też starym motocyklem MZ ETZ 150 i też boję się o jego dalszy los z tego samego powodu - czy się gaźnik nie rozleci i bak nie skoroduje. Do tego człowiek ma w domu piłę spalinową, kosę spalinową i kosiarkę na benzynę i co jak się rozpocznie sezon ? Wszystko mam zezłomować i kupić nowe żeby celowo były dostosowane do E10 ? A jak za chwilę zaczną wprowadzać jak wspomniałem E15, E20, itd. to jaką mam gwarancję, że znowu nie będę musiał wszystkich sprzętów na benzynę na gwałt się pozbywać i kupować kolejnych nowych ? Już pomijam kto w takich realiach odkupi ode mnie te stare sprzęty, bo po co komu przykładowo stara kosiarka na benzynę, której już nie będą produkować ? To co najmniej trochę niepokojące, nieprawdaż ?
MaroX885
Nowicjusz

29 Sty 2024, 14:26

Ja od 6 lat jeżdżę na e85 i auta żyją.
98 sporo droższa czyli ile? 20? 30 gr? A w skali roku ile zaoszczędzisz na tym paliwie skoro większość czasu auto stoi?
Pomijam temat pił i 2 suwów bo dramatyzujesz, będziemy jeździć na tym na czym rynek pozwoli i tego nie unikniemy niestety.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

29 Sty 2024, 17:04

@Kao A w jakim wieku są Twoje auta, że nie boisz się lać E85 ? Jakie roczniki - 2000 i późniejsze, czy też wcześniejsze niż 2000 ? Rozmawiałem też ostatnio z moim wujkiem, który zajmuje się naprawami i serwisem samochodów, maszyn rolniczych, itd. i powiedział mi żebym się nie przejmował i śmiało lał to E10, a to co gadają inni ocenił, że to takie głupie straszenie i sianie paniki. Gdy go dopytałem o to co będzie jak jednak jakiś sprzęt padnie po zmianie paliwa to dodał, że jak ma coś paść to i tak padnie i nic z tym nie zrobię (nawet jakbym dalej lał tą starą E5). Mój ojciec ma jeszcze znajomego dość dobrego mechanika samochodowego z dosyć dużym doświadczeniem - jak będę się z Nim kiedyś widział to też się pewnie przy okazji spytam co On sądzi na ten temat.
MaroX885
Nowicjusz

29 Sty 2024, 19:46

Nie ma żadnych powodów do obaw-lej śmiało a moc będzie z Tobą.
fiatcoupepolska. pl
fiatcoupe
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Brydzia
Auto: Fiat Coupe 2.0 20VT
Silnik: 2.0.20VT-220 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 1997

29 Sty 2024, 20:08

MaroX885 napisał(a):Kao A w jakim wieku są Twoje auta, że nie boisz się lać E85 ? Jakie roczniki - 2000 i późniejsze, czy też wcześniejsze niż 2000 ?
najstarsze bmw 94r a najmłodsze 2004 rok, a poza tym tu 50% benzyn jeździ na e85, kolega megane rs zrobił jakieś 60 tyś km i żadnego problemu.
Przepanikowałes poprostu.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

29 Sty 2024, 20:18

@fiatcoupe Ty lejesz E10 do swojego 2.0 20VT ? Jeśli tak to od jak dawna i jak się sprawuje auto - nic nie koroduje ?

@Kao Może rzeczywiście przepanikowałem. Skoro Ty lejesz E85 i twierdzisz, że jest w porządku to raczej E10 bardziej szkodliwe chyba nie będzie. Mówiąc, że tu 50% benzyn jeździ na E85 wnioskuję, że masz na myśli Francję, tak ?
MaroX885
Nowicjusz

29 Sty 2024, 21:13

Jeżdżę na bogatszym paliwie bo to auto na to zasługuje i się odwzajemnia :wink: To jest moje 3 FC poprzednie dwa były wolnossące.Ten obecny jest ze mną od 2006r. Wszystkie auta sprowadzane ze Szwajcarii. Co do rdzy-Ta się owszem tu i ówdzie pojawia,ale....tak szybko jak się pojawiła tak szybko znika.Nie będę zapewne tu odkrywczy jeżeli stwierdzę,że "jak dbasz-tak masz" i czy to dotyczy blacharki,czy silnika.
fiatcoupepolska. pl
fiatcoupe
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Brydzia
Auto: Fiat Coupe 2.0 20VT
Silnik: 2.0.20VT-220 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 1997