Fiat coupe - ciepłe powietrze z zimnego silnika

27 Cze 2013, 17:50

Witam! Ostatnio zauważyłem, że po odpaleniu silnika, z kratek nawiewu natychmiast dmucha ciepłe powietrze. Wydaje mi się też, ze silnik nagrzewa się wolniej niż powinien. Czy świadczy to o jakimś uszkodzeniu. Auto posiada sprawną klimę. Termostat wymieniałem przy ostatnim przeglądzie. O co tu chodzi?
hubkacz
Nowicjusz

Prawo jazdy: 06 12 1982
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Fiat Coupe
Silnik: 1.8 16V 131KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

29 Cze 2013, 17:23

hubkacz napisał(a):Witam! Ostatnio zauważyłem, że po odpaleniu silnika, z kratek nawiewu natychmiast dmucha ciepłe powietrze.

Jest to technicznie niemożliwe jak silnik jest zimny. Chyba, że masz ogrzewanie postojowe, które się zepsuło, z kratek leci ci powietrze takie jakie jest na zewnątrz ( jak na zewnątrz jest 30 stopni, to z kratek poleci nieco chłodniejsze powietrze, powiedzmy, 25 stopni ), samochód w środku jest dość mocno nagrzany i na zewnątrz jest również ciepło - wówczas powietrze z zewnątrz miesza się z powietrzem wewwnątrz i też leci ciepłe.
hubkacz napisał(a):Auto posiada sprawną klimę.

A jakie leci powietrze po włączeniu klimy? Oczywiście po około pół minuty od jej włączenia?
hubkacz napisał(a):Wydaje mi się też, ze silnik nagrzewa się wolniej niż powinien.

Wydaje ci się, czy tak jest? Od tego jest wskaźnik temp.
hubkacz napisał(a):Termostat wymieniałem przy ostatnim przeglądzie.

To wcale nie znaczy, że musi być sprawny.
A tak na marginesie - termostat nie ma nic wspólnego z temp. powietrza jaka leci z kratek.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

29 Cze 2013, 17:56

Z tego co wiem, auto nie ma ogrzewania postojowego. Klima jest manualna. Ciepłe powietrze po odpaleniu silnika pojawia się własnie w chlodniejsze dni, wiec nie ma możliwości pobierania ciepłego powietrza z zewnątrz. Silnik faktycznie nagrzewa sie wolniej. Niedługo mam urlop i mam zamiar sie za to zabrać. Będe informował o postępach
hubkacz
Nowicjusz

Prawo jazdy: 06 12 1982
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Fiat Coupe
Silnik: 1.8 16V 131KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak wymienić samemu koło w samochodzie osobowym?
    Sprawna wymiana koła w samochodzie wymaga pewnej praktyki, ale dobrym punktem wyjścia może być teoretyczne opanowanie tej operacji. Co jest niezbędne i w jakiej kolejności należy wykonywać poszczególne czynności? Wyjaśniamy ...
    Nowości na 2021 rok modelowy
    Witam, Mimo iż rok 2020 dopiero co się zaczął Volvo określiło zmiany w modelach na rok 2021. Samochody z MY 2021 będzie można zamawiać prawdopodobnie od połowy kwietnia 2020r. Oto najważniejsze ze zmian: - we wszystkich modelach ...