Fiat Croma 1.9 JTD - żołty trójkąt z wykrzykniem

12 Sty 2010, 19:58

Witam

po naprawie prostownika w alternatorze zapaliła się lampka: żołty trojkącik z wykrzyknikiem i informacja : Front LHS power window safety unavailable, raer RHS power window safety unavailable.

co to znaczy?, w zakładzie u elektryka rozłożyli ręce, lampka zapaliła sie po naprawie alternatora, wczesniej się nie paliła,
dopiero jak zwrociłem na to uwage pracownik warsztatu podłączył komputer i zaczął wykasowywać błędy związane z wcześniejszym brakiem zasilania ale kompletnie nie wiedział o co chodzi z powyższym ostrzeżeniem ani gdzie tego szukać w oprogramowaniu

może ktoś się z tym spotkał?

jeszcze jedno pytanie: czy po odłączeniu alternatora konieczne jest ponowne zakodowanie go w komputerze?
vincent1
Nowicjusz

Miejscowość: mazowieckie

12 Sty 2010, 20:27

Nie masz czasami elektrycznych szyb?
Bo z tego co zrozumiałem jast coś nie tak z silniczkami a dokładniej z napięciem.
Po podłączeniu alternatora nie trzeba go ponownie kodować.
piotrpz87
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mazda 6
Silnik: 2,3
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

12 Sty 2010, 20:50

piotrpz87 napisał(a):Nie masz czasami elektrycznych szyb?
Bo z tego co zrozumiałem jast coś nie tak z silniczkami a dokładniej z napięciem.

elektryka działa prawidłowo, wydaje mi się , że chodzi o przednią i tylną szybę a nie o boczne

w instrukcji znalazłem, że może to oznaczać awarię systemu zapobiegającego zgnieceniu przez szybę, ale nie wiem czy jest to

poza tym, jak zostawiałem samochód u elektryka to paliła się tylko lampka akumulatora nic więcej, co prawda wcześniej przed doładowaniem akumulatora, wyłączyły się prawie wszystkie systemy w które wyposażony jest samochód - przez co się dowiedziałem jakie ma wyposażenie, np zaskoczylo mnie że jest tam hill holder, itp wynalazki (to rocznik 2006, 117 tys, jeżdże nim od 3 miesięcy)

ale po naładowaniu akumulatora wszystko było ok, nic sie nie świeciło poza lampką akumulatora, więc zastanawiam się co się stalo

[ Dodano: Wto Sty 12, 2010 21:55 ]
piotrpz87 napisał(a):Nie masz czasami elektrycznych szyb?

Masz rację, jednak chodzi o elektrykę bocznych szyb.

Sprawdziłem i przy wyłączonym samochodzie nie da się otworzyć szyb z kluczyka, a normalnie otwierają się wszystkie.

Jesli możesz napisz coś więcej o co chodzi z tym napięciem, co dokładnie jest nie tak i co może być przyczyną.

dzięki
pozdr
vincent1
Nowicjusz

Miejscowość: mazowieckie

04 Lip 2010, 09:01

Witam.
Ja miałem podobny przypadek , ale moi serwisanci byli bardziej zorientowani. Po każdym odłączeniu prądu należy w tym przypadku "nauczyć" szyby pracować. A należy to zrobić w następujący sposób:
Po uruchomieniu auta , przy zamkniętych oknach otwierać te okna po kolei . Ale na początek od kierowcy (otworzyć i zamknąć ) dalej tylne za kierowcą (tak samo otw. i zamkn.) , następne przednie od pasażera i tylne . U mnie taki zabieg pomógł , a że kilkakrotnie walczyłem z prądem ( z różnych względów) , to to mam już opanowane. Teraz potrzebuje akumulator i nie wiem jaki to ma być żeby wszystko chodziło ...
pzdr
dawid_95
Nowicjusz

Miejscowość: xxx
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Turbodoładowany, benzynowy silnik 1.6 DIG-T 163 KM
    Nissan rozszerza ofertę cenionego modelu Qashqai o wersję z zaawansowanym silnikiem benzynowym DIG-T 163. Nowy, czterocylindrowy, turbodoładowany silnik 1.6 jest zgodny z rygorystyczną normą emisji spalin EURO 6 i zapewnia ...