Fiat Croma 1.9 JTD - żołty trójkąt z wykrzykniem

12 Sty 2010, 19:58

Witam

po naprawie prostownika w alternatorze zapaliła się lampka: żołty trojkącik z wykrzyknikiem i informacja : Front LHS power window safety unavailable, raer RHS power window safety unavailable.

co to znaczy?, w zakładzie u elektryka rozłożyli ręce, lampka zapaliła sie po naprawie alternatora, wczesniej się nie paliła,
dopiero jak zwrociłem na to uwage pracownik warsztatu podłączył komputer i zaczął wykasowywać błędy związane z wcześniejszym brakiem zasilania ale kompletnie nie wiedział o co chodzi z powyższym ostrzeżeniem ani gdzie tego szukać w oprogramowaniu

może ktoś się z tym spotkał?

jeszcze jedno pytanie: czy po odłączeniu alternatora konieczne jest ponowne zakodowanie go w komputerze?
vincent1
Nowicjusz

Miejscowość: mazowieckie

12 Sty 2010, 20:27

Nie masz czasami elektrycznych szyb?
Bo z tego co zrozumiałem jast coś nie tak z silniczkami a dokładniej z napięciem.
Po podłączeniu alternatora nie trzeba go ponownie kodować.
piotrpz87
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mazda 6
Silnik: 2,3
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

12 Sty 2010, 20:50

piotrpz87 napisał(a):Nie masz czasami elektrycznych szyb?
Bo z tego co zrozumiałem jast coś nie tak z silniczkami a dokładniej z napięciem.

elektryka działa prawidłowo, wydaje mi się , że chodzi o przednią i tylną szybę a nie o boczne

w instrukcji znalazłem, że może to oznaczać awarię systemu zapobiegającego zgnieceniu przez szybę, ale nie wiem czy jest to

poza tym, jak zostawiałem samochód u elektryka to paliła się tylko lampka akumulatora nic więcej, co prawda wcześniej przed doładowaniem akumulatora, wyłączyły się prawie wszystkie systemy w które wyposażony jest samochód - przez co się dowiedziałem jakie ma wyposażenie, np zaskoczylo mnie że jest tam hill holder, itp wynalazki (to rocznik 2006, 117 tys, jeżdże nim od 3 miesięcy)

ale po naładowaniu akumulatora wszystko było ok, nic sie nie świeciło poza lampką akumulatora, więc zastanawiam się co się stalo

[ Dodano: Wto Sty 12, 2010 21:55 ]
piotrpz87 napisał(a):Nie masz czasami elektrycznych szyb?

Masz rację, jednak chodzi o elektrykę bocznych szyb.

Sprawdziłem i przy wyłączonym samochodzie nie da się otworzyć szyb z kluczyka, a normalnie otwierają się wszystkie.

Jesli możesz napisz coś więcej o co chodzi z tym napięciem, co dokładnie jest nie tak i co może być przyczyną.

dzięki
pozdr
vincent1
Nowicjusz

Miejscowość: mazowieckie

04 Lip 2010, 09:01

Witam.
Ja miałem podobny przypadek , ale moi serwisanci byli bardziej zorientowani. Po każdym odłączeniu prądu należy w tym przypadku "nauczyć" szyby pracować. A należy to zrobić w następujący sposób:
Po uruchomieniu auta , przy zamkniętych oknach otwierać te okna po kolei . Ale na początek od kierowcy (otworzyć i zamknąć ) dalej tylne za kierowcą (tak samo otw. i zamkn.) , następne przednie od pasażera i tylne . U mnie taki zabieg pomógł , a że kilkakrotnie walczyłem z prądem ( z różnych względów) , to to mam już opanowane. Teraz potrzebuje akumulator i nie wiem jaki to ma być żeby wszystko chodziło ...
pzdr
dawid_95
Nowicjusz

Miejscowość: xxx
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Gdy policjant kieruje ruchem
    Widok policjanta kierującego ruchem jest tak rzadki, że wielu kierowców nie potrafi poprawnie zinterpretować pokazywanych poleceń. Ważne, aby pamiętać, że sygnały dawane przez osobę kierującą ruchem są ważniejsze niż ...