Fiat - głównie ubezpieczenie

03 Kwi 2013, 17:25

*Jeśli zły dział to proszę o przeniesienie gdyż pisze pierwszy raz. A czytam często to forum

Witam. Nie dawno miałem stłuczke.
Lekkie otarcie, ale nie w tym rzecz.
Powiedzcie mi jak to jest
Rzeczoznawca przyjedzie sprawdzi co i jak po czym pojedzie.
Ile się czeka na gotówke. Jest problem bo lampa w środku jest pęknięta a przegląd mam do jutra .
A z taką lampą nie przejdzie.(a nie moge naprawiać przed przyjazdem rzeczoznawcy)
Rzeczoznawca odjedzie ode mnie i co robi dalej .?
Wysyła pisemko do właściciela OC ? Czy nie wysyła.? Musi on coś podpoisać czy poprostu oni już załatwiają wszystko bez osoby która jest sprawcą ?
Pozdrawiam . Czekam na szybką odpowiedź
Daveee94
Obserwowany

Auto: CC 700

04 Kwi 2013, 02:01

Wydaje mi się ze to wszystko zależy od tego jaki ubezpieczyciel. Wiem że HDI ocenia szkody na bieżąco, góra do 7 dni. Wypłata odszkodowania do 30 dni. Nie wiem jak jest u innych.

Aha - w przypadku postępowania sądowego do 90 dni. Ale Tobie chyba to nie grozi.
jacus19
Początkujący

Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 01 01 2001

04 Kwi 2013, 09:35

Nie jest to ani 7 dni, a ni 30 dni, tylko ubezpieczyciel ma czas 90 dni na podjęcie decyzji i wypłatę odszkodowania. Albo odmowy. I nie musi to być sąd. Podstawa prawna - OWU każdego ubezpieczyciela oraz ustawa o ubezpieczeniach obowiązkowych.
Oczywiście jak ubezpieczyciel jest solidny, to załatwia sprawę w kilka dni.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

04 Kwi 2013, 16:44

Ile się czeka na gotówke.

Szkoda - 19.03.2013. Rzeczoznawca przyjechał 22.03. 25 marca pieniążki były na koncie. Ubezpieczyciel sprawcy - Ergo Hestia.
Musi on coś podpoisać czy poprostu oni już załatwiają wszystko bez osoby która jest sprawcą ?

Sprawca już nie ma nic do gadania w tym momencie.
Longhorn
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 518
Miejscowość: pdk
Auto: Toyota Corolla E12 FL
Silnik: 1.4 VVT-i 97KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2006
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

IF gold award nagroda stylistyczna dla Audi A3
    Najnowsza wersja Audi A3 została ponownie nagrodzona za nowoczesną stylistykę. W oczach jury przyznającego nagrody iF, zarówno wnętrze, jak i wygląd zewnętrzny tego kompaktowego modelu z Ingolstadt, wyznacza zupełnie ...