Fiat grande punto 1.3 multijet - brak mocy gdy jest zimno na zewnątrz

18 Wrz 2017, 07:45

Witam wszystkich :)
Mam bardzo nietypowy problem z moim samochodem - auto traci moc gdy na zewnątrz jest zimno :O
Trwa to już drugi rok, tamtej zimy był ten sam problem a gdy temperatura wzrosła przeszło i od kilku dni jest to samo.
Auto nie przyspiesza dynamicznie, jest zamulone i traci moc
Czasami po rozgrzaniu auto znów jest dynamiczne ale potem znów wraca problem.
Czasami przy przyspieszaniu gdy auto starci moc czuć szarpanie i wtedy wyskakuje błąd p0238 i przeszukałem cały internet lecz nic nie znalazłem.
Dodam jeszcze że podczas przyspieszania silnik ma inny dźwięk niż wtedy gdy jeździ jak trzeba ( lato)
Dabek
Nowicjusz

Prawo jazdy: 04 04 2005
Auto: Fiat grande punto

18 Wrz 2017, 10:25

Problem może leżeć w czujniku temperatury cieczy chłodzącej - podaje do sterownika silnika wyższą temperaturę niż jest faktyczna i sterownik nie podaje takiej mieszanki jaka powinna być.
Co do błędu P0238, to jest to typowy błąd turbosprężarki w tych Fiatach - powodem jest zapieczona ośka zaworu upustowego. Może też być uszkodzona membrana w siłowniku tego zaworu. Ewentualnie jakiś problem z podciśnieniem, zabrudzony czujnik ciśnienia.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

18 Wrz 2017, 10:34

W tamtym roku w zimie miałem identyczny problem i oddałem turbo do regeneracji - nie pomogło.

ja stawiam na egr lub czujnik ciśnienia doładowania - myślicie, że to to?
Dabek
Nowicjusz

Prawo jazdy: 04 04 2005
Auto: Fiat grande punto

27 Kwi 2020, 15:36

Witam mam taki sam problem czy moze ktos wie co jest przyczyną?
Damianr15
Obserwowany

27 Kwi 2020, 19:48

W sumie czujnik ciśnienia doładowania zawsze powinien iść na tapetę jako pierwszy.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

27 Kwi 2020, 20:35

Dokładnie objawy wygladaja nastepująco: poki silnik sie nie nagrzeje brak mocy do 2000 obr szarpie i delikadtnie kopci wydaje misie ze na jasno, jak sie nagrzeje juz chodzi w miarę normalnie i slychac takie klekotanie w początkowej fazie dodawania gazu. Wtryski sa sprawdzane dwukrotnie podobno sa ok oraz robilem remont silnika cylindry rozrzad bo byly podejrzenia ze przez ryse na cylindrze
Damianr15
Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

28 Kwi 2020, 19:57

A co z wariatorem faz rozrządu,był sprawdzany? To mozliwa przyczyna.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)