Fiat Grande Punto czy audi/golf?

31 Lip 2010, 14:16

AreBie napisał(a):
jiGsaw napisał(a):Nie podałeś ani jednego auta stanowiącego sensowną konkurencję, może Lexus trochę naciągając. Nie bez powodu Japońce są kilka razy tańsze. :wink: Koniec offtopic.

Ja ciągle czekam na twój wywód na temat różnic konstrukcyjnych dzięki którym auta niemieckie są najlepsze na świecie. Może poprzesz swoje wywody jakimś dowodem? porównaniem ? Unikasz rozmowy o konkretach rzucając tylko takieś wyświechtane slogany. Porozmawiajmy o konkretach , ale to już może w oddzielnym wątku.

Co do Mazd z ogłoszeń. Każde z tych aut trzeba by poprostu obejrzeć. W ogłoszeniu wszystkie są zadbanymi "igłami".

Ale o czym tu w ogóle dyskutować? Niemcy robią najlepsze silniki, mają najładniejsze i najlepiej wykończone wnętrza, najlepsze blachy, porównaj sobie sposób przeniesienia napędu, budowę zawieszenia, wyważenie pojazdu itd. Jeżeli to dla Ciebie czarna magia tzn., że masz nikłe pojęcie o motoryzacji i nie ma sensu wszystkiego od podstaw tłumaczyć, jak coś to pisz pw.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

31 Lip 2010, 14:33

tommy66692 napisał(a):sedek jak znajdziesz diesla 110 konnego za te 13-15 tys z przebiegiem 150tys to jestes scooter :D nie da sie ;) jak cos to szukaj benzyny nie bedzie tak wyjeżdzona diesle to juz są bardzo wytłuczone.

wiem, wiem z diesla juz zrezygnowałem. Z moim zadładanym przebiegiem 8-10 tys nie opłaca sie brać diesla. A jak zobaczyłem ceny napraw jak np trzeba bedzie wtryskiwacze wymienić to jednak wolę benzyne, najlepiej z gazem.

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

co myślicie o tych mazdach?
sedek
Nowicjusz

Miejscowość: polska

31 Lip 2010, 14:36

Mają też najwierniejszych i zaślepionych fanów swoich wyrobów. Jak wiele w dzisiejszych czasach znaczy dobry marketing. Nawet g... da się sprzedać jako złoto. :-D. Co wiesz na temat przeniesienia napędu SH-AWD w Hondzie Legend ? Lub systemie ANC w tym samym aucie ? Wiesz co to jest napęd hybrydowy w Lexusie?

No ale rozmawiamy tu o autach w cenie około 15 tyś . Pokaż mi np. niemieckie auto za 15 tyś które ma silnik z zmiennymi fazami rozrządu i wielowahaczowym zawieszeniem wszystkim kół. Które niemieckie auto za 15 tyś osiąga np 160km z pojemności 1.6 bez turbo ?
Ostatnio edytowany przez AreBie, 31 Lip 2010, 14:46, edytowano w sumie 1 raz
AreBie
Aktywny

Miejscowość: NML

31 Lip 2010, 14:46

sedek napisał(a):
tommy66692 napisał(a):sedek jak znajdziesz diesla 110 konnego za te 13-15 tys z przebiegiem 150tys to jestes scooter :D nie da sie ;) jak cos to szukaj benzyny nie bedzie tak wyjeżdzona diesle to juz są bardzo wytłuczone.

wiem, wiem z diesla juz zrezygnowałem. Z moim zadładanym przebiegiem 8-10 tys nie opłaca sie brać diesla. A jak zobaczyłem ceny napraw jak np trzeba bedzie wtryskiwacze wymienić to jednak wolę benzyne, najlepiej z gazem.

co myślicie o tych mazdach?

tu nie chodzi o to, poprostu nie da sie kupic dobrego diesla w tej cenie z malym przebiegiem.
w nissanie mam 1,6 100km prędkosc maxymalna to 205km/h jak dla mnie jazda tym autem to przyjemnosc-tak jak pisalem w 2 tygodnie zrobilem 2 tysiące oleju nic nie wziął a noga i mnie nie jest az tak lekka-mowi samo za siebie to 205 :D
Szczęscie ucieka szukam go wiecznie bańki mydlane puszczam na wietrze...
tommy66692
Nowicjusz

Miejscowość: Lubelskie

31 Lip 2010, 14:51

AreBie napisał(a):Mają też najwierniejszych i zaślepionych fanów swoich wyrobów. Jak wiele w dzisiejszych czasach znaczy dobry marketing. Nawet g... da się sprzedać jako złoto. :-D. Co wiesz na temat przeniesienia napędu SH-AWD w Hondzie Legend ? Lub systemie ANC w tym samym aucie ? Wiesz co to jest napęd hybrydowy w Lexusie?

No ale rozmawiamy tu o autach w cenie około 15 tyś . Pokaż mi np. niemieckie auto za 15 tyś które ma silnik z zmiennymi fazami rozrządu i wielowahaczowym zawieszeniem wszystkim kół. Które niemieckie auto za 15 tyś osiąga np 160km z pojemności 1.6 bez turbo ?

Fajne bajery, szkoda tylko, że większość tych Legend jest FWD... a napęd hybrydowy to jest dopiero marketing.i sztuka dla sztuki. Auto za 15k z wielowahaczem? Np. E39. No za 15tys to faktycznie może być ciężko, za porządne auto o tych parametrach trzeba dać nieco więcej, a BMW już ponad 20 lat temu miało 100 koni z litra i to bez udziwnień typu zmienne fazy rozrządu, ale je też stosowali pod postacią VANOS i takie auto kupisz już poniżej 10 tys złotych, o rzeszcie kwestii zapomniałeś chyba?
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

31 Lip 2010, 20:01

A za te 15 tys. zł to trzeba się pchać aż w Audi? A po co? Kup sobie chłopaku Seata Ibizę II FL, silnik 1.6 w benzynie śmigaj do woli.
Nie wiem skąd jest w ludziach taka potrzeba posiadania prestiżowej marki, skoro ich na to nie stać?
Będziesz miał kiedyś w życiu pieniądze, to sobie kupisz nowe BMW, a teraz to za 15 tys. zł kupisz A3, owszem, ale trafić na strucla łatwo. I co Ci z tego, że będziesz miał Audi, skoro jeździć się tym nie będzie dało?

Ja się już przekonałem, że kupowanie z pewnego źródła to podstawa.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

31 Lip 2010, 21:49

jiGsaw napisał(a):Ale o czym tu w ogóle dyskutować? Niemcy robią najlepsze silniki, mają najładniejsze i najlepiej wykończone wnętrza, najlepsze blachy, porównaj sobie sposób przeniesienia napędu, budowę zawieszenia, wyważenie pojazdu itd. Jeżeli to dla Ciebie czarna magia tzn., że masz nikłe pojęcie o motoryzacji i nie ma sensu wszystkiego od podstaw tłumaczyć, jak coś to pisz pw.

jakie najlepsze silniki? w dieslach włosi dawno prym wiodą, w benzyniakach niema szans zeby niemiaszków jako liderów wskazać, conajwyzej jeden z wielu potentatów.

wykonczenie wnętrz tez nie wiem skąd najlepsze - w danej klasie się ponad miare nie wybijają - wot naprawde solidna robota i nic wiecej - za ile zapłacisz, za tyle masz. kilka lat temu nędzni japonczycy moze i zostawali w tyle, ale ostatnio naprawde podciągneli się w tej kwestii i od fryców nie odstają..

blachy tak samo

przeniesienie napędu - bez jaj. jedynym wyjątkiem jest tu BMW z racji RWD - ale to juz kwestia wybranych zastosowan i za to chwala bawarskie firmie. jesli idzie o pojazdy z napedem na przednią oś głupia Alfa wciąga każdego niemiaszka, a napędy 4x4 w zadnej nacji się nie wybijają, a jako lidera najpredzej wskazałbym subaru.
hesus
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Silesia
Auto: Is200

31 Lip 2010, 22:06

Dishman napisał(a):A za te 15 tys. zł to trzeba się pchać aż w Audi? A po co? Kup sobie chłopaku Seata Ibizę II FL, silnik 1.6 w benzynie śmigaj do woli.
Nie wiem skąd jest w ludziach taka potrzeba posiadania prestiżowej marki, skoro ich na to nie stać?
Będziesz miał kiedyś w życiu pieniądze, to sobie kupisz nowe BMW, a teraz to za 15 tys. zł kupisz A3, owszem, ale trafić na strucla łatwo. I co Ci z tego, że będziesz miał Audi, skoro jeździć się tym nie będzie dało?

Ja się już przekonałem, że kupowanie z pewnego źródła to podstawa.

to już wolał bym jeździć dalej tym grande niz ibiza. Silniki 1.6 byly tylko w rocznikach 1999-2000. A za 15 tys moge sobie spokojnie kupic mazde 323f z 2001-2002.
sedek
Nowicjusz

31 Lip 2010, 23:47

hesus napisał(a):
jiGsaw napisał(a):Ale o czym tu w ogóle dyskutować? Niemcy robią najlepsze silniki, mają najładniejsze i najlepiej wykończone wnętrza, najlepsze blachy, porównaj sobie sposób przeniesienia napędu, budowę zawieszenia, wyważenie pojazdu itd. Jeżeli to dla Ciebie czarna magia tzn., że masz nikłe pojęcie o motoryzacji i nie ma sensu wszystkiego od podstaw tłumaczyć, jak coś to pisz pw.

jakie najlepsze silniki? w dieslach włosi dawno prym wiodą, w benzyniakach niema szans zeby niemiaszków jako liderów wskazać, conajwyzej jeden z wielu potentatów.

wykonczenie wnętrz tez nie wiem skąd najlepsze - w danej klasie się ponad miare nie wybijają - wot naprawde solidna robota i nic wiecej - za ile zapłacisz, za tyle masz. kilka lat temu nędzni japonczycy moze i zostawali w tyle, ale ostatnio naprawde podciągneli się w tej kwestii i od fryców nie odstają..

blachy tak samo

przeniesienie napędu - bez jaj. jedynym wyjątkiem jest tu BMW z racji RWD - ale to juz kwestia wybranych zastosowan i za to chwala bawarskie firmie. jesli idzie o pojazdy z napedem na przednią oś głupia Alfa wciąga każdego niemiaszka, a napędy 4x4 w zadnej nacji się nie wybijają, a jako lidera najpredzej wskazałbym subaru.

Wybacz kolego, ale przestudiuj sobie kto i za co zdobywa nagrody na silnik roku przez np. ostatnie 10 lat. Włosi wymyślili CR i na tym ich chwała się kończy, BMW to wykorzystało i zrobiło z tego właściwy użytek. Japońce się podciągneli w wykończeniu, to fakt, ale nadal najtańsza poniemiecka marka Skoda bije na łeb większość wnętrz made in Japan, nie wierzysz? To pomacaj sobie w środku np. Octavię i Lancera. Co do blach to czas pokaże... albo i nie, bo dzisiejsze auta coś czuję, że mogą nie dożyć 20 lat... bez względu na markę.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

01 Sie 2010, 09:51

ale co te nagrody są warte? skoro wygrywa taki VAGowski FSI, a potem na forach roi się od takich tematów: http://www.racingforum.pl/index.php?sho ... =0&start=0

ja nie twierdze ze niemcy robią złe silniki - ale na tle konkurencji nie mają wyraźniej przewagi, jeden z wielu potentatów, jak już wcześniej pisałem, a takie sprzeczanie się kto jest da best jest bezsensowne.

co do wykonczenia - z jakich lat te porównania mają być? bo skoda też od niedawna dopiero próbuje walczyć z festiwalem taniego plastiku. poprzednie octawki w srodku były nędzne do bólu. teraz widać napewno skok jakosciowy, ale tak jak pisałem, japonczycy tez starają się wychodzić na prostą...

a co najlepsze - nie przepadam za motoryzajcą japonską, i wykluczając forestera nie ma chyba auta z japoni którego posiadaczem bym chetnie został. ale nie popadajmy w skrajnosci, niemcy to nie są bogowie motoryzacji i ja tej ich miazdzacej przewagi nad japonia nie dostrzegam.
hesus
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Silesia
Auto: Is200

01 Sie 2010, 10:35

Owszem, przewagi miażdżącej nie ma, dopóki nie wsiądziemy do aut klasy premium, ale tutaj Lexus też dużo nie odstaje od BMW/MB, ale jednak trochę tak. Akurat VW aż tak dużo tych nagród nie zebrał i faktycznie oni potrafią spartolić silnik (2.5 TDI, 2.0 TDI... i kilka innych), ale np. BMW które ma zawsze tych nagród najwięcej już wpadek ma dużo mniej. :wink:
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

01 Sie 2010, 10:56

jiGsaw napisał(a):Owszem, przewagi miażdżącej nie ma, dopóki nie wsiądziemy do aut klasy premium, ale tutaj Lexus też dużo nie odstaje od BMW/MB, ale jednak trochę tak. Akurat VW aż tak dużo tych nagród nie zebrał i faktycznie oni potrafią spartolić silnik (2.5 TDI, 2.0 TDI... i kilka innych), ale np. BMW które ma zawsze tych nagród najwięcej już wpadek ma dużo mniej. :wink:

http://sklasa4matic.pl/

Zwłaszcza gdy się wsiądzie do Mercedesa S500. Tutaj naprawde Lexusowi dużo brakuje do Mercedesa :mrgreen:
AreBie
Aktywny

Miejscowość: NML

01 Sie 2010, 20:26

Niemcy i najlepsze silniki? Np. Opel, albo może słynny 2.0 TDI Audi-Volkswagena? :P

Z niemieckich marek dobre silniki robi tylko BMW, bo reszta to tak średnio (chociaż TFSI od VW też jest niekiepskie, ale jeszcze mało jest danych o jego awaryjności)

Nie ma co generalizować że niemiec, francuz czy inny czech, bo to nie ma takiego znaczenia. Wykończenie wnętrza i blachy w takim Infiniti jest o poziom wyżej niż w większości niemieckich modeli (już nie chce mi się opisywać, ale widziałem jak jakaś Vectra, Passat albo A4 najechało na FX, niemiec miał wszystko rozwalone aż po chłodnicę włącznie, a Infiniti zarysowany zderzak).
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka

02 Sie 2010, 02:05

No VW ma trochę tych wpadek, a Opel dla mnie to nie jest niemieckie auto.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

02 Sie 2010, 16:53

byłem pooglądać auta i moją uwagę przykuła piękna beta z 1998/99 z silnikiem 1.8i. Miala bogate wyposażenie i wyglądała na nie bitą, przebieg 201tys, potwierdzony do roku 2006 gdzie bylo 141tys. cena 18900. Zastanawiam sie czy brać ją na przegląd.

Co sądzicie o tym modelu? Czy silnik sie dobrze sprawuje? Czy opłaca sę kupic to auto za taka cene?
sedek
Nowicjusz