REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
AreBie napisał(a):jiGsaw napisał(a):Nie podałeś ani jednego auta stanowiącego sensowną konkurencję, może Lexus trochę naciągając. Nie bez powodu Japońce są kilka razy tańsze.Koniec offtopic.
Ja ciągle czekam na twój wywód na temat różnic konstrukcyjnych dzięki którym auta niemieckie są najlepsze na świecie. Może poprzesz swoje wywody jakimś dowodem? porównaniem ? Unikasz rozmowy o konkretach rzucając tylko takieś wyświechtane slogany. Porozmawiajmy o konkretach , ale to już może w oddzielnym wątku.
Co do Mazd z ogłoszeń. Każde z tych aut trzeba by poprostu obejrzeć. W ogłoszeniu wszystkie są zadbanymi "igłami".
tommy66692 napisał(a):sedek jak znajdziesz diesla 110 konnego za te 13-15 tys z przebiegiem 150tys to jestes scooternie da sie
jak cos to szukaj benzyny nie bedzie tak wyjeżdzona diesle to juz są bardzo wytłuczone.
sedek napisał(a):tommy66692 napisał(a):sedek jak znajdziesz diesla 110 konnego za te 13-15 tys z przebiegiem 150tys to jestes scooternie da sie
jak cos to szukaj benzyny nie bedzie tak wyjeżdzona diesle to juz są bardzo wytłuczone.
wiem, wiem z diesla juz zrezygnowałem. Z moim zadładanym przebiegiem 8-10 tys nie opłaca sie brać diesla. A jak zobaczyłem ceny napraw jak np trzeba bedzie wtryskiwacze wymienić to jednak wolę benzyne, najlepiej z gazem.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
co myślicie o tych mazdach?
AreBie napisał(a):Mają też najwierniejszych i zaślepionych fanów swoich wyrobów. Jak wiele w dzisiejszych czasach znaczy dobry marketing. Nawet g... da się sprzedać jako złoto.. Co wiesz na temat przeniesienia napędu SH-AWD w Hondzie Legend ? Lub systemie ANC w tym samym aucie ? Wiesz co to jest napęd hybrydowy w Lexusie?
No ale rozmawiamy tu o autach w cenie około 15 tyś . Pokaż mi np. niemieckie auto za 15 tyś które ma silnik z zmiennymi fazami rozrządu i wielowahaczowym zawieszeniem wszystkim kół. Które niemieckie auto za 15 tyś osiąga np 160km z pojemności 1.6 bez turbo ?
jiGsaw napisał(a):Ale o czym tu w ogóle dyskutować? Niemcy robią najlepsze silniki, mają najładniejsze i najlepiej wykończone wnętrza, najlepsze blachy, porównaj sobie sposób przeniesienia napędu, budowę zawieszenia, wyważenie pojazdu itd. Jeżeli to dla Ciebie czarna magia tzn., że masz nikłe pojęcie o motoryzacji i nie ma sensu wszystkiego od podstaw tłumaczyć, jak coś to pisz pw.
Dishman napisał(a):A za te 15 tys. zł to trzeba się pchać aż w Audi? A po co? Kup sobie chłopaku Seata Ibizę II FL, silnik 1.6 w benzynie śmigaj do woli.
Nie wiem skąd jest w ludziach taka potrzeba posiadania prestiżowej marki, skoro ich na to nie stać?
Będziesz miał kiedyś w życiu pieniądze, to sobie kupisz nowe BMW, a teraz to za 15 tys. zł kupisz A3, owszem, ale trafić na strucla łatwo. I co Ci z tego, że będziesz miał Audi, skoro jeździć się tym nie będzie dało?
Ja się już przekonałem, że kupowanie z pewnego źródła to podstawa.
hesus napisał(a):jiGsaw napisał(a):Ale o czym tu w ogóle dyskutować? Niemcy robią najlepsze silniki, mają najładniejsze i najlepiej wykończone wnętrza, najlepsze blachy, porównaj sobie sposób przeniesienia napędu, budowę zawieszenia, wyważenie pojazdu itd. Jeżeli to dla Ciebie czarna magia tzn., że masz nikłe pojęcie o motoryzacji i nie ma sensu wszystkiego od podstaw tłumaczyć, jak coś to pisz pw.
jakie najlepsze silniki? w dieslach włosi dawno prym wiodą, w benzyniakach niema szans zeby niemiaszków jako liderów wskazać, conajwyzej jeden z wielu potentatów.
wykonczenie wnętrz tez nie wiem skąd najlepsze - w danej klasie się ponad miare nie wybijają - wot naprawde solidna robota i nic wiecej - za ile zapłacisz, za tyle masz. kilka lat temu nędzni japonczycy moze i zostawali w tyle, ale ostatnio naprawde podciągneli się w tej kwestii i od fryców nie odstają..
blachy tak samo
przeniesienie napędu - bez jaj. jedynym wyjątkiem jest tu BMW z racji RWD - ale to juz kwestia wybranych zastosowan i za to chwala bawarskie firmie. jesli idzie o pojazdy z napedem na przednią oś głupia Alfa wciąga każdego niemiaszka, a napędy 4x4 w zadnej nacji się nie wybijają, a jako lidera najpredzej wskazałbym subaru.
jiGsaw napisał(a):Owszem, przewagi miażdżącej nie ma, dopóki nie wsiądziemy do aut klasy premium, ale tutaj Lexus też dużo nie odstaje od BMW/MB, ale jednak trochę tak. Akurat VW aż tak dużo tych nagród nie zebrał i faktycznie oni potrafią spartolić silnik (2.5 TDI, 2.0 TDI... i kilka innych), ale np. BMW które ma zawsze tych nagród najwięcej już wpadek ma dużo mniej.