Fiat Idea -Kilka pytań.

24 Wrz 2013, 09:27

Witam wszystkich pomocnych forumowiczów :ok:

Moja ciotka z wujkiem chcą kupić sobie taki miejski samochodzik do 13 tyś. Wybór padł na Pande( bo dość tanie, można znaleźć od pierwszego właściciela i nawet klima się trafi ).
Wczoraj pojechali też do salonu fiata ,gdzie ludzie zostawiają starsze Fiaty w rozliczeniu i zobaczyli Fiata Idea :shock: Spodobało im się to autko takie niespotykane.

Mam kilka pytań dotyczące tego autka :) :
1. Czy warto kupić takie autko ,jest ich stosunkowo mało czy ceny części są wyższe niż u Pandy ,a może pasują od Pandy :)
2. Czy warto rozglądać się za wersja 1.3 jtd ?Ciotka robi około 5 -7 tyś rocznie. Miasto 70%-30% trasa. Czy lepiej znaleźć 1.4 benzyna.
3. Czy lepiej wziąć Pandę 1.2 z klimą i mieć święty spokój ? :P

P.s. Proszę nie pisać ,żeby lepiej kupili vw polo,passata,lub coś innego-chodzi o porównanie Idea vs Panda
p.s Nie boimy się Fiatów 126->Cienki->Sejek->Siena-> Stilo :) Naprawde dają rade. :piwo:

Dziękuje za pomoc :)
Jenczu
Początkujący

Miejscowość: Głogów

24 Wrz 2013, 14:41

Myślę ze przy takich przebiegach tylko benzyna. Fiat Idea jest mało spotykany i może być problem z częściami w razie wypadku.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

26 Wrz 2013, 03:34

Idea mechanicznie nie ma żadnych fajerwerków technicznych. Silniki,skrzynie czy osprzęt ma typowy więc tutaj nie ma strachu. :)
Co do silnika to raczej benzyna ale i polski diesel 1,3 nie będzie złym wyborem. Jest w tym aucie dynamicznym źródłem napędu i naprawdę niewiele pali.Nie jest awaryjny. :)
Idea jest na pewno oryginalniejsza od Pandy,choć to również niewielkie autko.
Gdybym był na ich miejscu to czuję,że wybrałbym Ideę. :roll:
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback