Fiat Linea , Kia Rio sedan, czy Skoda Fabia Sedan który?

11 Wrz 2007, 21:52

Chcialem zasięgnąć opini odnośnie tych 3 samochodów. Jestem właśnie w trakcie wyboru i cieżko mi sie zdecydowac. Na poczatku odrazu napisze ze powinien to byc samochod nowy(kupilbym uzywany ale tutaj zona jest jednak za takim a wsumie jesli ma to byc samochod na dobrych 10 -15 lat to moze lepiej taki)

cena to okolo 40000 - 45000 jesli byloby jakies autko duzo lepsze to moze byc i drozsze o jakies kilka tys.

1.Najbardziej podoba mi sie linea jednak z silnikiem 1.4 (77KM) i przyspieszeniem 15 sek do 100km/h wydaje mi sie byc zbyt powolne jesli chodzi o wyprzedzanie i dynamike jazdy. (Nie mam zbyt duzego doswiadczenia - dotychczas jezdzilem tylko starym cinquecento boje sie zeby nie bylo podobnie) rozwazam jeszcze opcje disel 1.3 (90KM) i przyspieszenie okolo 13.8-14.0 s

2. Kia Rio z silniikiem 1.5CRDi (110KM) przyspieszenie do 100km/h to tylko 11,5 sek jest rowniez w tym pulapie cenowym po upuscie a jest takze oszczedniejszy jesli chodzi o spalanie. W koncu to diesel. Minus to na pewno brak marki. Jest to w miare nowa marka na rynku czyli jesli chodzi o naprawe moze byc pozniej problem. Nie wiem tez jak z awaryjnoscia tego autka - opinie sa podzielone. Takze w tv gdzies mowili ze jakos prowadzenia nie jest najlepsza ale to moze byla jakas subiektywna opinia

3. Skoda Fabia Sedan silnik 1.4MPi (59KM) i przyspieszenie okolo 13.sek
Akurat Fabia mi sie najmniej podoba - szczegolnie jesli chodzi o tyl - wyglada troche jakby go dodali na sile .. ale zalezy mi na miejscu w samochodzie by mogl on sprawowac funkcje samochodu rodzinnego - wyjazdy na wakacje itp.

Sa to 3 samochod ktore ogladalem w salonie i na ktore w jakis sposob zwrocilem uwage... jesli ktos ma jakis pomysl na inne auto godne polecenia to chetnie poslycham rady bardziej doswiadczonych kierowców.
wojtekw
Nowicjusz

13 Wrz 2007, 06:19

Widze ze jakies male zainteresowanie .... wiec zapytam jeszcze raz w troche skroconej wersji..

Jaki nowy samochod proponujecie tak do 45000 ? chodzi o to zeby nie palil za duzo ale tez zeby dalo sie cos wyprzedzic na trasie ...
Moje typy to Fiat Linea (moze byc malo dynamiczny), skoda (nie wydaje mi sie najlepsze w stosunku cena / mozliwosci) oraz kia rio ( boje sie zeby sie nie psul i nie bylo pozniej problemow z naprawa)

prosze o jakies propozycje.....
wojtekw
Nowicjusz

13 Wrz 2007, 09:04

:D wojtekw: Jeśli rozważasz zakup auta nowego, to szanujący się dealerzy danej marki mają zawsze do dyspozycji egzemplarz do jazdy próbnej; wtedy możesz sobie ze spokojem sprawdzić walory trakcyjne, estetyczne itp parametry. Zważ, że większość forumowiczów, to ludzie młodzi, pasjonaci "z pism" o tematyce motoryzacyjnej. Dla nich Twoje kwoty na zakup nówki, to" kiedyś, gdzieś tam, może"...?
Fiat Linea wydaje się być dobrym wyborem wobec pozostałych, które proponujesz. Odnośnie dynamiki: sekunda w tę, czy w tamtą...jeśli pojedziesz z rodziną, to raczej rozsądek i rozwaga kłaniałyby się, a nie ileś sekund do setki.Pozdrawiam. 8)
...czy wypada tak napadać...?
kardio
Początkujący

Miejscowość: Chrobrego.

14 Wrz 2007, 00:33

Dzieki za odpowiedz .... moze i racja ze w takim wypadku nie ma to znaczenia .... moge sie umowic na jazde to oczywiste... ale wszystkiego sie nie sprawdzi...

pozdrawiam...
wojtekw
Nowicjusz

14 Wrz 2007, 05:55

:D Ale na forum też nie licz, że uczestnicy "odkryją" Ci jakieś sekretne niuanse. Ilu dyskutantów - tyle opinii... :wink:
...czy wypada tak napadać...?
kardio
Początkujący

Miejscowość: Chrobrego.

14 Wrz 2007, 12:52

Mogę powiedzieć conieco o Rio, ale tej starszej wersji (rok 2002) no i w beznynie. Jak na 74KM (silnik 1.3) jeździ całkiem ładnie. W czasie gwarancji problemów z naprawami nie było (poza tym, że już po niecałych 2 latach trzeba było wymienić amortyzatory z tyłu, ale od tamtej pory jest ok). Jak kupisz u dealeara, który oferuje serwis to nie będziesz miał problemów z naprawami, a same części nie są jakoś specjalnie drogie. Przez te 5,5 roku poza amortyzatorami trzeba było jeszcze naprawiać skrzynie biegów, łożyska w przedniej osi i to chyba wszystko.
bendi
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...

14 Wrz 2007, 16:14

kardio napisał(a)::D Ale na forum też nie licz, że uczestnicy "odkryją" Ci jakieś sekretne niuanse. Ilu dyskutantów - tyle opinii... :wink:

na sekretne niuanse nie liczę .... wystarczy że podzielą się własną opinią ... prawko mam nie cały rok i łączenie przejechałem może z 1000 km... więc sadzę że każdy ( no może prawie) wie więcej odemnie.

:D
wojtekw
Nowicjusz