Fiat Marea 2.4 JTD problem z wskaźnikami

30 Lip 2013, 15:34

Witam serdecznie, mam problem z wskaźnikami w mojej maryśce.
Mianowicie, pojechałem do elektryka z niesprawnym alternatorem, ten jednak rozebrał deskę z zegarami szukając tam czegoś. Stwierdził, że to uszkodzony alternator. Odebrałem auto
jadę do domku, patrzę, że świeci mi się rezerwa, a wskaźnik paliwa i temperatury stoją nieruchomo. Faktycznie, nie działały poprawnie. Zadzwoniłem, powiedziałem co i jak, umówiliśmy się na naprawę. Rozebrał jeszcze raz, wyciągnął wskazówki i powkładał tak jak aktualnie wynosiła temp. i paliwo. Nic to nie dało, gdyż teraz stoją nieruchomo w tych miejscach których je
ręcznie ustawił. Pytanie, co może być przyczyną? Może sam zrobię :)
Jak kalibrować wskaźniki? Czy to problem kalibracji czy coś po prostu zostało skopane?
Bo aktualnie jeżdżę bez wskaźnika paliwa i temp. płynu chłodzącego a czekanie na kolejną wizytę...
PS. Marea 2.4 JTD 2000 rok,
______________PRECZ Z [ *F*O*R*D*A*M*I ]_________
miszarus
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: zachodnio-pomorskie

31 Lip 2013, 07:55

Może któraś wtyczka nie jest podłączona lub podczas/po wymianie alternatora spaliło bezpiecznik
speedy62
Początkujący

Prawo jazdy: 15 07 2003
Auto: Ford Mondeo

31 Lip 2013, 08:17

Który bezpiecznik jest za to odpowiedzialny? ;)
miszarus
Aktywny
Awatar użytkownika

31 Lip 2013, 08:25

Tego niestety już Ci nie powiem bo nie wiem :?
speedy62
Początkujący

31 Lip 2013, 08:48

A czy "elektryk" zmieniając położenie wskazówek właśnie nie rozkalibrował ustawień wskaźników?
PS. Nie wiem czy bezpiecznik to dobra diagnoza, w końcu zasilanie jest, tylko pokazuje byle co...
miszarus
Aktywny
Awatar użytkownika

01 Sie 2013, 13:43

Teoretycznie elektryk mógł rozkalibrować wskaźniki ale nie rzucajmy oskarżeniami nie będąc pewni :wink: . Jeżeli chodzi o bezpieczniki to mogą być różne do różnych wskaźników i podświetlenia (chociaż mało prawdopodobne). Chociaż z tego co widać po forach to czasami ludziom właśnie siada któryś wskaźnik :angry: lub kilka :evil: lub wszystkie :x . Powodów może być dużo.

Pozdr
speedy62
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Volkswagen Amarok Canyon - samochód terenowy
    Volkswagen Samochody Użytkowe prezentuje podczas tegorocznej Wystawy Samochodów Użytkowych IAA w Hanowerze wiele nowości. Obok nowego Cross Caddy kolejną atrakcją jest Amarok Canyon. Model ten pokryty jest lakierem ...

07 Sie 2013, 12:21

Panowie, czy licznik od marea 1.9 JTD będzie pasowal do 2.4 JTD?
miszarus
Aktywny
Awatar użytkownika