Fiat Palio, pęknięty rozrząd

24 Cze 2013, 20:03

Witam,
Byłem umówiony na wymianę rozrządu, jednak stało się. Pasek pękł w trakcie jazdy. I tu nasuwa się moje pytanie. Mechanik bez ściągania nawet plastikowej osłony silnika powiedział, że najlepsza będzie wymiana silnika i podlicza za wszystko ok 2500 zł (inny silnik z 2000 roku, bodajże z Bravy, robocizna, wymiana rozrządu, filtry, oleje). Od kilku znajomych domorosłych mechaników i na internecie wszyscy doradzają najpierw sprawdzenie szkód jakie odnosił silnik (krzywe zawory, popychacze, inna głowica). Na internecie nie udało mi się znaleźć też dokładnej odpowiedzi czy ten silnik jest kolizyjny (jedni mówią ze 16-zaworowe silniki są kolizyjne, inni że silniki FIRE są bezkolizyjne). Bardzo proszę o pomoc, opinie, nie wiem co robić. Wydać połowę wartości auta na silnik, który może brać olej i zepsuć się.

Dokładna specyfikacja samochodu o którym mówimy to:
Fiat Palio 2004 rok, 1.2 16v FIRE 59kw
Godlik3
Nowicjusz

Prawo jazdy: 07 03 2012
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiat Palio
Silnik: 1.2 80km
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

24 Cze 2013, 20:56

jaki przebieg tego silnika ?
ten silnik może nie całkiem pasować -pomijając taki drobny niuans jak jest w środku , skorodowany , a jednego wrzoda już masz

taka podróba może być nawet dla wymieniacza trudna,
ważne że znalazł sie potrzebujący :mrgreen: - mogło by być wsparcie urlopu
Ostatnio edytowany przez sympatyk, 24 Cze 2013, 21:00, edytowano w sumie 1 raz
przyjacielscy sąsiedzi ??? zakłamani agresorzy, mija 75 lat od ciosu w plecy - im sie znów marzy wypad w Europę , nawet jakby miały zginąć tysiące podwładnych, nieważne wyśle się następnych
sympatyk
Zaawansowany

Miejscowość: na skraju grodu
Prawo jazdy: 15 09 1976
Auto: Freelander e picc. scuderia
Silnik: Otto 95÷121

24 Cze 2013, 21:00

Przebieg silnika to 190 000 tyś. Prosiłbym o jakieś rady, co robić :(
Godlik3
Nowicjusz

Prawo jazdy: 07 03 2012
Auto: Fiat Palio
Silnik: 1.2 80km
Typ: Kombi

25 Cze 2013, 17:43

a co proponuje serwis Fiata lub przynajmniej taki w którym pracuje ktoś przeszkolony
przez sieć Fiata -
jakby nie patrzeć producenta dobrych silników tych małych i tych z CR :roll:
bo czasy kiedy absolwent ZSZ mógł wszystko dawno minęły
przyjacielscy sąsiedzi ??? zakłamani agresorzy, mija 75 lat od ciosu w plecy - im sie znów marzy wypad w Europę , nawet jakby miały zginąć tysiące podwładnych, nieważne wyśle się następnych
sympatyk
Zaawansowany

Miejscowość: na skraju grodu
Prawo jazdy: 15 09 1976
Auto: Freelander e picc. scuderia
Silnik: Otto 95÷121
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    Tuning Show 2009 - Kraków / relacja
    Zwiedzający podczas 7.Tuning Show w Krakowie mogli zobaczyć mi. in. samochód rajdowy Janusza Kuliga, Ford Focus WRC, którym wywalczał tytuły mistrza Polski w latach 2000-2001. Ponadto był tylno napędowy Ford ...