Fiat Palio szarpie i "staje" na skrzyżowaniach...

30 Maj 2009, 21:36

Problem jak w temacie

Sam nie mam samochodu,ale jeżdżę z ojcem do pracy i jest ciężko nieraz do niej dojechać,a w autoryzowanym salonie Fiata nie wiedzą co mu dolega.
Nieraz kilka dni jeździmy bez najmniejszych problemów,a czasem całą drogę wyglądamy jak dwaj raperzy sprzed 20 lat z amerykańskiej murzyńskiej dzielnicy.
Jeździć do pracy trzeba,a pomoc znikoma. Wymieniliśmy podejrzewany przez kilka osób komputer(plus "zerowanie?" go)-problem został i jakieś 500zł w plecy,dwie osoby wczoraj mi powiedziały,że przyczyną tego szarpania mogą być świece-jeszcze nie mieliśmy okazji ich obejrzeć (z resztą ciężki dostęp jest do nich w Paliku). Zobaczymy.
Jeśli ktoś spotkał się z podobnym defektem\usterką proszę o jakieś wskazówki,w Serwisie powiedzieli,że naprawa może kosztować około 2 000 zł nawet-a może 2-3razy więcej ten samochód sam jest wart,więc nie przewidujemy tej opcji.
To jak to,ale gorszym problemem jest zatrzymywanie się auta.
Zwłaszcza na ruchliwym skrzyżowaniu przy moim domu-Tiry pędzą jak szalone a Palik potrafi szarpiąc przy przekraczaniu skrzyżowania stanąć na nim-nieraz "palenie sprzęgła" przez ojca nam życie ratowało(sic!).

Za jakiekolwiek odpowiedzi z góry dzięki.
/ Made by Sebsterq
Sebsterq
Nowicjusz

Miejscowość: Białystok
  • 30 Maj 2009, 23:15

Sprawdzcie swiece, przewody wysokiego napiecia ogolnie caly uklad zaplonowy i uklad zasilania bo wydaje mi sie ze oprzyczyna moze lezec wlasnie w ktoryms z nich.
    dawidbn
    Zaawansowany

Miejscowość: Koszalin

31 Maj 2009, 11:53

Gdy ci się zatrzyma sprawdż czy masz iskrę jeśli nie będzie to moze być też moduł zapłonowy.
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
    Miejscowość: Z prawdy :)

31 Maj 2009, 15:18

JA bym jeszcze sprawdzil przewody od powietrza umnie wysunal sie jeden przewod ktory wchodzi do filtra powietrza bodajze podcisnieniowy, a objawy byly identyczne tylko u mnie dzialo sie to w golfie 3 ale warto sprwadzic
    Nienawidze odkurzaczy (skuterow)
    18alexkwidzyn18
    Nowicjusz

31 Maj 2009, 19:11

Stawiam na moduł zapłonowy.
    zenon_k
    Nowicjusz

Miejscowość: wielkopolska

31 Maj 2009, 22:28

Jak tylko samochód się zatrzymuje nie ma najmniejszego problemu z odpaleniem go,odpala w sekundę ale i tak serdeczne dzięki panowie-w najbliższych dniach postaram się posprawdzać to i owo,jeśli coś okaże się przyczyną(no kilka dni trzeba jeszcze wyjeździć,żeby sprawdzić)to napiszę może komuś się to przyda w podobnym przypadku.
    / Made by Sebsterq
    Sebsterq
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mercedes-Benz klasy C - samochód do driftu
      Klasa C jest autem zbudowanym według podobnych założeń co IS Lexusa czy BMW serii 3. Model stworzono głównie z myślą o podróżowaniu w komforcie, ale i nim bez większych trudności poszalejemy bokiem na torze. ...

31 Maj 2009, 22:33

Wszystko wskazuje teraz,że masz coś z układem paliwowym!
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

31 Maj 2009, 23:12

Przyczyna moga byc juz po prostu wyeksploatowane swiece zerknij na nie
    W Krwi benzyna, zamiast Serca turbina
    dawidbn
    Zaawansowany

01 Cze 2009, 07:54

Przy wyeksploatowanych świecach samochód ciężko odpala.
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

01 Cze 2009, 08:45

A zastanawiałeś się nad jakoscią paliwa?Tankujesz cały czas na tej samej stacji,czy na różnych?
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

01 Cze 2009, 09:09

Ostatnio był tankowany na 2,czy 3 stacjach,bo to chyba jako pierwsza rzecz przyszła Nam do głowy. A i zbiornik był "wyjeżdżony" prawie do zera i zatankowany na innej stacji do pełna-problem pozostał. Faktycznie chyba trzeba będzie zerknąć na świece-no tylko odpala jak marzenie...Sam nie wiem,coś jakby miał przerwy w dostarczaniu paliwa no i świeci się przy tych szarpaniach kontrolka (kurde zapomniałem)...Boże zabijcie -nie pamiętam jaka,kontrolka wygląda jak końcówka od węża ogrodowego z wytryskującym płynem z niej.(pisałem,żem nie specjalista)
    / Made by Sebsterq
    Sebsterq
    Nowicjusz

01 Cze 2009, 09:50

A nie jest to czerwona kontrolka od oleju?
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

01 Cze 2009, 13:09

Jeśli to czerwona kontrolka od oleju to?! :lol: Zacierasz silnik właśnie :???:
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

01 Cze 2009, 13:49

Nie nie sądzę,no olej sprawdzany był przy ostatniej wizycie,a kontrolka oleju chyba inaczej wygląda,to jest kurde jak to wytłumaczyć,jakby wtrysk nie wtrysk,kurcze.. no świeci się tak jak w poprzednim poście napisałem nie okrągła ani kwadratowa kontrolka,tylko wygląda to jak smukła końcówka węża z wytryskującym płynem z niej.
    Tylko dzisiaj również nie sprawdzę,bo ponoć ojciec postawił u jakiegoś nowego mechanika-zobaczymy co wynajdzie i ile zedrze ^^ Ale podsunę mu Wasze idee.
    / Made by Sebsterq
    Sebsterq
    Nowicjusz

01 Cze 2009, 15:27

Jakiego koloru jest ta kontrolka? Moze pomaranczowa?
    dawidbn
    Zaawansowany