Fiat Palio Weekend 1.4-utrata mocy po uruchomieniu na ciepło

15 Lut 2014, 13:54

Witam serdecznie:)
Moje leciwe (98) i do tej pory prawie niezawodne autko po uruchomieniu gorącego silnika - trzęsie się, pracuje jakby na 3 gary, brakuje mu mocy, po zgaszeniu lekkie dymienie z rury wydechowej. "Na zimno" po dłuższym postoju jest OK. Jaki może być powód takiego stanu rzeczy, czy może to mieć związek z instalacją LPG? Dziękuję za podpowiedzi...
Artur
artbil
Obserwowany

Prawo jazdy: 18 08 1989
Przebieg/rok: 17tys. km
Auto: Fiat Palio Weekend
Silnik: 1.4 67KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

15 Lut 2014, 18:40

A dzieje się tak na obu paliwach czy tylko na jednym z nich?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

15 Lut 2014, 19:43

Witam:) i dziękuję za zainteresowanie tematem. :) Hmmm... Cytowana usterka miała miejsce kilka razy (w tym tygodniu). Działo się tak na paliwie LPG [zrobiłem na nim 140000km, rok temu wymieniony reduktor (parownik) i butla]. Podczas takiej jazdy (na szczęście miejskiej) w żółwim tempie auto nie reagowało na przełączanie zasilania w pozycję "benzyna". Początkowe (parkingowe) ustawienie przełącznika w pozycji "benzyna" też nic nie pomaga jeśli mam do czynienia z wcześniej rozgrzanym silnikiem. Silnik też pracuje źle, a po kilku sekundach i tak przełącza się na gaz. Dziś pierwszy raz awaria powstała podczas jazdy (15km); oczywiście zasilanie gazem. Następnie delikatny 15km powrót. Po wyłączeniu silnika w kabinie pojawiło się trochę dymu (!) (z okolic dźwigni hamulca ręcznego) oraz dymienie z rury wydechowej.
P.S
1) Pół roku temu wymieniona pompa paliwowa.
2) Podczas tankowania benzyny, pistolet często "przerywa" (zapowietrzony zbiornik?)
artbil
Obserwowany

Prawo jazdy: 18 08 1989
Przebieg/rok: 17tys. km
Auto: Fiat Palio Weekend
Silnik: 1.4 67KM
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Poradnik - kupujemy auto za kilka tys zł
    Do stworzenia tego poradnika skłoniły mnie dwie rzeczy. Pierwsza to fakt, że na nasze forum trafia sporo osób, które chcą kupić auto w przysłowiowej "cenie średniego roweru" do dojazdów do pracy, szkoły, ...