Fiat Panda - podejrzanie dobre ogłoszenie

03 Mar 2017, 22:27

Chcę kupić nowe (no... używane, ale wiadomo, w jakim sensie nowe) auto, gdyż rzęch, który teraz mam, niemal dosłownie w oczach się rozpada i jeździ już tylko na słowo honoru.
Postanowiłem postawić na Fiata Pandę. Chcę samochód stosunkowo młody (3-5 lat), do jeżdżenia głownie po mieście, parę razy do roku dalsze trasy (wakacje etc). Duża kobyła się nie sprawdziła, pojemność Forda Focusa przydała mi się dosłownie kilka razy podczas całego okresu posiadania tego samochodu. Zmarnowane pieniądze.

Szukając ogłoszeń na necie, natrafiłem na takie cuś:

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Porównując tę cenę z średnią rynkową wydaje się to bardzo dobrą okazją... za dobrą. Co prawda w wielu internetowych wyszukiwarkach ostrzegają, że wyliczone ceny nie biorą pod uwagę dodatkowego wyposażenia etc.

Jakie są wasze opinie? Gdzie może być haczyk? Na co powinienem zwrócić uwagę i na ogłoszeniu, i osobiście?
MaderLevap
Nowicjusz

Prawo jazdy: 23 11 2001
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Fiat Panda
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2016

03 Mar 2017, 23:29

Niska cena? Jak dla mnie to lekki rozbój...
Nie oszukujmy się, auto młode, ale najmniejszy segment, który nie był zbyt drogi przy kupnie. Ile mógł kosztować jako nowy? 35-40k? Inna sprawa byłaby, gdyby to był kompakt, wtedy można by się zastanawiać, z ilu został pospawany. Ale auto miejskie, które nie było zbyt drogie jako nowe i nie jest jakoś szalenie poszukiwane.
Wg mnie popłynął i to jakieś 3-4k
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

03 Mar 2017, 23:46

No cóż, opierałem się na tym, co mi powiedziały internetowe strony informujące o średniej cenie pojazdów. Nie znam się na tym zupełnie i dlatego się tu spytałem. :)
Rozumiem zatem, że jeśli spuści o te 3-4k cenę, to będzie warto tę Pandę kupić?
MaderLevap
Nowicjusz

Prawo jazdy: 23 11 2001
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Fiat Panda
Rok produkcji: 2016

04 Mar 2017, 06:14

Według mnie cena jest ok,są nawet droższe egzemplarze.
Ja bym obejrzał ale wiadomo próbuj negocjować cenę.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

04 Mar 2017, 07:18

Też myślę, że cena jest ok, a nawet rzeczywiście trochę zaniżona, o ile porównujemy do aut salonowych, a nie sprowadzonych. Sprawdź dobrze gaz, bo o ile z nowych pand w benzynie, ludzie są zadowoleni, to spotkałem się z narzekaniami na jakość (a raczej jej brak) instalacji gazowej.
[link do autocentrum.pl wygasł]
Obydwie negatywne opinie dotyczą właśnie aut z gazem.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Typ: SUV

04 Mar 2017, 09:38

Jeśli się nie mylę to nie jest FABRYCZNA instalacja (bo taka byłaby zakładana w fabryce), tylko salon w którym jest sprzedawane auto zleca założenie instalacji w nowym aucie. Zapewne jest to robione po kosztach (pamiętam, że były promocje we Fiacie: instalacja gazowa za 1zł). Dlatego przyjrzałbym się uważnie czy nie było partactwa.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2002
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Sprawność kierowcy - co o niej decyduje?
    Statystyki wypadków bezlitośnie pokazują konsekwencje ludzkich błędów. Budowane z myślą o ochronie kierowców pojazdy, a nawet specjalnie projektowane drogi, które mają wybaczać uczestnikom ruchu ...
    Citroen C5 III x7 opinie, problemy, usterki, wady, zalety
    Opinia na podstawie własnego auta i własnych doświadczeń z nim związanych Citroen C5 2016 wersja Exclusive sport w wersji nadwozia Tourer napędzany silnikiem 2.0 BlueHDI 180 KM i automatyczną skrzynią biegów o przebiegu ...