Fiat Panda - problem spalanie, odpalanie, silnik szarpie

28 Wrz 2012, 12:06

Witam!

Posiadam Fiata Panda z 2004 roku i jestem jego pierwszym właścicielem, więc znam całą historię jego chorób i leczenia. Panda ma silnik 1.2 dynamic benzyna + LPG (gaz jednopunktowy – taki wyjechał z salonu).
Od dłuższego już czasu nie potrafię poradzić sobie z kilkoma problemami, które utrudniają wygodne i sprawne korzystanie z samochodu.
Poniżej opisuję problem, z którym nie daję sobie rady i bardzo proszę o jakieś podpowiedzi.

Wymieniłem pompę paliwa, ponieważ stara pompa przestała działać, ale problem był już wcześniej.
Pandzioszka nie chciała palić na zimnym silniku za pierwszym razem od dłuższego czasu. Zwykle motor uruchamiał się po trzeciej próbie odpalenia.
W tej chwili jest problem z odpaleniem motoru na benzynie; na LPG chwilkę kręci i odpala.
Przy jeździe na benzynie szarpie silnikiem; na skrzyżowaniu, jak startuję, samochód pod obciążeniem przygasa, chwilowe spalanie jest na poziomie 25 litrów/100km, po przejechaniu jakichś 500m stopniowo spalanie spada do poziomu 8 litrów/100km (przy prędkości około 100km/h).
Na LPG silnik pracuje bez zarzutów.

Jedyne co zauważyłem, to wyleciała z mocowania śruba od filtra powietrza, dzisiaj w zakładzie ją przykleję.
Raivar
Obserwowany

Auto: Fiat Panda 1.2 2004

28 Wrz 2012, 16:58

To mi wygląda na padnięty czujnik temperatury silnika:) książkowy przykład:) na gazie pracuje bez zarzutu bo w Twojej instalacji temperatura silnika do dawki gazu nie ma nic do gadania:) silnik zasysa gaz wraz z powietrzem i pracuje normalnie na gazie. Wymiana czujnika temperatury powinna załatwić sprawe:)
Pozdrawiam Przemek
przemek217
Launch X-431 DIAGUN - tester diagnostyczny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Limanowa
Prawo jazdy: 16 01 2005
Auto: Audi a6 C5
Silnik: 1.8 T 150KM AEB
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak dobierać i wymieniać wycieraczki samochodowe?
    Polecam fajny poradnik dotyczący doboru i wymiany wycieraczek. Załączam również filmik Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów wycieraczek, różniących się od siebie typem mocowań, długością piór, ...