REKLAMA
Witam, nie znalazłem odpowiedzi na swój problem przeszukując forum więc pozwalam sobie założyć nowy wątek.
Jeśli jednak odp jest, to przepraszam za bałagan i poproszę o linka.
Ostatnio Punto, które odziedziczyłem po dziadku zaczyna szwankować. Zarówno na gazie jak i na benzynie. Na benzynie, zaraz po zapaleniu często silnik pracuje nierówno. Bardzo faluje - między 2, a 3 tyś obrotów. Czasami trzeba go przegazować, czasami zapalić od nowa i problem ustaje. Ale zdarza się to coraz częściej więc chyba nie można tak tego zostawić. Potem w czasie postoju np. na światłach problem się nie pojawia. Pierwsza moja myśl była taka, że może głupieje komputer, ale samochód był podłączany do komputera jakieś 2 miesiące temu i wszystko było idealnie (samochód ma tylko 40 tyś przebiegu).
Natomiast na gazie bardzo sporadycznie, ale jednak auto gaśnie na luzie albo na postoju. Po prostu nagle obroty spadają poniżej 0,5 tyś i trzeba zapalać od nowa. Zwykle obroty biegu jałowego są między 0,7, a 0,8 tyś więc tak jak powinny być.
Piszę o obu sprawach, bo może jest to ze sobą połączone.
Myślę o zmianie przewodów i świec (choć żadnych przebić po ciemku nie widzę), ale sami powiedzcie czy to dobry pomysł.
Dzięki za wszystkie podpowiedzi!