Fiat punto 75 nieregularne rozładowywanie akumulatora

22 Lut 2009, 10:18

pomóżcie - mam Fiata Punto 98rok - od zakupu /noweg, w salonie/ co pewien czas akumulator pada. dzieje sie to bardzo nieregularnie, raz będzie to miesiąc, dwa, trzy, a czasem kilka dni. Był sprawdzany przez serwis fiata, sprawa nawt była w fabryce w Bielsku - ale fachowcy twierdzą że wszystko jest O.K. Posądzali mnie nawet, że ja to zmyślam/tylko po co/. Wszystko co można było jest już poodłączane/włącznie z lampką w bagażniku/. Swego czasu padł komputer, i spece stwierdzili że to on mógł byc przyczyną. Ale po wymianie dalej jest to samo. Zauważyłem, że dzieje się to częściej gdy w garażu jest wilgoć. Czy ktos może podpowiedzieć - gdzie szukać przyczyny.[/b]
wiesiek
Nowicjusz

• 22 Lut 2009, 11:00

Podłącz miernik między kleme minusową a bolec minusowy akumulatora i zmierz napięcie- moze od wilgoci jakiś obwód robi zwarcie i pobiera fałszywy prąd. Zmierz i napisz ile wynosi napięcie.
    piotrpz87
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
    Prawo jazdy: 01 01 2001
    Auto: Mazda 6
    Silnik: 2,3
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2002

22 Lut 2009, 12:14

Zrób tak - jak przyjedziesz wieczorem do domu i przez całą noc nie uruchamiasz silnika,to rano przed uruchomieniem go,zmierz napięcie akumualtora.Napisz jakie jest.Jak masz areometr,to zmierz też gęstość elektrolitu i napisz jaka jest.Następnie uruchom silnik(bez włączonych świateł,radia,dmuchawy) i sprawdz jakie jest napięcie na akumulatorze.I napisz.Włącz światła i sprawdz jakie jest teraz.I napisz.
    Następnie wyłącz silnik,odczekaj około pół godzinki i zmierz jaki jest pobór prądu z akumualatora.Podczas pomiasu prądu musi być wszystko powyłączane - światła,oświetlenie wnętrza,bagażnika,pamięc z radia(musisz wypiąć radio,a w szczególnośći podtrzymanie pamięci - najlepiej nie na bezpieczniku,bo radio może być zasilane z nawet 3 bezpieczników)..Jak masz je na kod,to podczas ponownego podłączania będziesz musiał ten kod znać - warto o tym pamiętać.I napisz jaki jest wynik pomiaru.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

22 Lut 2009, 12:46

zmierzyłem napięcie między przewodem a klemą - 12V. Natężenie prądu po przyłożeniu końcówki miernika najpierw skacze do końca skali, a potem spada do ok. 13 mA.
    wiesiek
    Nowicjusz

22 Lut 2009, 13:01

piotrpz87 - pisze głupoty - nie mierzy się napięcia między przewodem a klemą.Tak mierzy się pobór prądu,jaki jest pobierany z akumulatora(należy go mierzyć przy wyłaczonym silniku,ponieważ nie wolno odłaczać akumulatora przy pracującym alternatorze ani uruchamiać silnika z podłączonym amperomierzem).Zmierz ten prąd i napisz jaki jest.
    Zmierz też napięcia,o których pisałem - napiecie mierzy się przykładając elektrody miernika do klem akumulatora("-" miernika do "-" akumulatora i tak samo z plusem,nie odłaczając klem od akumulatora.
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

22 Lut 2009, 14:11

sprawdziłem ponownie - tak samo -natężenie 12mA. Dodam jeszcze, że gdy akumulator nie padnie do końca i da sie odpalić silnik, to świeci się przez chwilę kontrolka wtrysku i włącza się wentylator chłodnicy. Po kilku minutach pracy silnika/ok. 3-5/ kontrolka gaśnie a wentylator się wyłącza.
    wiesiek
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW Zagato Coupé 2012
      BMW Zagato Coupé to typowe BMW widziane oczami włoskiej firmy Zagato, specjalizującej się w budowie nadwozi samochodowych. Stylistyka Zagato scala cechy typowe dla konstrukcji obu firm, tworząc rasowe coupé ...
      Ekstremalny terenowy ratowniczy pick-up
      Stworzona na bazie Nissana Navara Tekna z podwójną kabiną - aktualnym Międzynarodowym Pick-upie Roku - koncepcyjna Navara EnGuard charakteryzuje się wieloma specjalnie zaprojektowanymi rozwiązaniami konstrukcyjnymi ...

22 Lut 2009, 17:02

A gdzie napisałem,że ma to mierzyć na pracującym silniku- nigdzie.
    I mierzy się tak kolego lewy pobór prądu.
    A wiesiek napisał,ze rozładowuje mu aku. szczególnie w garazu jak jest wilgoć-czyli coś nie tak z instalacja i jak to ma sprawdzic?
    Skoro w serwisie powiedzieli,ze wszysko jest dobrze.
    piotrpz87
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

22 Lut 2009, 20:21

Napięcie na wyłaczonym silniku 12V, na włączonym 13,6, gdy właczam swiatła nie widzę spadku napiecia, chociaz podczas jednego z pomiarów spadło do ok 13,1 - 13,2. Odpiąłem akumulator i zmierzyłem prąd - wynosił 13 mA. Po kolei wyciągałem bezpieczniki i mierzyłem nateżenie. Po wyjęciu bezp. zapalniczki, radia, oswietlenia wnętrza.../jeden bezp/nateżenie spadło do 5mA /radio odłączone, zapalniczka wyciągnięta, wszystko powyłączane/. Po wyjeciu bezp na którym było napisane 30A EFI/pewnie Electronic Fuel Injection - wtryski - tez spadło do 5mA. Jeszcze jeden bezp. dał spadek o 2 mA, ale nie wiem od czego jest/znajduje się w schowku po prawej stronie wewnątrz auta, może od el. szyb/. Czy prąd 13 mA jest w stanie rozładować akumulator/43Ah/ przez jedna noc? Raczej nie. Więc nie wiem co dalej zrobić. :(
    wiesiek
    Nowicjusz

22 Lut 2009, 20:35

Ale ten lewy prąd może ci właśnie rozładować aku w zależności jak długo i daleko jeździsz i w jakim stanie jest naładowany- a na postoju go rozładowuje i dlatego masz w temacie" nieregularne rozładowywanie akumulatora" nie jest to uzaleznione od jednej nocy. A 13mA to za dużo.
    piotrpz87
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

22 Lut 2009, 20:38

Pobór prądu z akumulatora jest w normie - max może być 20 - 50mA,czyli 0,02A - 0,05A.Masz natomiast słabe ładowanie - na włączonym silniku napięcie powinno wynosić 14,4V,a po włączeniu świateł może spaść do 13,8V - 14,0V.Napięcie na kumulatorze bez pracującego silnika też jest za małe - powinno wynosić min.12,5V.
    Sprawdz jeszcze dla pewności gęstość elektrolitu - przy całkowicie naładowanym akumulatorze powinna wynosić 1,28kg/l.
    Tak więc wina jest raczej p[o stronie alternatora lub regulatora napięcia.
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

22 Lut 2009, 20:49

Takie cyrki moze powodowac niesprawny akumulator jaki on jest stary?
    zibi58
    Początkujący

22 Lut 2009, 21:00

Wielkie dzięki. Alternator był juz wymieniony/czy w tym aucie jest jeszcze coś, co nie było wymienione?/. Sprawdzę go. Czy regulator napięcia to jest na alterntorze czy jest to jakieś osobne urządzenie? Ale w serwisie sprawdzali, i prąd ładowania był O.K./pamiętam, był 14.4/, a problemy z akumulatorem były. A dlaczego włącza się wentylator i kontrolka wtrysków przy słabym akumulatorze?
    wiesiek
    Nowicjusz

22 Lut 2009, 21:04

Akumulator był wymieniony ok rok temu/ jest to juz chyba 4 od nowości - 10 lat/. W drugim aucie akumulator ma juz chyba 8 albo 9 lat i nie miałem dotychczas żadnych problemów, nawet po długim niejeżdżeniu/ale pewnie w tym roku pójdzie do wymiany/.
    wiesiek
    Nowicjusz

23 Lut 2009, 16:00

Piszesz,że w serwisie sprawdzali i napięcie ładowania wynosiło 14,4V,czyli było prawidłowe,a problemy z akumulatorem już były.Obecnie napisałeś,że to napięcie ładowania jest dużo mniejsze.Ciekawi mnie też fakt,że podczas pomiaru,napięcie wynosiło 13,6V przy wyłączonych światłach,a po ich włączeniu nie zauważyłeś spadku napięcia,ale podczas jednego z pomiarów był spadek napięcia ładowania do 13,2V.Tak więc coś źle robisz,ponieważ po włączeniu świateł musi być spadek napięcia za każdym razem.Ale tak czy inaczej jest coś nie tak z tym napięciem ładowania.Wartości muszą być takie jakie podałem w poście powyżej,czyli 14,4V przy wyłączonych światłach,a po ich włączeniu napięcie może spaść max do 13,8V.Sprawdz jeszcze gęstość elektrolitu.Jeżeli masz możłiwosć,to załóż do tego samochodu akumulator z innego samochodu,w którym wartości tych napięć są prawidłowe i sprawdz jakie będą w twoim samochodzie,ponieważ jak pisze kolega wyżej,może to też być wina akumulatora,który poprostu nie trzyma napięcia lub dostał wewnętrzne zwarcie,przez co robią się takie cuda z ładowaniem.Zrób to jak najszybciej,ponieważ możesz uszkodzić alternator.Poza tym,wymieniłeś akumulator rok temu i jak jest nowy,to masz na niego gwarancję,więc jak okaże się,że to jego wina,to masz prawo do jego wymiany na nowy.Najlepiej będzie,jak pojedziesz samochodem z tym akumulatorem tam,gdzie go kupiłeś.Zmierzą wówczas na miejscu napięcie ładowania,prąd akumulatora i jak okaże się,że akumulator jest wadliwy,to napiszą reklamację i ci wymienią.Ale podstawową rzeczą jest wyeliminowanie możłiwości układu ładowania tego akumulatora.Dlatego proponuję podmianę tego akumulatora na inny celem sprawdzenia,czy wtedy wszystko będzie ok.
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

23 Lut 2009, 17:51

wiesiek napisał(a):Wielkie dzięki. Alternator był juz wymieniony/czy w tym aucie jest jeszcze coś, co nie było wymienione?/. Sprawdzę go. Czy regulator napięcia to jest na alterntorze czy jest to jakieś osobne urządzenie? Ale w serwisie sprawdzali, i prąd ładowania był O.K./pamiętam, był 14.4/, a problemy z akumulatorem były. A dlaczego włącza się wentylator i kontrolka wtrysków przy słabym akumulatorze?

Jeżeli dobrze wszystko mierzysz /a mieszasz trochę napięcie z prądem /, to wszystko wskazuje na uszkodzenie alternatora.
    Regulator jest częścią alternatora.
    altera
    Nowicjusz