Fiat Punto I 1.2 16V (09.99r) misa olejowa

03 Kwi 2011, 20:00

Witam

Mam mały problem z punciakiem. Od 2 dni cieknie mi olej (plamki około 5cm na chodniku po każdej jeździe się pojawiają). Mechanik stwierdził że micha gnije i delikatnie przecieka. Oczywiście muszę kupić nową miskę olejową i tu się zaczynają schody bo mam 2 miski olejowe na allegro i nie wiem którą mam brać, także jakby koledzy pomogli to będę bardzo wdzięczny.

1. [link do oferty na Allegro wygasł]
2. [link do oferty na Allegro wygasł]

Jedna jest jakaś 8mm druga 10mm. Jak to sprawdzić? co muszę sprawdzić przed kupnem?

Druga sprawa jakby to to że muszę kupić jeszcze klej/sylikon do niej. jaki?

Trzecia sprawa tak przy okazji : jaki olej i filtr do fiata bo niedawno kupiłem ten samochód i muszę olej wymienić:)

pozdrawiam
doktor1986
Nowicjusz

Miejscowość: Gdańsk

03 Kwi 2011, 20:14

skopiuj całe linki a nie skróty z firefoxa bo nie działają
a pod miske idzie uszczelka a nie silikon, silikonem to sie kibel w dom składa
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

03 Kwi 2011, 20:25

1. [link do oferty na Allegro wygasł]

2. [link do oferty na Allegro wygasł]

Powiedziano mi że mam kupić jakiś klej / sylikon więc pytam
doktor1986
Nowicjusz

03 Kwi 2011, 20:35

jeśłi chodzi o foty to jest jedna i ta sama fota :mrgreen:
jeśli chodzi o mm to prawdopodobnie chodzi o rozmiar jednej ze śrub mocujących... prawdopodobnie ;)
wykręć i 2 które są oznaczone na focie i zmierz suwmiarką, wszystko będzie jasne
pewnie w jakimś momencie było ujednolicenie rozmiaru szpilek ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

03 Kwi 2011, 21:02

no tylko chodzi mi o tą śrubę a nie mam jak tego sprawdzić niestety i jutro muszę zamówić tą michę więc chyba jedyne co mi pozostaje to wizyta w salonie fiata i niech sprawdzą po nr silnika czy czegoś innego. dobra a co z tym klejem i olejem?
doktor1986
Nowicjusz

03 Kwi 2011, 21:09

olej kup sobie jakikolwiek byle był zgodny ze specyfikacją producenta (pewnie 10W40) ogólnie nie jest ważne kto jest wytwórcą
co do silikonu, kup nową uszczelkę a nie łątaj, ale jak se tam stryjenka woli i jak chce z ata kibelek robić to kup silikon wysokotemperaturowy, choć wcześniej czy później i tak zacznie ciec
pocieszny
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Silnik wysokoprężny 1.6 CDTI - Opel
    Nowy silnik wysokoprężny 1.6 l zapewnia najlepsze w swojej klasie osiągi we wszystkich kluczowych parametrach. Został wprowadzony w modelu Zafira Tourer i docelowo zastąpi obecną jednostkę 1.7 l i wersje 2.0 l o niższej mocy ...

03 Kwi 2011, 23:10

a jedno wyklucza drugie? uszczelka to mi się wydaje rzeczą oczywista ale sylikonem czy tym klejem też można zapobiegawczo walnąć? chyba że to rzeczywiście zbędne...
zgadza się 10W40 tylko myślałem że jest jakiś sugerowany do fiata tak jak w przypadku renówki wiem że jest ELF chociaż ja we wszystkich swoich samochodach lałem castrola
doktor1986
Nowicjusz

03 Kwi 2011, 23:29

to że jakiś producent zaleca markę oleju to tylko zabieg marketingowy :wink:
ważne jest aby olej spełniał normy dla silnika, jeśli je spełnia to producent nie jest ważny ;) przy tego typu silniku w zasadzie każdy olej 10W40 przeznaczony do benzyny będzie ej spełniał ;) więc nie ma problemu kieruj się ceną i upodobaniem :)

co do silikonu, są mechanicy co łądują go wszędzie i kleją nim auta jak popadnie, ale to nie jest dobre uszczelnienie, jeśli dasz nową misę i nową uszczelkę to silikon nie jest potrzebny, jeśli byś zostawiał starą uszczelkę (może być sytuacja że stara się do niczego już nie nadaje) to można się wspomagać silikonem, osobiście uważam że lepsza jest uszczelka nowa niż silikon, ale jak nie będziesz wymieniał uszczelki to zasilikonować musisz, jeśli jest nowa uszczelka to nie potrzeba żadnych silikonów :wink:
pocieszny
Forumowicz VIP

04 Kwi 2011, 20:01

już micha zamówiona, trzeba było wspomóc się kanałem i zmierzyć gwint. co do uszczelki to z tego co mi w serwisie powiedzieli to nie ma jej:P używa się tylko specjalnego sylikonu

dzieki za pomoc
doktor1986
Nowicjusz

05 Kwi 2011, 08:31

doktor1986 napisał(a):jco do uszczelki to z tego co mi w serwisie powiedzieli to nie ma jej:P używa się tylko specjalnego sylikonu

to dziwne zawsze mi się wydawało że tam jest gumowa uszczelka :mrgreen:
no ale może ze starości pamięć nie domaga :mrgreen:

ale z tego co pamiętam to uszczelka jest tylko nikomu nie chce się bawić bo ułożenie jej zajmuje dużo czasu ;) szybciej i taniej jest zalać silikonem :wink:
pocieszny
Forumowicz VIP

05 Kwi 2011, 09:58

Obecnie zamiast uszczelek stosuje się silikony uszczelniająco-klejące ( np. firmy Mopar ). A wsztystko to nie dla wygody, nie dla oszczędności, ale dlatego, że np. miejsce w misce olejowej, w którym kiedyś była uszczelka może być delikatnie zdeformowane i uszczelka tego nie uszczelni i olej będzie sobie w tym miejscu kapał. Natomiast wspomniany silikon wypełnia dokładnie całą powierzchnię, a w szczególności miejsca zdeformowane, co zapobiega wyciekom oleju. Oczywiście trzeba na to poświęcić troszkę czasu i dokładności. Takie silikony są stosowane w samochodach terenowych na miskach oleju skrzyń automatycznych, mostach napędowych itd.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

05 Kwi 2011, 13:35

taa tylko kolega zakłąda NOWĄ miske :wink:
pocieszny
Forumowicz VIP