Fiat Punto II

14 Maj 2010, 16:31

Witam
Zastosowałem się do porady forumowiczów , którzy poradzili wymianę przegubów w moim Fiacie Punto II.
Mechanik wymienił mi kielich i krzyżak od strony kierowcy. Stwierdził , mimo mojego przypuszczenia awarii przegubu zawnętrznego ,że jest on ok tak jak i reszta. Niestety drgania nie ustały. Pojawiają się nie przy 90km/h jak przed wymianą przegubu, lecz 60km/h.

Wymieniłem ostatnio z uwagi na awarię skrzynię biegów jak i sprzęgło. Drgania poprzeczne wciąż pojawiają się przy ok 60 km/h.

Co może być przyczyną? Mechanik nie znający się na fachu , który źle stwierdził stan techniczny przegubów czy może drgania mają inne podłoże? Może geometria?
Ostatnio edytowany przez Ron_Carlos, 21 Maj 2010, 08:43, edytowano w sumie 1 raz
Ron_Carlos
Nowicjusz

Miejscowość:

14 Maj 2010, 17:14

Ron_Carlos napisał(a):Drgania poprzeczne wciąż pojawiają się przy ok 60 km/h.

Co to za drgania?
A półosie sprawdzone i całe koła tzn. opony i ich wyważenie oraz felgi?
piotrpz87
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mazda 6
Silnik: 2,3
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

14 Maj 2010, 17:47

Poprzecznie ,ponieważ samochód tak jaby trząsł się na prawo i lewo / coś go popychało na prawo/lewo.
Co do kół, wymieniłem opony wraz z przyjsciem wiosny na nowe, założone zostały odrazu z wyważeniem, jeszcze przed naprawą przegubu. Nic się nie zmieniło.

Co do półosi, mechanik nic negatywnego na ich temat nie wspominał. Sam pytałem się osobiście czy wszystko z nimi ok, on odpowiedział , a w zasadzie zaszemrał pod nosem , że "taaak, są wporządku"...no ale czego spodziewać się po inżynierze. Wogóle mam wrażenie , że jeżeli dojdzie do kolejnej naprawy to napewno u kogoś innego.
Ron_Carlos
Nowicjusz

Miejscowość:

15 Maj 2010, 08:43

A w jakim masz stanie wahacze jest luz na tulejach gumowych.. końcówki drążków kierowniczych zła zbieżność i mogą się cuda dziać..a dodam ze spece mogli źle wyważyć koła i ja bym podjechał jeszcze raz do wyważenia..
rafi195
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: małopolska

15 Maj 2010, 09:21

rafi195 napisał(a):A w jakim masz stanie wahacze jest luz na tulejach gumowych

Fakt to też musisz sprawdzić z przodu jak i z tyłu (całe zawieszenie) - moze jest coś nie tak z tyłem i przez to te ściąganie a ty wymieniasz przeguby z przodu.
Ustaw koła prosto i zmierz miarą odległość przedniego koła w stosunku do tylniego (od rantu felgi przód do rantu felgi tył) odleglości te muszą być takie same.
Mozesz też podjechać na geometrie podwozia - nie myl z ustawieniem zbieżności kół przednich.
piotrpz87
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mazda 6
Silnik: 2,3
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

15 Maj 2010, 20:03

Pojawiła się nowa okoliczność na dzisiejszej trasie ,na nieznanej mi drodze, na której nie było znaku ostrzegawczego o ostrym zakręcie. Wjechałem w niego bardziej dynamicznie co zaowocowało dźwiękiem terkotania z prawej strony co chyba świadczy , że przegub z tejże właśnie strony będzie do wymiany.
Jeśli to nic nie da (przegub w punciaku to nie jest duży koszt ,więc zaryzykuję wymianę), sprawdzę stan zawieszenia no i geometrie. Dam znać w przyszłym tygodniu co i jak. Pozdrawiam i dzięki za cenne podpowiedzi.
Ron_Carlos
Nowicjusz

Miejscowość:
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Jakie są korzyści z jazdy hybrydą?
    Coraz większa liczba kierowców przekonuje się o zaletach napędu hybrydowego. Korzyści finansowe wynikające z niewielkiego spalania to dopiero początek. Coraz większe zainteresowanie społeczeństwa jakością powietrza ...

16 Maj 2010, 20:56

koszta nie duże to wymień wahacze koszt 80 zł sztuka komplecik..i masz jedno z głowy..
rafi195
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: małopolska