Fiat Punto III Problem z immobiliserem

05 Lis 2007, 15:58

Witam.

Posiadam Punto III z 2004 roku. Mam ostatnio problem z odpalaniem. Mianowicie często bywa tak, że nie gaśnie mi kontrolka od immobilisera po przekręceniu kluczyka w stacyjce. Próbuje drugim kluczykiem. Raz odpali, raz nie. Jak nie odpala dalej to zdejmuje na chwilę klemę i generalnie wtedy startuje bez problemu.
Ostatnio zdjąłem obie klemy i zwarłem je z sobą. W ten sposób zresetowałem centralkę odpowiedzialną za immobiliser (porada telefoniczna z serwisu). Pomogło na parę dni. Samochód odpalał bez problemu. Lecz po pewnym czasie objawy powróciły.
Czy może to być wina akumulatora? Jest on w samochodzie od nowości, czyli 3 lata. Rozrusznik kręci. Był doładowywany po zresetowaniu centralki. Czy ktoś wie gdzie może być problem, czy czas oddać samochód do serwisu?

Pozdrawiam
zytnik
Nowicjusz

• 06 Lis 2007, 07:56

Sprawdz stan akumulatora(gęstość elektrolitu i napięcie ładowania).Jak bedzie ok,to serwis.Do wymiany moduł immo,który się zawiesza.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

06 Lis 2007, 20:40

Czy zwiera się klemy z kluczykiem w stacyjce....musi być przekręcony?
    rel
    Nowicjusz

07 Lis 2007, 00:10

Z tym zwiewraniem klem,to nie najlepszy pomysł w aucie tak naszpikowanym elektroniką.Ale serwisy mają cudowne sposoby na ożywienie auta.Niestety tylko na jakiś czas....
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

04 Gru 2007, 18:53

Dziękuję za podpowiedzi. Skończyło się najpierw, że został wymieniony akumulator (poprzedni miał 10V napięcia na obciążeniu). Niestety to nie pomogło. Okazało się, że popsute było doprowadzenie zasilania do moduły immobileisera. Zostało to naprawione, a jak będzie dalej to życie pokaże.

Pozdrawiam
    zytnik
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
      Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
      700 tysięcy aut elektrycznych na koniec 2017 r. w UE
      Ponad 200 tysięcy pojazdów elektrycznych zostanie zarejestrowanych w UE w 2017 r. Ogólna liczba aut z napędem elektrycznym poruszających się po drogach Starego Kontynentu może wynieść 700 tysięcy – prognozuje ...