Fiat Punto

13 Maj 2009, 21:42

mam zamiar kupic punto 1.1 benzyna mam pytanko ile pali srednio takie autko i czy warto klasc w niego gaz dodam ze przebieg 88 tys a autko z 99 roku
sciema22
Nowicjusz

Miejscowość: gostynin

14 Maj 2009, 06:47

ojciec mojego przyjaciela jeździ punto I 1.1 i wbrew pozorom wcale tak mało nie spala.głownie jeździ po małym mieście kilkutysiecznym bez swiateł to weźmie mu 7litrów.do tego dochodzi od czasu do czasu trasa krotkie odcinki
matttias1234
Zaawansowany

Miejscowość: Dolnyśląsk

14 Maj 2009, 10:21

7-8 litrów w mieście. W trasie przy spokojnej jeździe da się zejść poniżej 6 l. Ale jak w trasie zaczniesz nim szarżować, to 8-9 litrów musisz liczyć.

Niestety jedyną zaletą małych silników benzynowych jest ich cena kupna.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

14 Maj 2009, 11:17

nie wiem jak Wy tymi punciakami jeździcie ale ... powiem tak, mój dziadek ma takie punto - przebieg na dzień dzisiejszy 52 tys. oryginalny przebieg dziadek ma auto prosto z salonu - jak jeździ dziadek to spalanie ok . 8 litrów. jeździ max 80 km/h / jak ja jeżdżę tym autem to masakra ... max wolne auto i spalanie minimum 9 litrów - przy jeździe dynamicznej ale nie piłowaniu .... nie lubię się wlec 50 - 40 km/h więc pewnie dlatego tak ale ale porównując do tego starego Renault Clio z silnikiem 1,2 benzyna - to clio paliło o 2 litry mniej a auto starsze ...
Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców - Colin McRae
adam-and1
Aktywny

Miejscowość: Katowice
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: szukam igły ;-)
Paliwo: Benzyna

14 Maj 2009, 20:05

Taki urok starych fiatów. CC 900 pali latem 7l a zimą nawet 9 :( Punciak myślę, że podobnie wciągnie.
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

15 Maj 2009, 15:12

Ja bym osobiście nie polecał tego autka - jest drogie w porównaniu z innymi samochodami,zdarzały się awarie sterowników silnika,były problemy z elektrycznym wspomaganiem kierownicy.Jak na tak drogie autko z takim wyposażeniem,to się raczej nie opłaca.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Co należy okresowo sprawdzać w samochodzie?
    Nie znalazłem na forum podobnego tematu, a myślę że może on pomóc innym użytkownikom/kierowcom w ustaleniu tego na co powinni zwracać uwagę okresowo podczas eksploatacji samochodu. O pewnych rzeczach zapominamy czasem ...

14 Sie 2010, 13:09

ja proponuje Punto Gt ja mam je juz 3 lata troche w nie zainwestowałem i daje rade przy mocy około 400Ps pali 12litrow w mieście a na trasie 8-9 wiadowmo gdy chce sie wariowac to moze palic nawet ponad 20
Hubert
hub2ert
Nowicjusz

Miejscowość: Siedlce

22 Sie 2010, 20:37

hej a co wiecie na temat spalania punto I 1.2 60kucy ? warto zakładać gaz jeśli rocznie bd robił jakieś 5-7,5 kkm ? dodam że to moje 1 autko więc doświadczenia w ekonomicznej jeździe nie mam :neutral:
murarz24
Nowicjusz

Miejscowość: Suwałki

22 Sie 2010, 21:31

Ja bym na samej benie smigał,nie opłaca Ci sie zakładać gazu.Silnik 1.2 60KM nie spali dużo więc tragedii nie ma.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Rok produkcji: 2012

23 Sie 2010, 14:19

przeczytałem raporty spalania punto 1.2 60KM i zastanawiam sie czy dobrze zrobiłem kupując wersję 60km- z raportów wynika że taka 60km pali więcej od 75 i 55 :shock: różnica bywa prawie 1 litr!! :???: ma ktoś może takie punto ? (dodam ze jest z niemiec wiec to włoska produkcja ) ludzie myślałem że taki "nowoczesny" silnik bedzie malutko zasysał z baku a tu :shock: szook . mam nadzieję że te dane są nieprawidłowe bo to przesada żeby w trasie 6,4l palił a taki 75km 5,9l :???: czyżby polskie silniki były oszczędniejsze od włoskich? wtrysk jednopunkt mam
murarz24
Nowicjusz

Miejscowość: Suwałki

23 Sie 2010, 21:39

Nie możliwe żeby 60KM spaliła więcej,kumpel w swoim ma 75KM (silnik 1.2) i jak sam obliczył auto nie pali mu dużo,po mieście zadowoli się 7l/100km a w trasie niewiem jak bo jeszcze nie sprawdzone.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Rok produkcji: 2012