Fiat Punto zepsuta skrzynia biegów

03 Sie 2013, 09:16

Witam.
Wczoraj chciałem sprzedac auto, niestety przyjechali typowe Buraki i popsuli w moim fiacie Punto 96r, skrzynie biegów.
Niestety wizyta policji by i tak nic nie dała ponieważ żadna umowa na jazdę próbną nie była spisana itp.
W sumie jestem załamany ponieważ włożyłem w niego wszystkie swoje pieniądze a teraz auto stoi na parkingu i nie można włożyć żadnego biegu. Teraz pytanie ile kosztuje skrzynia biegów do Punto z 96r ? oraz ile kosztuje wymiana ? Jeżeli można to proszę o jakieś linki na PW do jakieś taniej skrzyni bo teraz nie wiem co robić. czy sprzedać na części ? samochód za 2tyś chciałem sprzedać a włożyłem w niego sporo pracy i to mnie boli.
norekkkkk
Nowicjusz

Prawo jazdy: 11 09 2012
Auto: Mitsubishi Lancer
Silnik: 1.6 98 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

03 Sie 2013, 14:36

norekkkkk napisał(a):nie można włożyć żadnego biegu
Mógłbyś jaśniej ? Może skrzynia dobra , a rozpadł się zewnętrzny mechanizm zmiany biegów. Zobaczył to ktoś znający temat?
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi

03 Sie 2013, 22:25

no tak jakby moge ruszyc na jedynke i dwojke. Nie moge ruszyc skrzynia w prawo i wlozyc 3,4,5, wsteczny. Dodam ze nie czuc jak wskakuje 1,2 nawet ze sprzeglem( samochodu nie odpalalem jeszczcze) W pon trzeba bedzie pchnac go do mechanika bo mam kilkanascie metrow.
norekkkkk
Nowicjusz

07 Sie 2013, 13:35

Moim zdaniem cała skrzynia nadaje się do wymiany,wątpie aby zepsuty był tylko jeden element jak np poduszka,trzeba wymienić całość. W Punto nie będą to bardzo duże koszty.
Laserwash
Początkujący

Auto: M3

09 Sie 2013, 19:33

Skrzynie naprawiłem w niedziele w 10 min ;) trudno mi to nazwać ponieważ nie znam się na autach ale tak jakby pierścień wypadł z takiej kulki ponieważ się już wyrobiło i pękła taka zaciskowa opaska którą już ktoś kiedyś przymocował. Zaczepiłem to na dwie kolejne i działa jeszcze lepiej niż poprzednio ;) Jak ktoś się zna to niech to przetłumaczy na język mechaniczny, jeżeli mnie zrozumie :)
norekkkkk
Nowicjusz

09 Sie 2013, 19:53

norekkkkk napisał(a):Jak ktoś się zna to niech to przetłumaczy na język mechaniczny, jeżeli mnie zrozumie :)
Ja cię rozumiem , wiem o co chodzi , tłumaczyć nie ma co. Wspomniałem Ci wcześniej o takiej ewentualności . Może nie dosłownie , ale chodziło mi o mechanizm zewnętrzny zmiany biegów. Dobrze że tak , a nie inaczej się to skończyło.Przytoczę na koniec Twoje słowa :
norekkkkk napisał(a):niestety przyjechali typowe Buraki i popsuli w moim fiacie skrzynie biegów.
Oni nie zepsuli . Niestety to Ty wystawiłeś na sprzedaż bubel :mrgreen: Należą się burakom przeprosiny.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Audi museum mobile - mobilność jutra
    Audi museum mobile w Ingolstadt przedstawia wizję mobilności jutra. Na wystawie specjalnej "Audi future lab: mobilność ", od 6 grudnia 2012 r. do 17 marca 2013 r., można podziwiać inicjatywy producenta na temat silników ...

09 Sie 2013, 20:12

No ale ,,typowe buraki" (handlarze) Szarpali się z tą skrzynią biegów aż sam byłem w szoku i mnie zatkało, żeby tak traktowac 17 letnie auto !! Ale już sprzedane z dużym zyskiem ;)
norekkkkk
Nowicjusz

13 Sie 2013, 19:46

No to najważniejsze,mam tylko nadzieje że potem w stosunku do Ciebie nikt nie będzie miał pretensji,ale jeżeli skrzynia naprawiona to raczej powinno być w porządku.
MotoAutko
Początkujący

Prawo jazdy: 14 03 2002
Auto: Seat Leon 1.6
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback