Fiat Scudo 1.9D problem z biegami

29 Maj 2015, 16:45

Witam Szanowe grono forumowiczów.

Piszę z nadzieją że ktoś mi pomoże chociaż trochę.

Pacjent to Fiat Scudo 1.9D z 2001 roku.
Problem jest taki że auto stanęło w Niemczech pod Monachium.
ale od początku, przed wyjazdem wymieniane było sprzęgło kompletne.
Auto dojechało do Niemiec bo tam pracowałem, pewnego dnia chciałem jechać do pracy i zonk.
jest tylko 5ty bieg, przy ruszaniu coś się stało, lewarek od zamiany biegów zaczął się ruszać przez chwilę jakby w kółko po czym nie było żadnego biegu. wajcha chodzi luźno i jest dostępny tylko i wyłącznie 5ty bieg.

Auto stoii tam pół roku ale niestety musze je zabrać bo zrobi to miasto.
jadę tam w czwartek i niewiem jak się przygotować, nie stać mnie aktualnie na lawetę dlatego piszę tutaj bo może da się z tym uporać jakoś na miejscu.

podobno jest możliwość że 'mechanik' który to sprzęgło wymieniał mógł coś źle zrobić i skrzynia się mogła zakleszczyć?

bardzo proszę o jakieś wskazówki, może ktoś już miał taki przypadek.

pozdrawiam serdecznie
Rover620i
Obserwowany
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 26 06 2018
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Rover 600
Silnik: 2.0i 115KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

31 Maj 2015, 04:31

A może spróbuj zadzwonić do jakiegoś serwisu skrzyni biegów, powiedziec jak sprawa wygląda. Wiadomo, ze zaocznie ci tego nie zrobią, a auto bedziesz musiał odholować, ale lepiej wiedzieć co mozna zrobić niż nic nie wiedzieć.
maciekluka
Początkujący

Auto: renault laguna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Samochody Toyoty otrzymają karty SIM
    Japoński operator telekomunikacyjny KDDI będzie dostarczał karty SIM do połączonych w sieci samochodów Toyoty. Nowe karty umożliwią globalną komunikację i wymianę danych między autami. Do 2020 roku Toyota zamierza ...