Fiat Sedici - zdalne ryglowanie zamków

14 Sty 2025, 14:07

Zdalnie nie dzialają TYLKO zamek kierowcy i za kierowca. Przy czym zamek kierowcy minimalnie reaguje zmiana polozenia. Natomiast za kierowca zero reakcji.

Recznie kluczykiem nie dziala tylko zamek za kierowca. Zamek kierowcy ryglowany jest pewnie mechanicznie przez przekrecenie wiec to nie wyklucza jego uszkodzenia.

Czyli moj wniosek taki, ze uszkodzony jest zamek kierowcy i zamek za nim. Z tym, ze zamek kierowcy dostaje sygnal ale sie blokuje. Zamek za kierowca chyba nie dostaje w ogole sygnalu.

Co byloby konkretnie do wymiany w takiej sytuacji i czy wnioski sa poprawne?
niktwazny0401
Nowicjusz

Auto: Nie mam

14 Sty 2025, 16:31

Wnioski wydają się poprawne . Przed wymianą czegokolwiek sprawdzić stan przewodów elektrycznych w tzw przelotkach między drzwiami a słupkami
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

14 Sty 2025, 16:39

A czy mozna te przewody sprawdzac bez zdejmowania plastikow z drzwi? Na zasadzie odlaczenia jakiejs latwo dostepnej wtyczki i pomiaru rezystancji pomiedzy masa a przewodem? Albo pomiedzy przewodami?
niktwazny0401
Nowicjusz

14 Sty 2025, 17:48

Zazwyczaj nie ma co mierzyć bo widać to okiem . Np.

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Widzisz tam gumową osłonę między słupkiem a drzwiami pęk kabli a dwa urwane . To zdjęcie nie pamiętam z jakiego auta . Robiłem elektrykę w sedici ale nie kojarzę czy jest kostka na słupku czy jej nie ma . Osłonę jakoś trzeba odpiąć , uchylić , każdy kabelek pociągnąć jeśli nie widać czy nie urwany . Ty tam teraz to masz , patrzysz na to więc do dzieła . Ostrożnie , rozmyślnie aby czego nie zepsuć / pourywać np. zaczepy. Jeśli kabelki będą ok to i tak tapicerkę drzwi do wymiany zamka będzie trzeba zdjąć . Wskazane aby to uczynić jeszcze przed zakupem zamka . Zobaczyć jaki tam konkretnie zamek jest . Nawet go wymontować . Mogą być np 2 rodzaje . Mniej pinów na przewody elektryczne lub więcej . Ostatnio wymieniałem zamek drzwi kierowcy w jakimś tam aucie i według rocznika miał być trzy pinowy . A tu du..a , był potrzebny dwupinowy ze starszego rocznika .
bonifacy
Stały forumowicz

14 Sty 2025, 20:10

Dzieki.

A ile moze kosztowac taka diagnostyka i naprawa tych dwoch zamkow? Bo samochod juz stary, najwyzej jeszcze na 2 lata wiec nie wiem czy oplaca sie juz duzo inwestowac.
Kluczyk jest sprawny na 100proc bo byl testowany w punkcie.

I zapytam bo pytanie nie strzelba czy aby nie jestes z Krakowa lub Nowego Sacza? Mialbys klienta ;) Mechanik nie chce sie tego podejmowac a nie mialem jeszcze potrzeby oddawac do elektryka samochodowego.
niktwazny0401
Nowicjusz

15 Sty 2025, 10:19

niktwazny0401 napisał(a):Mialbys klienta ;)
Nie ...dziękuje , tym bardziej że
niktwazny0401 napisał(a): nie wiem czy oplaca sie juz duzo inwestowac
bonifacy
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Renault Type B - 120 lat modelu
    Sztywny dach nadawał samochodowi zaskakujący wygląd jak na dzisiejsze normy. Był prawie równie wysoki co długi. Nadwozie miało długość 1,9 metra (czyli o 50 cm mniej niż nowoczesne Renault Twizy) i imponującą wysokość ...
    Toyota Land Cruiser 1953 rok
    W 1953 roku w ofercie marki pojawia się nowy model: terenowa Toyota BJ, która niedługo później została przemianowana na Toyotę Land Cruiser – w odpowiedzi na brytyjskiego rywala, jakim wtedy był Land Rover. ...