karlone napisał(a):ad.1 To już pisałem, trzeba spr. ciśnienie
ad.2 Dolej jakiś dodatek do benzyny, czyszczący wtryskiwacze i układ paliwowy
ad.3 Co ze zużyciem paliwa? Jest jakoś zauważalnie większe? Czuć może zapaszek benzyny? Sprawdź na załączonym silniku czy może gdzieś coś kapie.
Nie mam więcej pomysłów. Chyba że jakiś czujnik podaje niewłaściwe dane, np czujnik temperatury odczytuje za wysoką temperaturę i mieszanka jest za uboga przy starcie...
1. to dopiero jak znajdę czas na wizytę w ASO
2. dolewałem dodatek do łączenia wody w baku...do czyszczenia wtryskiwaczy nic nie wlewałem- na gazie zrobione dopiero 4 000 km, do tego nie jeżdżę na samym gazie- zawsze krótkie odcinki robię na benzynie oraz co najmniej na 2 tankowania gazu robie po kilkadziesiąt km na benzynie... ale oczywiście to tez może być jakiś trop
3. nie zauważyłem nic niepokojącego ze zużyciem paliwa....
nie pozostaje nic innego jak sprawdzac wszytsko , zaczynając od zaglądniecia do baku...
[ Dodano: Czw Wrz 17, 2009 07:02 ]dzisiaj rano "podpompowałem" około 5 razy (przekreciłem kluczyk, aby pompa chodziła) i auto odpaliło od 1. razu...a wczoraj jezdzilo na gazie...(oczywiscie nie jestem w stanie stwierdzic, czy odpaliłoby tez od 1 razu (pewnie by się "zadławiło)
[ Dodano: Pią Wrz 18, 2009 07:51 ]dziś znów podpompowałem 5 razy i tylko bardzo delikatnie "zadusiło" - prawie niewyczuwalnie i oczywiscie odpalił...
jutro robie test bez podpompowywania ...
[ Dodano: Pią Paź 09, 2009 09:10 ]wiec tak:
ASO zrobiło na początek- jak to określiło- najtańszą i najprostszą rzecz- spuszczono mi całe paliwo z baku i kazano nalać z 10 l paliwa z Shella... i do dziś problem z odpalaniem nie występuje...mam około 1/4 paliwa w zbiorniku i auto pali od pierwszego (po postoju w zimnym garazu itp)
co prawda tankuje/tankowałem paliwo tylko na Neste, ST1 czy Bliskiej (nie tylko to auto, ale i inne ) i żadnego problemu nie bylo...niewazne...w tej chwili zobaczymy co sie podzieje...jako, ze jezdze na gazie, wiec roznica w cenie paliwa na Shelu czy neste juz nie ma znaczenia, wiec od biedy bede tankował tylko na shellu.
jedyne co zauwazylem od 2 dni to , ze jak odpale na zimym i szybko chce (od razu) ruszyc to go zadlawi... czy moze to byc spowodowane? zalewa go?